A kérdés itt gondolom a katólikus templomokra vonatkozik, mert a protestánsok visszafogottabbak építettek.
Lehetne mondani hogy Isten dicsőítésére, de szerintem csak már nem tudták mire költeni a szegény jobbágyoktól elvett tizedet.
"Lehetne mondani hogy Isten dicsőítésére, de szerintem csak már nem tudták mire költeni a szegény jobbágyoktól elvett tizedet."
Hát, kizárólag a jobbágy tizedéből sosem épültek volna meg ezek a templomok (vagy legalább is nem ekkora, és nem a vezető stílusirányzatokban, a korszak legnevesebb építészei, művészei által). Szinte kivétel nélkül mecénások által épültek. A jobbágyok tizede kevés lett volna, és elhanyagolható ahhoz képest, ha pl. egy földesúr maga felajánlott egy jelentős összeget. Meg kell nézni a templomok történetét: rengeteg a fogadalmi templom (valamiért imádkozott az adott -általában tehetős - család és kérése teljesülésekor templomot emelt), vagy pl. elhunyt családtagok emlékére tették ezt. És ezzel talán meg is válaszoltam a kérdést: mi valóban hisszük, hogy a templom Isten háza - ezért a legszebb jár. Nem mellesleg a művészet emeli a lelket (profán példa, de egész más az Operaházban meghallgatni egy előadást, mint otthon pizsiben).
Rómát megnézve: a pápák egy időben a legnagyobb mecénások voltak. Egyfajta sikk is volt a legjobb építészeket felkérni.
Nyilván az Egyház, illetve a püspökök az ország legnagyobb földesurainak számítottak, de hagyjuk már ezt a meghaladott, kommunista magyarázatot, hogy "szegény jobbágyok kis tizedéből éltek". Egy földesúrnak nem a jobbágytized jelentette sosem az igazi bevételt, hanem maga a földből megtermelt javak - nem beszélve arról, ha pl. bányái is voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!