A Katolikus dogma a hagyománnyal eggyütt,mennyire távolodik el a bibliától?
13."Szentirás is egy katolikus dogma"
Mióta lètezik a K.vallás?
Jèzus Katolikus volt?
Jèzus beszèlt a háromságrol,tisztitótüzről?
Ez olyan mint a komunizmus,a kommunisták demokráciának neveztèk.
A katolikus azaz egyetemes dogmák el is távolodnak a Bibliáttól és nem is.
Eltávolodni látszik úgy, hogy konkrét kijelentéseket nem találunk a Bibliában általában arról ami a dogma lényege.
Úgy viszont nem távolodik el, hogy a Biblia kijelentéseiből állítja azt. Van úgy, hogy két három állításból kikövetkeztethetünk egy negyedik állítást.
Következtetésekből, zsinati megbeszéléseken megtárgyalva hozták meg a többségét.
Helló!
Én úgy gondolom, hogy a katolikus dogmatika alapja a Biblia és a "szent hagyományok" - e második részt nem osztják a protestáns vallások, ők a "sola scriptura" elvét vallják.
Szerintem minden katolikus dogma visszavezethető:
- egy azt megelőző dogma
- a "szent hagyomány"
- biblia
valamelyikére.
Olyannak gondolom, mint az építőkockákból rakott építményre, ahol a legelső alapok mindig a Biblia és a hagyományok.
Ha valamelyik dogma nem állna valamelyik lábon, nem lenne alapja állítani a tartalmát.
A "szent hagyományokon" azokat az ismereteket értem, ami a Jézus korában még tudtak, a Szent írók" nem rögzítették a Biblia egy könyvében sem, de az Kr.u. II. századig írásba foglaltak.
Erről jól ír a Wikipédia: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!