Miért néznek le az emberek amikor kiderül hogy római katolikus vagyok?Miért kapok ilyen elutasító reakciókat?
Én is katolikus vagyok, nekem csak az volt, hogy azt hitték, hogy nem fogadom el az evolúciót... :D
Türelemmel kijavítod, esetleg válaszolsz a kérdéseikre. Én meg szoktam mondani, hogy nekem örömteli dolog szentmisére menni, meg pl. sok zenész ismerősöm van, mert én is zenélek és szoktam nekik mondani, hogy az egyházzene is mennyire felemelő és szép, pl. Liszt Esztergomi miséje.
Szerintem azert, mert mas felekezetekhez kepest (reformatus, evangelikus) tenyleg szigorubb a romai katolikus, az eletmod eloirasai es a vallasgyakorlattal kapcsolatos kotelezosegek. Szerintem az, hogy "kemeny" meg "hogy birod", erre vonatkozhat.
Aztan van egy nagy csomo eloitelet, hogy balvanyimadok, mert szobrok vannak a templomban, ismetelgetik az imakat, gyonni kell. Sokszor nem is tudjak mirol van szo, nem is ismerik igazabol a vallast.
Nekem, mint az egyik korabbi valaszolonak, edesanyam katolikus, ezert jol ismerem a vallast, reszt tudok venni misen. Csodalatosnak tartom a liturgat, a zenejuket, azt, hogy ez egy identitast ad, amelyet az egesz vilagon ismernek es elismernek. A tudat, hogy ezt a liturgiat, ha valaki 300-400-ból beállitana, felismerné, ha nem is érti a nyelvet.
Az ilyen emberek egy resze szerintem kivancsi, es szeretne hallani rola, csak rosszul fogalmaz: szoval nekik mondhatod, hogy nem olyan nehez, vagy hogy te szereted, megszoktad, vagy nem veszel mindent borzaszto komolyan belole stb. (ami a valosag az esetedben).
Ez olyan, mint a "miert vagy vegetarianus?", van aki elitel es provokal, van, aki tenyleg oszinten kivancsi. De ha egy vegetarianussal mar osszecsattantak parszor, akkor minden kerdest provokacionak vesz, vagyis attol fel, hogy megint kezdik - ertheto.
Ha tenyleg lenezo vagy a szajat huzza, pofat vag stb., akkor zard le a beszelgetest roviden, hogy "nekem
ez a vallasom es nekem nem baj", es valts temat.
Az a baj, hogy sok ember nem veszi eszre magan, hogy vannak kerdesek, amelyeket egyszeruen tapintatlansag feltenni es a valaszt kommentalni. Ide tartozik a "mikor mesz mar ferjhez, mennyi a fizetesed, miert nincs meg gyereketek, miert csak egy gyereketek van stb." .
Gondolj arra, hogy ez a legnagyobb kereszteny felekezet Magyarorszagon, sot a vilagon, ugyhogy gondoljon amit akar, ez akkor is igy van.
A római katolikus vallás számos különös specifikuma ismert az emberek előtt.
Ilyenek:
- papok kötelező cölibátusa. Ez vagy sikerül a gyakorlatban, vagy nem. Általában nem: ilyenkor jönnek a pótmegoldások.
- gyónáskor a pap penitenciát ró a hívekre: 10 üdvözlégy, 5 miatyánk. Hiába próbálja írni itt valaki, hogy a római hívek nem szoktak imákat ismételni, ezeket ismerik az emberek.
- néha (az ünnepükön) felemelnek egy élettelen szobrot, viszik körbe a faluban-városban, a buzgóságos hívek pedig követik.
Bonus megjegyzés: ezeken a mondhatni különös specifikumokon nem csak a józan gondolkodású emberek mosolyognak, hanem a Bibliától is idegen gyakorlatok.
13
gratulalok, felsoroltad azokat az ujsag-szalagcimekbol ismert felszines dolgokat, amiket azok szoktak, akiknek igazan fogalmuk nincs a katolicizmusrol
ez olyan, mint ahanyszor kulfoldon kiderul rolad, hogy magyar vagy, mindig megkapod, hogy
a magyarokrol szamos specifikum ismert szeles korban
1 a magyarok lopnak a nyugati boltokban
2 becsapjak a kulfoldi turistakat
3 rasszistak, idegengyulolok, es diktatorokra szavaznak
4 nyers disznozsirt esznek (feherszalonna)
a magyarokon nemcsak a jozan gondokodasu nyugatiak mosolygnak, hanem a demokraciaval is ellentetesek a specifikumaik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!