A Titanic katasztrófában elhunytakért lehet misét mondatni?
csakhogy másként definiálják a szentmisét és máshogy az istentiszteletet
ha a kérdező katolikus, és a katolikus tanítást vallja a miséről, miért ne mondathatna misét?
Én így szoktam mondani:
Igyunk egyet a holtakra, és imát az élőkért mondjunk!
..nekünk nagyobb szükségünk van rá..
Való igaz, a SzentÍrás alapján NEM IMÁDKOZUNK halottakért.
Mert ha nem így lenne, és lehetőség nyílna arra, hogy imával befolyásoljuk az elhunyt örökkévalóságban történő helyét (vagyis azt, hogy ne a Pokolba, hanem a Mennybe kerüljön), akkor mi lenne az üzenet?
Valami ilyesmi: "úgy élek ahogy élek, azt csinálok, vagy vallok amit akarok, mert majd úgyis imádkoznak értem a koporsómnál!"
Hát nem! A Biblia nem erről beszél, hanem a kegyelem idejéről, ami a földi életünkben van. Ekkor döntheti el mindenki, hogy bbefogadja-e Istent, vagy nem.
Na ezért NEM fogadták el a Makkabeusok könyvét: ez kiáll ugyan a halott személyért történő ima mellett, de - minthogy ez a tanítás ellentmond a Biblia más részeinek, így ez nem követendő!
Mert mi a Biblia üzenete? Az, hogy térjetek meg! ÉS ha az illető nem fogadta be Istent a szívébe, akkor nincs mit tenni... sajnos ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!