Mi az oka, hogy az Egyesült Államokban a protestánsok jobboldaliak, a katolikusok pedig baloldaliak, Európában pedig épp fordítva?
Amerikai jobboldalban mindig volt egyfajta katolikusellenesség. Gondolj bele a szélső jobbos Ku-Klux-Klanra, akik pont annyira üldözték a katolikusokat, mint a feketéket, feszületeket égettek, stb... Továbbá az USA-ban a jobboldal a volt rabszolgatartó, un. Biblia-övezetben a legerősebb, akik szintén protestánsok. Egy erős katolikus kisebbség a spanyol ajkú lakosság, akikkel szemben a jobboldal szintén nagyon kirekesztő. Nem csoda, hogy ezek után ott a katolikusok a demokraták felé húznak.
Egyébként Európa elég vegyes ilyen szempontból, illetve itt kicsit mást jelent a hagyományos jobb- és baloldal, mint az USA-ban.
Amúgy Németországban a katolikusok és protestánsok aránya kb egyforma, Hollandiában jóval több katolikus van, mint protestáns.
Magyarország esetében nem hiszem,, hogy nagyon meghatározó lenne ez, lényegében a fidesz már egy külön vallás fanatikus követőkkel. A 90-es években, amikor sokkal többen vallották magukat katolikusnak, az MSZP jelentősen erősebb volt a fidesznél. Szóval ebből túl messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.
Szerintem ez bonyolultabb, nem lehet igy leegyszerusiteni.
Az nem volt vilagos a kerdesedbol, hogy a jobboldali-baloldalit az ORSZAGOKra erted, vagy az adott felekezet tagjaira?
pl "a skandináv országokban a keresztények többsége protestáns, és ők kifejezetten liberálisok/baloldaliak", irod
tehat a skandinav protestanok bal/lib szavazok?
Mondjuk Finnorszagot nevezzuk skandinavnak: a finn evangelikus egyhazat altalaban jobboldali-konzervativ, hazafias stb. beallitottsagunak tartottak, es kb. 5 eve kezdi a finn jobboldal azzal vadolni oket, hogy atalltak balra ("migrans- es melegsimogatas" miatt). A egyhaz valasza erre, hogy ok semmilyen oldalon nem allnak, hanem a raszorulokon segitenek. Szerintem inkabb a finn tarsadalom egesze mozdult el egy kicsit jobbra.
De lehet, hogy te arra gondolsz, hogy maga Finnorszag Magyarorszag felol nezve bal / lib?
"De lehet, hogy te arra gondolsz, hogy maga Finnorszag Magyarorszag felol nezve bal / lib?"
Igen, szerintem Magyarországhoz képest Finnország baloldali/liberális.
Ennek inkább nemzetiségi okai vannak.
Ugyan nem vagyok USA-szakértő, de alapvetően a telepesek, akik anno létrehozták az államokat, protestánsok voltak, ráadásul sokan a radikális puritán vonalból.
Az USA katolikus része nagyrészt spanyol ajkú (persze, nyilván nem mindenki). No most egyrészt ők szegényebbek, másrészt van egy ellenesség velük kapcsolatban, mint bevándorlókkal.
Igaz nem ugyanez a háttér, de Dél-Amerikában is van egyfajta baloldali (hogy úgy mondjam szinte kommunista) katolikus réteg, mozgalom. Európai szemmel egész abszurdnak tűnik, mert nálunk a politikai baloldal szinte összeforrt az egyházellenességgel.
3-as vagyok
"Igen, szerintem Magyarországhoz képest Finnország baloldali/liberális."
Inkabb azt akarod akkor irni, hogy szabadabb es toleransabb orszag, nem?
Orszagokat nem lehet partpolitikai kategoriakkal jellemezni: Finnorszagban is vannak jobboldali, sot szelsojobboldali partok, mikor kire szavaznak tobben, azok lesznek kormanyon, de ez mindig atmeneti. 1-2 eve pl. a finn kormanykoalicioban benne volt a szelsojobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!