Ezek alapján a gazdag emberek nagy része arra a szörnyű helyre kerül?
A gazdagról és Lázárról
Luk 16:19 Vala pedig egy gazdag ember, és öltözik vala bíborba és patyolatba, mindennap dúsan vigadozván:
Luk 16:20 És vala egy Lázár nevű koldus, ki az ő kapuja elé volt vetve, fekélyekkel tele.
Luk 16:21 És kíván vala megelégedni a morzsalékokkal, melyek hullanak vala a gazdagnak asztaláról; de az ebek is eljővén, nyalják vala az ő sebeit.
Luk 16:22 Lőn pedig, hogy meghala a koldus, és viteték az angyaloktól az Ábrahám keblébe; meghala pedig a gazdag is, és eltemetteték.
Luk 16:23 És a pokolban felemelé az ő szemeit, kínokban lévén, és látá Ábrahámot távol, és Lázárt annak keblében.
Luk 16:24 És ő kiáltván, monda: Atyám Ábrahám! könyörülj rajtam, és bocsásd el Lázárt, hogy mártsa az ő ujjának hegyét vízbe, és hűsítse meg az én nyelvemet; mert gyötrettetem e lángban.
Luk 16:25 Monda pedig Ábrahám: Fiam, emlékezzél meg róla, hogy te javaidat elvetted a te életedben, hasonlóképpen Lázár is az ő bajait: most pedig ez vigasztaltatik, te pedig gyötrettetel.
Luk 16:26 És mindenekfelett, mi köztünk és ti közöttetek nagy közbevetés van, úgy, hogy akik akarnának innét ti hozzátok általmenni, nem mehetnek, sem azok onnét hozzánk át nem jöhetnek.
Luk 16:27 Monda pedig amaz: Kérlek azért téged Atyám, hogy bocsásd el őt az én atyámnak házához;
Luk 16:28 Mert van öt testvérem; hogy bizonyságot tegyen nekik, hogy ők is ide, e gyötrelemnek helyére ne jussanak.
Luk 16:29 Monda neki Ábrahám: Van Mózesük és prófétáik; hallgassák azokat.
Luk 16:30 Ama pedig monda: Nem úgy, atyám Ábrahám; hanem ha a halottak közül megy valaki hozzájuk, megtérnek!
Luk 16:31 Ő pedig monda neki: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki a halottak közül feltámad.
A gazdagság veszélyei
Luk 18:18 És megkérdé őt egy főember, mondván: Jó Mester, mit cselekedjem, hogy az örökéletet elnyerhessem?
Luk 18:19 Monda pedig neki Jézus: Miért mondasz engem jónak? Nincs senki jó, csak egy, az Isten.
Luk 18:20 A parancsolatokat tudod: Ne paráználkodjál; ne ölj; ne lopj; hamis tanúbizonyságot ne tégy; tiszteld atyádat és anyádat.
Luk 18:21 Az pedig monda: Mindezeket ifjúságomtól fogva megtartottam.
Luk 18:22 Jézus ezeket hallván, monda neki: Még egy fogyatkozás van benned: Add el mindenedet, amid van, és oszd el a szegényeknek, és kincsed lesz mennyországban; és jer, kövess engem.
Luk 18:23 Az pedig ezeket hallván, igen megszomorodék; mert igen gazdag vala.
Luk 18:24 És mikor látta Jézus, hogy az igen megszomorodék, monda: Mily nehezen mennek be az Isten országába, akiknek gazdagságuk van!
Luk 18:25 Mert könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, hogynem a gazdagnak az Isten országába bejutni.
Luk 18:26 Akik pedig ezt hallották, mondának: Ki üdvözülhet tehát?
Luk 18:27 Ő pedig monda: Ami embereknél lehetetlen, lehetséges az Istennél.
Luk 18:28 És monda Péter: Íme mi mindent elhagytunk, és követtünk téged!
Luk 18:29 Ő pedig monda nekik: Bizony mondom nektek, hogy senki sincs, aki elhagyta házát, vagy szüleit, vagy testvéreit, vagy feleségét, vagy gyermekeit az Isten országáért,
Luk 18:30 Aki sokszorta többet ne kapna ebben az időben, a jövendő világon pedig örök életet.
En nekem nincs munkam de nem nelkulozom mert meg fiatal vagyok otthon lakok akkor enis oda kerulok es szenvedek orokke? Szoktam adakozni amikor lehetosegem van ra de gondolom ez nem jelent semmit
Amúgy nem lehetne már modernizálni a biblia fordításokat, megfoszva vala, a felesleges és nem használt kifejezésektől mint:
Vala,megszomorodék. stb...
Senki nem beszél így.
Kedves Kérdező!
Jézus itt egy példázattal tanította meg, hogy ne az anyagi dolgok legyenek az elsők az életben és azt is, Isten nem a vagyon és származás szerint ítél. Hogy a Gazdag ember és Lázár esete itt csak szemléltetés, azt sok dolog bizonyítja , pl hogy a "menny" és a "pokol" közt lezajlik egy ilyen beszélgetés , nyilván elképzeéhetetlen, vagy ha a pokol valóban egy tüzes gyötrelem helye, mit enyhítene azon egy csepp víz Lázár ujján -arról nem is beszélve, hogy az mennyi idő alatt párologna el.
Érteni kell Jézus tanításának (tanításainak) lényegét, és ezt megkönnyítik a Jézus által használt tanítási módzsrek,l pl a szemléltetések és példázatok.
Nem a maga a pénz vagy a sok pénz teszi gonosszá az embereket, hanem a pénz SZERETETE. Persze a pénzt szeretők között valószínűleg sok gazdag van. 1Tim 6:10 "Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak."
Jézus azt tanította, hogy ne az evilági boldogulást hajhásszuk, több pénz, nagyobb kényelem, mert akkor elvesztjük az örök életet. Jn 12:25 "Aki szereti az életét, elveszti; aki pedig gyűlöli az életét e világon, örök életre őrzi meg azt."
A belső, lelki gazdagságot kellene becélozni, akkor is, ha kényelmetlenségekkel vagy lemondásokkal jár, ugyanis a szent élet folytatódik csak örök életben. Róm 6:22 "Most azonban, miután a bűntől megszabadultatok, és Isten szolgái lettetek, már ez meghozta nektek gyümölcsét, a megszentelődést, amelynek vége az örök élet." 1Pét 1:16, 3Móz 11:45 "Szentek legyetek, mert én [Isten] szent vagyok."
És ne a saját jó cselekedeteidben (szegényeknek adakozás) bízzál, hanem Jézus tökéletes áldozatában.
üdv Stefán
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!