Keresztények! Mit mondjak annak aki szerint Isten nincs, és ha van, akkor gonosz? Az én tudásom szerint Isten jó mindig!
Azt is mondjuk, hogy ha van isten közömbös (deizmus).
Jó felkészülés kívánok a velünk való vitára!
Üdv,
egy ateista
Itt a gyakorin ez divatos, hogy 'nincsistendegonosz', "felhőnülőmesealak", de a való életben ritkán találkozom ilyen idiótával. Nem is nagyon kell vitatkozni -ritkán gyümölcsöző az ilyen, (nekem van ateista ismerősöm, akit szeretek, akivel érdemes beszélgetni, mert hasznos) elég ha meghallgatod, és a saját átélésed szerint élsz.
A titkok kulcsa a szeretett tanítvány, Szent János evangélista írásaiban van. Elég azokat elmélyülten olvasni, és megtalálod az utad, hited.
Kell hozzá elvont gondolkodás.
Isten a szeretet - ahol nincs szeretet, ott NINCS Isten. Mert az ember szabad. Ezt is meg tudja oldani. Nietzsche írja, Isten halott- mert megöltétek magatokban emberek. A kérdés voltaképpen az, hogy milyen utat akarok járni, melyiket találom jónak, melyiket érzem úgy, hogy az Abszolútum felé vezet.
1Jn4,8
mert az Isten szeretet ὁ θεὸς ἀγάπη ἐστίν
+2 hozzátenném hogy az ἀγάπη szó a szeretetre az ÚSZ -ben szerepel először a görög írásokban. Ez az a "szeretet": ami nem egészül ki gyűlölettel, nem tekint szeretete tárgyára - ahogy a Nap sugárzik mindenre válogatás nélkül. Ez nehéz, keveseknek sikerül.
Tehát más, mint a "gyűlölők és szeretek" vívódásai. Szeretetre más szavak vannak a korabeli írásokban. Van a sztorgé, ami ragaszkodás, a filia a barátság ,az erosz a testi-lelki szerelem vágya (!).
De az agapé az más, az ez:
Jn13,34 "Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást" καὶ ὑμεῖς ἀγαπᾶτε ἀλλήλους
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!