Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha egy papot felfüggesztenek...

Ha egy papot felfüggesztenek a szolgálatból, akkor kvázi nincstelenné válik?

Figyelt kérdés
"Javadalomvesztés" címszó végett gondolom...

2020. aug. 24. 15:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
76%
Úgy tudom, hogy az egyházmegyés papoknak lehet magánvagyona, amit értelemszerűen nem érint egy esetleges felfüggesztés.
2020. aug. 24. 15:48
 2/11 anonim ***** válasza:
87%
Elmegy dolgozni, elég sok papnak van civil végzettsége is. Illetve ahogy első írja, lehet saját vagyonuk is, nekik nem kellett erről lemondani, nem tettek ezzel kapcsolatos fogadalmat.
2020. aug. 24. 16:05
 3/11 anonim ***** válasza:
75%

Modern szövegben nem találkoztam ezzel a szóval.

Pallas nagy lexikona nehéz nyelvezetű, de azt olvastam ki belőle, hogy a javadalomvesztés lehet csak szóbeli, de lehet tényleges is. Ez utóbbi akkor, ha súlyos világi bűnei is vannak, és át kell adni a hatóságnak.

2020. aug. 24. 16:18
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy írták, saját vagyona egyházmegyés papnak lehet, ez nyilván nem veszik el.

Ha egy papot felmentenek a papi szolgálat alól, akkor a "civil" életben működik tovább, tehát keres valami állást.

"Javadalomvesztés" szót egész pontosan nem tudom. Nyilván felmentés esetén a papnak el kell hagynia azt a plébánia épületet is, ahol eddig szolgált, meg ha volt valamilyen egyházmegyei tulajdon nála, akkor azt is leadja.

2020. aug. 24. 18:55
 5/11 anonim ***** válasza:
41%
Gyakorlatilag igen. Sokan ezért nem lépnek ki, mivel lenullázódna az életük.
2020. aug. 25. 09:52
 6/11 anonim ***** válasza:
32%
Örülök, hogy lepontoztatok -- az egyetlen valódi papot a gyakorin. :D
2020. aug. 25. 11:41
 7/11 anonim ***** válasza:
79%

"az egyetlen valódi papot a gyakorin"

Erre már van valami kimutatás is?

2020. aug. 25. 12:12
 8/11 anonim ***** válasza:
0%
Nincs, de magamon kívül még eggyel se találkoztam. Bocsánat egy görögkatolikussal igen, de őt kitiltották. XD
2020. aug. 25. 12:37
 9/11 A kérdező kommentje:
Mármint arra értettem, amikor kilép. Ami minden esetben felfüggesztést von maga után. (Viszont annak van egy paragrafusa, ami ezt írja: "tartozik mindannak megtérítésével, amit törvénytelenül felvett". Szerencsétlen ember, lenullázódik élete közepén...
2020. aug. 27. 06:37
 10/11 A kérdező kommentje:
5-6-8, szerintem kamuzol, mert a 8-ban homályosan válaszolsz.
2020. aug. 27. 06:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!