Mi van a felső vizek fölött?Milyen élőlények élnek ott?
39
De alapvetően jónak találom. De a föld "oszlopai" az jelképes beszéd lehet amely az ég törvényeire utalhat. A felső vizeket a mennybe helyezted ugye? Viszont az akkor nem fog a földhöz tartozni! A Zsoltárok 104,2 az utal az első és a második teremtési napra. A Szentírás beszél arról, hogy vizek voltak a légkörben egészen a világűrig! Tehát sokkal több víz volt ott mint amennyit ma látunk a felhők alakjában! Ezek a vizek a légkörhöz a gravitáció által megtartott gázburokhoz tartozhattak. Az özönvíz idején viszont az özönvíz következtében ezeknek a vizeknek a nagy része leesett onnan egyrészt azért van ma ilyen sok víz a földön!
Máskülönben én szeretem a rajzokat, tehát egyébként jónak találtam.
Üdv: Gábor
@ "De alapvetően jónak találom."
Csodálkozom, hogy értékeled, mert úgy tudtam, hogy a szószerintiség híve vagy. A valós világ és a bibliai világkép ugyanis nem igazán egyezik. A Biblia szerint a föld lapos, amely fölött a szilárd ég, mint sátor van felverve, amely, mint egy búvárharang megóvja a földet, hogy újból elöntsék felső vizek. Ezen a szilárd boltozaton közlekednek az égitestek. Isten pedig mindennél magasabban odafönt a felső vizek felett trónol.
@ "De a föld "oszlopai" az jelképes beszéd lehet amely az ég törvényeire utalhat."
Ha a föld oszlopai jelképesen értendők, akkor ilyen erővel az egész is az lehet, s valójában nem egy tudományos leírással van dolgunk.
@ "A Szentírás beszél arról, hogy vizek voltak a légkörben egészen a világűrig!"
A Biblia tudtommal nem beszél világűrről. A felső vizek nem a légkör vizei, hanem a szilárd égboltozat feletti vizek. A szilárd boltozatot anyagát áttetsző kristályosnak gondoltak, vagyis a felső vizek miatt kék az ég.
"Csodálkozom, hogy értékeled, mert úgy tudtam, hogy a szószerintiség híve vagy. A valós világ és a bibliai világkép ugyanis nem igazán egyezik."
A Szentírásból következik mindig hogy milyen módon kell valamit értelmezni! A valós világ az éppen az volt a múltban ill. a jelenben ill. a jövőben amit a Szentírás ír. Csak értelmezni kell!
"A Biblia szerint a föld lapos, amely fölött a szilárd ég, mint sátor van felverve, amely, mint egy búvárharang megóvja a földet, hogy újból elöntsék felső vizek. Ezen a szilárd boltozaton közlekednek az égitestek. Isten pedig mindennél magasabban odafönt a felső vizek felett trónol."
Nem, a Biblia szerint a föld kerek és pedig bárhonnan nézve, amiből persze az következik hogy gömbölyű. Lapos földet a Szentírás nem tanít!
Jób. 18,18
Világosságból sötétségbe taszítják, a föld kerekségéről elűzik.(MBT)
Zsolt. 48,11
Nevedhez méltóan dicsérnek a föld kerekségén, Istenünk, jobbod csupa igazság. (MBT)
Zsolt. 46,10
Háborúkat szüntet meg a föld kerekségén, íjat tör össze, lándzsát tördel szét, harci kocsikat éget el. (MBT)
Sir 48,15
Ennek ellenére a nép mégsem tért meg, és nem szakított addig bűneivel, amíg el nem űzték őket országukból, és szét nem szóródtak a föld kerekségén. (Kat. ford.)
Ésa. 14,17
A ki a föld kerekségét pusztasággá tette, városait lerontá, és foglyait nem bocsátá haza! (Károli)
Siral. 4,12
Nem hitték a föld királyai, sem a föld kerekségének lakosai, hogy szorongató és ellenség vonuljon be Jeruzsálemnek kapuin. (Károli)
Luk. 21,26
Mikor az emberek elhalnak a félelem miatt és azoknak várása miatt, a mik e föld kerekségére következnek: mert az egek erősségei megrendülnek.(Károli)
stb.
A Szentírás több égről beszél a mi egünk másnéven: a levegőég. Ebben volt több víz valaha mint most.
Jób. 26,10
Õ szab határt a víz színe fölé - a világosságnak és setétségnek elvégzõdéséig.
Jób 26,10
A vizek színe fölé egy kört rajzol, ott, hol a sötétség a fénnyel határos. (Kat. ford.)
Jób. 26,10
Határt szabott a vizeknek, ott, ahol a világosság találkozik a sötétséggel. (MBT. ford.)
A levegőégben (a légkörben) lévő vizek határa a légkör felső részén az úgynevezett átmeneti tartományban volt! (Az a terület ahol a fény átmegy a sötétségbe!)
A második ég a világűr ahol elhelyezkednek a bolygók és a csillagok.
Jób. 38,31
Összekötheted-é a fiastyúk szálait; a kaszáscsillag köteleit megoldhatod-é?
Jób. 38,32
A hajnalcsillagot előhozhatod-é az ő idejében, avagy a gönczölszekeret forgathatod-é fiával együtt?
Jób. 38,33
Ismered-é az ég törvényeit, vagy te határozod-é meg uralmát a földön?
"Ha a föld oszlopai jelképesen értendők, akkor ilyen erővel az egész is az lehet, s valójában nem egy tudományos leírással van dolgunk."
Attól hogy a Szentírás hasonlatban utal valamire attól az még lehet tudományosan is igaz! (Persze lefordítva) Máshol azt mondja hogy a föld a semmiség fölött - utalva a világűrre - függ!
Jób. 26,7
Ő terjeszti ki északot az üresség fölé és függeszti föl a földet a semmiség fölé.
Mivel az "ég" a világűr törvényeit nem ismerjük még pontosan sok mindent nem tudunk még!
"A Biblia tudtommal nem beszél világűrről. A felső vizek nem a légkör vizei, hanem a szilárd égboltozat feletti vizek. A szilárd boltozatot anyagát áttetsző kristályosnak gondoltak, vagyis a felső vizek miatt kék az ég."
Mint már említettem a világűrt is égnek nevezi a Szentírás. A levegőég az első ég a légkör. A 2. a világűr. A 3.pedig maga a menny amelyet Pál apostol is említ.
2 Kor. 12,2
Ismerek egy embert a Krisztusban, a ki tizennégy évvel ezelőtt (ha testben-é, nem tudom; ha testen kívül-é, nem tudom; az Isten tudja) elragadtatott a harmadik égig.
A Szentírás utal arra hogy a légkörben vizek (felhők) vannak ill. sokkal több volt korábban amely a külső kedvezőtlen hatásokat is megszűrte és a földön egyenletesebb klímát eredményezett mint most amellyel találkozunk! Természetesen a mennyben is van víz ahogy erről a Szentírás be is számol. A gravitáció csak azt tartja meg ami a Föld légköréhez tartozik. A raquia nem szilárd anyagot jelent hanem vékonyságot, kiterjedést az ég abban az értelemben szilárd hogy nem mozog. Ki van feszítve, ahogy a Biblia mondja.
Jób. 37,17
Vele együtt terjesztetted-é ki az eget, a mely szilárd, mint az aczéltükör?
Jób 37,18
Talán vele együtt te feszíted ki az egeket,
amelyek szilárdak, mintha ércből lennének öntve? (Káldi Neovulgáta)
Ui:
Ha még a domborzatot is valahogy jobban jelölöd a 3. napon akkor még jobb lehet amit rajzoltál!
#42 értek egye a Bibliából abszolútan kiderül, hogy lapos a föld, ezt már 1 Mózes 1 nél azaz a legelején lefekteti. Azért íródott a Biblia hogy ha úgy van ne tévesszen meg minket a világ. Például azzal hogy a föld gömb. Szilárd boltozat meg nem igen van a gömbföld körül.
De igazából én ezen ma gobdolkodtam el, hogy vajon más is látja e. Van a hold ami kering a föld körül, a holdnak vannak fágisai és ezen és van egy olyan pont amikor nem látszik, ha a "bolygók" a csillagok, akkor miért van minsig fényük? Ami a mi naprendszerünkben vannak azok ugyan úgy a naptól kapnák a fényt ahogy a hold, de akkor azok miért nem alusznak ki soha, ha a hold igen?
Ahhoz, hogy egy bolygó fénye kialudjon, pontosan közted és a Nap között kell lennie.
A Hold ezt simán megteszi havonta.
Ezen kívül csak a Vénusz ilyen, de az sokkal messzebb van a Földtől, ezért ilyenkor csak egy pici pontocskát takar ki a Napból. Kizárólag megfelelő szemüveggel látható.
Még a Merkur hasonló, de azt szabad szemmel soha nem láthatod, semmilyen fázisban, olyan közel van a Naphoz.
A bolygók fázisai megfelelő távcsővel láthatók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!