Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Magyarországon miért nem...

Magyarországon miért nem hivatalos ünnepnap Mária Menmybemenetele, aug. 15?

Figyelt kérdés

2020. aug. 15. 12:27
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
83%
Azért nem, mert hivatalos az az esemény, amely magyar vonatkozású vagy az emberiség egészét érintő jelentős esemény. Az említett esemény a magyaroknak egy részét érdekli. Azt a részét is erős különbségekkel.
2020. aug. 15. 14:13
 22/30 anonim ***** válasza:
19%

2 milliárd keresztény van, abból 1 milliárd római katolikus. Egy itteni fórumozó írta: ő jár római katolikus templomba, de amúgy nem hisz Jézusban! Ő is bele van számítva az 1 milliárd római katolikus közé. Sok ilyen "mélyes hívő" római katolikus van.

Ezek alapján elmondható, hogy ma már a keresztény világ túllépett a római felekezeten, oda többségében 60+ -osok járnak, ez 10 év múlva kb. létszám felezést jelent a római felekezetre nézve.

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

idézet a "katolikus" kérdezőtől:

"

Az ciki ha járok templomba viszont nem nagyon hiszek Jézusban?

Igazából én örülök azoknak akik hisznek benne...és azért járok mert szüleim engem is szeretnének vinni :)

"

2020. aug. 15. 14:19
 23/30 anonim ***** válasza:
97%

3

Mert ostoba. Én is ateista vagyok, de nem értem, miért kell vallásokat gyalázni. Mondjuk ez a Deák Dominik elég érdekes egy figura, mert a muszlimokat imádja.

2020. aug. 15. 18:33
 24/30 anonim ***** válasza:
58%

Gondolom, 1945 utan eltoroltek, es meg nem kerult szoba, hogy ujra bevezessek.

Kiigazitanam egy korabbi valaszolo allitasat, miszerint "tolunk nyugatra" munkaszuneti nap. Ha ez csak Ausztriat jelenti, akkor lehet, de pl. Bajororszagban sem minden regioban.

Ez csak a magyaroktol fugg, demokratikus orszagban meghallgatjak a kerdes tamogatoit, ellenzoit es dontenek.

Ugy gondolom, ez nem annyira nagy unnep, mint a punkosd vagy a nagypentek (ami nemcsak a katolikosokat erinti), es Magyarorszagon hozza nagyon kozel van egy masik munkaszuneti nap, 20-a - igy hetvege is beleesik, es gyakorlatilag egy hetre megallna az elet. Egy turistak altal nagyon kedvelt varosba "valo" vagyok, ahol csak augusztus 20-a miatt 3 ejszakara minden szallas betelik, tehat ez hosszabbodna egy hetre. Ami nekunk jo :-), de egyeb ugyintezes szempontjabol nem olyan szerencses. Olyan lenne, mint a karacsony-ujev, rengeteg stressz, rohanas, ossze-vissza elore ledolgozni a "ket unnep kozt", vasarolni.

Nem tudom, milyen unnepsegek vannak ezen a napon a romai katolikusoknal, ami miatt munkaszuneti nap legyen - gondolom, meg lehet tartani az unnepi miseket este.

2020. aug. 15. 18:49
 25/30 anonim ***** válasza:
96%

"Ugy gondolom, ez nem annyira nagy unnep, mint a punkosd vagy a nagypentek"

Nagypéntek az nem kimondottan ünnep, tehát attól nagyobb, s mégis nagypéntek lett munkaszüneti nap. Pünkösd valóban nagy ünnep, de az 2 napot is kapott, pedig pünkösd hétfőnek az ég világon semmi értelme sincs. Simán át lehetne ezeket szervezni értelmesebben is, például pünkösd hétfő helyett aug. 15.

A katolikusoknak 5 főünnep van, ebből aug. 15. az egyik, a többi húsvét, pünkösd, karácsony, jan. 1. (ez utóbbinál nem az újév az ünnep természetesen).

2020. aug. 15. 20:43
 26/30 A kérdező kommentje:
De mi a retkes f@szért tették át a vallás kategóriába a kérdést?
2020. szept. 27. 05:22
 27/30 anonim ***** válasza:
33%
Vigyázz a szádra!
2020. szept. 27. 09:10
 28/30 A kérdező kommentje:
A számra vigyáztam, az ujjaimra nem.
2020. szept. 27. 09:22
 29/30 anonim ***** válasza:
Há fúrcsák a magyaroszágiak. Szerintem túlnyomórészben reformátusok akik nem ismerik Szűz Máriát. Románia az én országom,Ortodox, szóval abban a vallásban vannak s ezért szabadok vagyunk augusztzs 15- én. Úgy mondják hogy Adormirea Maici Domnului. Mert igazából Mária nem a menybe ment fel hanem elaludva halt meg, szóval mint mások hogy beteg vokt, feküdt s az ágyban. Ezt a menybemenetelét nem tudom honnan találták ki a katolikusok. Én azt hiszem ( az nem számit hogy református vagyok) el amit az ortodoxok hogy elaludt. Mondom, nálunk munkaszüneti nap s misék meg szent liturgiák vannak a katolikusoknál, ortodoxoknál.
2020. dec. 14. 00:54
 30/30 anonim ***** válasza:
89%

"Ezt a menybemenetelét nem tudom honnan találták ki a katolikusok."

Sehonnan, a katolikusoknál nincs ilyen. Helyette Mária menybevétele vagy esetleg elszenderülése van.

2020. dec. 14. 17:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!