Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi volt a hozadèka az inkvizic...

Mi volt a hozadèka az inkvizicionak?

Figyelt kérdés

#inkvizíció #Hozadèka
2020. aug. 8. 22:12
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
50%

Tény 9. válaszomra ezt írtad: Úgy hivják hogy szólásszabadság. TILCSUKBE!!!

És erre válaszoltam azt, amit. Kár, hogy képtelen vagy értelmezni.

Edgár, neked nem osztottam lapot. Voltál ma is királyság teremben, nem? Ott meg kellett kapnod a mai keresztény ellenes tanításodat, nem hiszem el, hogy nem volt elég a mai adag.

2020. aug. 9. 21:43
 22/24 A kérdező kommentje:
21.Ki az Edgar valami mumus?Mert nèha kisbetüvel látom.
2020. aug. 9. 22:09
 23/24 A kérdező kommentje:
Jó volna a kèrdèsre felelni vègre,hogy zárhassuk be.
2020. aug. 9. 22:11
 24/24 anonim ***** válasza:

Én mondjuk azon a véleményen vagyok, hogy egy dolog, hogy a reformátusok és más protestánsok is élen jártak az eretnekek és a katolikusok kivégzésében (lehetne sorolni a sok katolikus vértanú szentet, akiket az Eucharisztiába vetett hitük vagy a pápa iránti hűségük miatt kínoztak és öltek meg). De a másik bűne nem ment fel senkit. Mindenki a maga bűnéért felel.

A katolikus inkvizíció is felel a saját bűneiért és a protestánsok is felelnek a saját bűneikért, nem egymásra kell mutogatni, hogy "de bezzeg ő is".

Inkább tisztábban kéne megítélni ezt. Érdekes, arról sosem esik szó, hogy hány ember életét mentette meg az inkvizíció. :)) Arról sincs szó, hogy a domonkos rend tényleg kivizsgálta az eseteket, és ezáltal csökkent a tényleges halálos ítéletek száma. Ahogy azt sem szokták kiemelni, hogy az inkvizíciós eljárás során több tanú együttes vallomása alapján lehetett csak valakit perbe fogni. A vádlott pedig megkapta a teljes peranyag másolatát és ez alapján jogukban állt védekezni. Mai szemmel fura, de ez a középkorban és a kora újkorban modernnek számított. A kora újkorban a római inkvizíció (de még a hírhedt spanyol is!) rendkívül bürokratikus volt és szigorú szabályok szerint működött. Szigorú jegyzőkönyvet vezettek a teljes ügymenetről (ezért maradt fenn annyi forrás). Tehát a mai perrendtartás alapjai itt vannak. A sima bíróságok közel nem működtek ilyen precízen ekkor és a vádlottnak sem volt ennyi joga.

2020. aug. 10. 09:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!