Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik fajta Károli Gáspár...

Melyik fajta Károli Gáspár bibliát érdemes megvenni ami még megmaradt nagyjából eredetinek?

Figyelt kérdés

2020. júl. 29. 14:55
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

"A hitelességet pedig nem a szerző véleménye határozza meg, hanem azoké akire hatással van."

Nem, a hitelességet objektíven meg lehet állapítani az alapján, hogy pl megvizsgáljuk a fordítást. A jehováok szerint az UV a leghitelesebb és több millió emberre hatással van, többre, mint a Károli fordítás. De szerintem ettől te mégsem gondolod hitelesnek az UV-t. De ezzel nem leminősíteni akarom a Károli fordítást, csak mondom, hogy egyrészt annak is lehetnek hibái, sőt erről maga Károli is írt, másrészt amit te ajánlasz, az már egy többszörösen átírt fordítás.

"mégis a Katolikusok is máig "őt" használják"

Ez nem igaz, a katolikusok nem használják, ezért készült a Káldi-féle fordítás is néhány évvel Károli-féle után. A katolikusok vagy Káldit vagy SZIT-et használnak, egyébként mind a kettő remek. A Káldi nekem olvasmányos jellege miatt jobban tetszik, illetve sok helyen nagyon szép, irodalmi mű.

2020. júl. 30. 11:59
 12/12 anonim ***** válasza:
23%

11-es.

Nem az "eredet" (héber, arámi, görög stb) nyelvő könyvek forításának hitelességéről beszéltem, hanem Isten üzenetének tolmácsolásáról.

Bele kötöttél abba, hogy az ihletett szót használom, és ezt fejeztem ki más kifejezéssel(innen a hiteles), ha nem vetted volna észre.

A kérdés pedig úgy szólt.. "ami megmaradt még nagyjából eredetileg...", és én a válaszomat is ebben a halmazban értelmezve adtam.

2020. aug. 1. 21:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!