Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy kellett volna reagálnom...

Hogy kellett volna reagálnom a plébános furcsa viselkedésére?

Figyelt kérdés
Nyaralni voltam egy baráti családnál, akik nagyon jóban vannak a falujuk plébánosával, ez a plébános háromnaponta náluk vacsorázik, sokat meséltek neki rólam is. Én egyedülálló férfi vagyok, és életem nagy ajándéka az a csodálatos barátság, szinte testvéri kapcsolat, amely egy kolléganőm és köztem húsz évvel ezelőtt megszületett. A kolléganőm férjes asszony, de a férje tudja, hogy a mi kapcsolatunk "nem e világból való", nem testi vonzódás, csakis mély és komoly lelki kapcsolat. Erről is meséltek a barátaim a plébánosnak. Tegnap lettem volna bemutatva ennek a plébánosnak, tegnap került sor a személyes megismerkedésre. Sajnos nem úgy zajlott, ahogy elképzeltem. Amikor a plébános megérkezett, a barátom odavitt elé, és ezt mondta: "Engedje meg, atya, hogy bemutassam azt a kedves barátomat, akiről már annyit meséltem önnek." Én is mosolyogva léptem a plébános elé, vártam, hogy kezet nyújtson, de nem ez történt. Hideg arccal ezt mondta: "Én nem kívánok önnel megismerkedni, mivel a barátja elmondása alapján keresztényietlenül él, egy férjes asszonnyal ápol meg nem engedett barátságot, amiért - ha a híveim közé tartozna - el kellene járnom ön ellen." Majd ezután közölte a barátommal, hogy mégsem vacsorázik náluk, de újra eljön majd hozzájuk, ha tiszta lesz a terep és a levegő. Én elképedten álltam, levegő után kapkodtam, de a barátom sem tudott szóhoz jutni. Nem voltam felkészülve erre az otrombaságra. Mit kellett volna mondanom? Hogyan kellett volna reagálnom? Lehet egy egyházi ember ennyire szűk látókörű és elmaradott? Még nem hallott férfi és nő közötti igaz barátságról? Miféle viselkedés volt ez tőle?

2020. júl. 22. 14:13
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
52%
7-nek igaza van, ords kamuról van szó. "Sajnos ez a magyar egyházi valóság" - nem, ezt ma álmodtad, nyuszifül, és csak arról adtál tudósítást, hogy lövésed sincs a vallásról, a hitről, az emberekről, és általában semmiről. Választékosan fogalmazol-> mehetsz a blikkbe, vagy más vallásellenes bulvárlapba írónak. Azért nem vagy egy Tolsztoj. :))))
2020. júl. 22. 15:44
 12/28 A kérdező kommentje:

Itt tévedés van a dologban. Én nem vagyok vallásellenes. Az egyház gyermeke vagyok. Ezért is lepett meg, hogy van ilyen papi viselkedés is (és ez nem is annyira egyedi eset).

Szerencsére vannak felvilágosult papok is. Pl. van olyan plébános ismerősöm, aki egy vénlány zongoratanárnővel ápol hasonló barátságot. Igaz, ez a falusi pap őt is feljelentené minden bizonnyal.

2020. júl. 22. 15:48
 13/28 anonim ***** válasza:
64%
Akkor a szülőfalum plébánosával sem állt volna szóba ezek alapján. Eléggé farizeusi egy gondolkodás.
2020. júl. 22. 15:50
 14/28 anonim ***** válasza:
48%

Fejezd be - műanyag a szöveged, hiteltelen, te "egyház gyermeke". :D

Szerintem inkább olvass - Tolsztoj, Csehov, Dosztojevszkij - nagy lélekelemzők, tanulhatsz tőlük.

2020. júl. 22. 15:51
 15/28 anonim ***** válasza:
48%
kb. olyan ez, mint mikor egy betelefonáló a rádióban a drágabolgárúrnak panaszolta be, hogy milyen cudarul bánt vele,egy szinte szent hívővel egy pap, jájájáj volt nagy siránkozás :))))
2020. júl. 22. 15:53
 16/28 anonim ***** válasza:
75%
Nyugtasson az a tudat, hogy Jézus a legbűnözőbb embereknek is a barátja akar lenni. Gondold végig, hogy Jézus példáját követi vagy se.
2020. júl. 22. 16:05
 17/28 anonim ***** válasza:
48%

"Ezért is lepett meg, hogy van ilyen papi viselkedés is (és ez nem is annyira egyedi eset)."

Itt már tényleg kezd sántítani... Most akkor meglepett, vagy más hasonló esetekről is tudsz?

2020. júl. 22. 16:44
 18/28 A kérdező kommentje:
Ne kötekedj velem, keresztény testvérem, hanem segíts. Az a feladatod keresztényként. A valódi keresztény ember nem kötekedik.
2020. júl. 22. 16:46
 19/28 anonim ***** válasza:
42%

"Sajnos ez a magyar egyházi valóság. Az ilyen ember képes lenne eljárni ellenem, kiküldene mindenki előtt a templomból, ha be mernék menni a miséjére."

Ezek alapján szerintem is lejáratás. Ha valóban megtörtént eset lenne, és valóban az "egyház gyermeke" lennél, akkor nem írnál ki erről ide kérdést és fel tudnád magadban dolgozni ezt a marginális és nyilvánvalóan szélsőséges esetet. Én is találkoztam már olyan pappal, aki szerintem méltatlan a hivatásához, de eszembe sem jutna ilyeneket irogatni provokációból, hogy "ez a magyar egyházi valóság".

Egyébként joga van, ha nem is "eljárni ellened" (jelentsen ez bármit), de pl. megtagadni szentségek kiszolgáltatását, mondjuk a szentáldozást, ha nyilvánvalóan valaki házasságtörő kapcsolatban él. Nem rád célzok, de lehet ilyen eset.

2020. júl. 22. 16:49
 20/28 anonim ***** válasza:
46%
Segítek. Töröld ezt a kérdést, és lépj tovább, azzal teszed a legjobbat magaddal (is).
2020. júl. 22. 16:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!