Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A megkeresztelteknek van...

A megkeresztelteknek van valami listája, ahol vezetik az adataikat? És ezt lehet töröltetni?

Figyelt kérdés

Abszolút elméleti a kérdés, de megpróbálom kifejteni, hogy érthetőbb legyen. Például engem megkereszteltek gyerekkoromban a katolikus templomban. Én felnőve ateista lettem. Azon túl, hogy nem foglalkozom a vallással, van valami hely, ahonnan töröltetnem kellene/lehetne magam? Valami nyilvántartás a katolikus egyháznál, vagy bármi?

/Mielőtt bárki ebbe kötne bele, nem vagyok ateista, a kérdés elméleti./

2020. júl. 3. 16:56
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2020. júl. 3. 20:42
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

"Lista" nincs.

Keresztelési anyakönyvnek hívják azt, ahol rögzítették a keresztelés tényét a te, a szüleid és a keresztszüleid (ha voltak) adataival együtt. Innen töröltetni nem lehet magad, egy megtörtént eseményt rögzít. Ahogy pl. az egyetemnél is van egy jegyzőkönyv, hogy államvizsgát tettél, de ezt nem tudod kitörölni. Ha nem akarod, akkor nem használod a diplomádat és kész.

A keresztelési anyakönyv arra is szolgál, hogy itt lehet ellenőrizni, hogy a későbbi szentségek felvétele megtörtént-e. Ide írják, ha később az illető bérmálkozik vagy házasságot köt. Emiatt fontos dokumentuma a családfa kutatásnak, vagy ha valaki valamilyen rokonát keresi. 3. személy egyébként nem fér az adataidhoz, csak te kérheted ki a saját adataidat és még halál után (asszem 50 évig) titkos, csak közvetlen hozzátartozó, pl. az unokád nézheti meg.

Olyan lehetséges elvileg, hogy tanúkkal nyilvánosan hittagadást teszel és ezt bejegyzik a keresztelési anyakönyvbe a "megjegyzés" rovatba, de kitörölni akkor sem fognak.

2020. júl. 4. 18:04
 13/15 Metionin ***** válasza:
86%
Úgy van ahogy az előttem szóló írja, nekem a keresztelési anyakönyvbe a megjegyzéshez írták be hogy lemondok a kereszteléssel járó jogokról (templomi esküvő, gyerekkeresztelés, keresztszülőség, egyházi temetés stb.) és hogy ezután mentesülök az "egyházadó" alól. D törölni nem lehet, mert megtörtént esemény. Igaz ez református egyházban volt.
2020. júl. 4. 20:04
 14/15 anonim ***** válasza:
52%

Szia

Érdekességként:

[link]

2020. júl. 5. 13:16
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes lenne megnézni, hogy mi lett a folytatása. Mert rendkívül súlyos problémákat vethet fel, ha az állam ilyen módon akar beleszólni az egyházi ügyekbe.

2020. júl. 5. 15:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!