Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ortodox zsidó istentiszteletre...

Ortodox zsidó istentiszteletre beülhetek?Nem néznek ki?Mit vegyek fel?

Figyelt kérdés
2020. jún. 28. 16:59
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
10-es te jiddis vagy ladino vagy ha megkérdezhetem?
2020. jún. 28. 21:59
 12/17 anonim ***** válasza:
65%
jiddis, amúgy magyar.
2020. jún. 28. 22:20
 13/17 A kérdező kommentje:
12-es hol tudnék megtanulni jiddis nyelven?
2020. jún. 28. 22:56
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

"hol tudnék megtanulni jiddis nyelven?"

ORZSE - Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem [link]

Nyugi, nem csak rabbiképző, van pl szociális munkás szak, a liturgia szakhoz sem kell nemhogy rabbinak, de akár zsidónak sem lenni.

De tanítanak az EMIH - nél is, érdemes megn+ezni a MAZSIHISZ oldalát is - [link]

2020. jún. 29. 20:22
 15/17 anonim ***** válasza:
65%

Ps: nem így szoktuk megkülönböztetni, hanem askenázi (németországi, közelebbrõl rajnamenti eredetû (legrégebbi adatok 4., 8. 10. századiak) illetve szefárd (spanyolországi eredetû).

Viszont egyáltalán nem biztos, hogy egy mai átlagzsidó tud akár jiddisül, akár ladinoul.

Ugyanakkor elõfordul, hogy pl egy idõsebb, máramarosi származású nem zsidó magyar gyerekkorában az ottaniaktól megtanult jiddisül.

2020. jún. 29. 20:40
 16/17 anonim ***** válasza:

Én voltam reformátusként de többet soha nem mennék. Illetve mennék ha semmit nem kéne csináljak csak üljek és halgassam meg nézzem.

2006- ban voltam Nagyváradon anyám unokatestvérével, 17 éves koromban, magyar pünkösdkor. Anyunak megigérte hogy nem kell csináljak semmit a templomban.

Odaértünk s az lett hogy azt mondta hogy csináljam azt s úgy amit ő. Vetettünk ketesztet, térdepeltünk, voltak ilyen imák amiket kellett mondani de románúl s nem tudtam mert nem tudok románúl. Volt hogy másfele néztem pont nem vetettem keresztet s mikor láttam hogy X fejezi be gyorsan utána csináltam s akkor is néztek. Aztán kellett menjünk áldozni. Az a baj hogy nálunk püspökiben kolostortemplom is az ortodox templom s két apáca X s közém tolakodott aztán idegenek jöttek ida s elvesztettem.X- et aki elvitt a templomba. Kifele se tudtam menni mert utánam voltak s mentem előre az elöttem lévő után.

Keresztvetés, ikoncsókolás majd keresztv., utána mentünk a paphoz ott is keteszt vet s a pap a homlokomra meg a kezemre rajzolt valamit illatos olajjal s fogta s kezem hogyan kell hejesen tartsam mert látta hogy nem tudom azutan ketesztvet, megint keresztvet s valami sírhelyet kellett megcsókolni. Egy üveg mögött volt egy szentnek vagy Jézusnak..nem tudom a sírhelye, megcsokolása után keresztvet s találkoztam X- el aki összeszídott hogy hol csavargok s nem csináltam a dolgokat úgy mint kell, én meg mondom neki, nem én tehetek rúla hogy az apácák közénk tolakodtak s utánuk a többi, erre ránk néztek s csendet intett aztán keresztet kellett s mentünk egy apácához aki valami kenyérdarapkákat adott nekünk egy egy tálban, utána megint ketesztvet s kijöttünk. Anyu meglátta a kenyeret meg megtudta hogy csak kellett ott csináljam a dolgot, többet nem is engedett el. X még akart vinni az ortodox templomba de anyu már nem engedett el mert akkor is szavát adta hogy reformátusként nem kell csináljak semit mégis belekényszeritett. Ha mennék ortodox templomba csak úgy mennék hogy ne csináljak semmit csak nézzem a többit meg halgassam.

2020. szept. 29. 00:52
 17/17 anonim ***** válasza:
Ja bocsánat. Elnéztem.a kérdést. Én keresztény ortodox liturgián voltam.
2020. szept. 29. 00:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!