A Koránban is az van, hogy Isten háborút indít a pogány népek ellen, mint a Tórában?
Ismeretes, hogy a Tórában a zsidók isteni parancsra megtámadták a pogány népeket, szinte senkit sem kíméltek.
Ezt tanítja a Korán is?
"Nincs ilyen a Koránban. Az előző hozzászólók sosem olvasták a Koránt. Az iszlám vallásszabadságot hirdet."
5. vagyok. Persze, ha nem tetszik amit mondok, akkor biztos sosem olvastam a Koránt. Ezen csak mosolyogni tudok. Csak azt ne mond, hogy Mohamed nem harcolt soha senki ellen? Egyébként mit írtam? "Hogy kifejezetten van-e parancs támadásra, őszintén szólva már nem emlékszem, de rémlik, hogy igen és azon szoktak vitázni, hogy az csak önvédelemre vonatkozik-e." És miről szól a vita? Hogy önvédelemre vonatkozik-e az idézet rész. Egyébként, nem kell nekem hinni. Mindenki nyugodtan elolvashatja a Koránt, van magyar fordítása. [link]
Te kiragadtál egy verset, holott sokkal többről szól az a fejezet. A teljes fejezet alapján egyértelmű, hogy mit tanít a Korán, mégpedig azt, hogy harcolni kell az állítólagos "hitetlenek" ellen. Vagy ha fizetnek, akkor békén lehet őket hagyni.
Ha nem megy a szövegértelmezés, akkor nem tudom miért okoskodsz. A 9-es fejezetből kiderül, azok ellen kell harcolni, akik megtámadják a muszlimokat, legyen az pogány, zsidó vagy keresztény. Ha pedig elolvasod a többi fejezetet ugyanezt fogod látni.
Valóban voltak olyan muszlim államok amik hódítottak, de nem a vallás nevében tették. Senkire nem kényszerítették rá az iszlám vallást. Itt Magyarországon is a 150 éves török uralom alatt vallásszabadság volt. Sőt, a törököknek köszönhető hogy a reformáció elterjedhetett Magyarországon. Az pedig hadzugág hogy nem maradt pap.
Ajánlom figyelmedbe Mohamed próféta kerestzényekhez szóló levelét:
„Jelen Mohammed ibn Abdullah által írt levél szerződésként szolgál azokkal, akik felvették a Kereszténységet, legyenek közel s távol, mi mögöttük állunk.
Kijelentem, hogy saját magam védelmezem őket, a szolgákat, segítőket és követőimet, mert a Keresztények az én népemhez tartoznak; és Allahra! Elutasítok minden olyat, ami nekik nem tetszik. Nem kényszeríthetőek semmire. Bíráikat tilos állásukból elbocsájtani ahogyan szerzeteseiket is tilos kiűzni kolostoraikból. Továbbá tilos imahelyeikben kárt tenni vagy lerombolni azokat, valamint tilos bármit is eltulajdonítani onnan. Amennyiben bárki is szabályt szeg, ezen Isten által megkötött szerződést szegi meg és engedetlenséget mutat Prófétájával szemben. Kijelentem, hogy a Keresztények a szövetségeseim és mindentől megvédelmezem őket, ami utálatot kelt bennük. Tilos utazásra vagy harcra kényszeríteni őket. A Muszlimok harcolnak értük. Muszlim férfi nem vehet feleségül egyetlen Keresztény nőt sem annak beleegyezése nélkül. Tilos visszatartani őket attól, hogy templomaikban imádkozhassanak. A templomaikat tisztelnie kell mindenkinek. Senki nem akadályozhatja meg őket abban, hogy felújítsák templomaikat és visszaállítsák imahelyeik szentségét. Ezen szerződést senki nem szegheti meg, mindenkinek kötelező betartani egészen az Ítélet Napjáig és a világ végezetéig.„
Azt írja tilos a keresztény templomok lerombolása és a papok elüldözése.
Ezek Abu Bakr első kalifa szavai:
„Ne legyetek ármányosak, ne legyetek gyűlöletesek, ne csaljatok, ne kínozzatok! Ne öljetek meg gyereket, sem pedig idős embert, sem asszonyt! Ne vágjatok ki pálmát és ne is égessetek! Semmilyen gyümölcsfát ne vágjatok ki, juhot és tevét csak evés céljára vágjatok le! Találkozni fogtok olyan emberekkel, akik remete cellákban élik életüket. Hagyjátok őket, hadd szenteljék életüket annak, aminek akarják!"
Szintén megerősíti hogy még háború esetén is tilosak a fent leírtak, mint például a papok bántalmazása.
Mondod te, a tények pedig mást mutatnak:
"A török dúlás a világi papság 60-70 %-át söpörte el azonnal, a papok száma az ezt követő két évtizedben a maradék 30 %-ára csökkent, veszteségei tehát kb. 90 %-osak voltak, amit a szerzetesség pusztulása tovább növelt. "
Okoskodhatsz bármit, ezeket korabeli források bizonyítják, a papság számát egészen pontosan nyilvántartották. Persze okos a muszlim logika, hiszen ha a pásztort eltávolítják, könnyebben szétszéled a nyáj. Nyilván a papságot próbálták minél inkább és hamarabb kiiktatni, ami jól látszik a számok alakulásán is.
Még az általad linkelt katolikus lexikon is azzal kezdi hogy: " Az iszlám törvények nem lehetetlenítették el a keresztény egyházak életét a megszállt területeken" Magyarul ez is engem igazol :)
A katolikus papság jelentős része csak élősködött a népen. Legfeljebb azok a papok menekültek el akik jól megszedték magukat és feltették a vagyonukat. Akik végezték a munkájukat maradtak és őket a törökök nem bántották. Ahogy írtam a református keresztények még köszönettel is tartoznak a törököknek, mert nekik köszönhető hogy elterjedt a reformáció Magyarországon.
"őket a törökök nem bántották"
Te vak vagy, esetleg debil? 90%-a a papságnak eltűnt. Mint a forrás írja, nagy részüket elsöpörték, míg kisebb részük el tudott menekülni. Ebben pedig nincsenek benne a szerzetesrendek, akiket szinte teljesen tönkrezúztak. Még a vallásellenes szocializmus alatt is működhetett pár rend, a törökök alatt nem.
Nem hallottam egyébként, hogy a reformátusok nagyon hálálkodnának 150 éves megszállásért. Kicsit abszurd is lenne, ha annak örülnének, hogy országukat tönkre tették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!