Kinek volt már olyan, hogy valaki kicsúfolt téged, csak mert egy " tündér estimese" Istenben hiszel? Hogy és mit reagáltál erre? Én amúgy Istenhívő vagyok. Csak ez rosszul esett magamban amiért így leszóltak...
11#
Ez egy általánosítás és ferdítés egyszerre. Valóban, főleg a közelmúltig jött az egyházak hivatalos köreiből a más vallásokat kevésbé elfogadó nyilatkozat, hozzáállás, de ez akkor is, most is egyénfüggő volt, még egyházakon belül sincs 100%-os konszenzus erről. Jehova tanúit most tegyük félre, ők általánosságban így gondolkodnak tapasztalataim szerint. Hans Küng vagy Nemeshegyi Péter könyvei kapásból nem ilyen hozzáállást tükröznek, holott mindkettő katolikus volt:
Egyéb:
A kereszténységnek továbbá a wiki szerint is kb. 2 milliárd követője van. Feltételezhetnél egy kis sokszínűséget ennyi ember gondolkodásmódjában.
höhö, jó vicces vagy. 2M keresztény mi? Na ne röhögtess. Ebből szerinted mennyi gyakorló és mennyi akit bekereszteltek, vagy szimplán csak annak mondja magát?
A másik, hogy akkor jól értem, hogy szerinted a többi szent könyv is igaz, vagyis azok által is el lehet érni valamiféle mennyországba? Mert ez mindenképpen üdítő változatosság lenne de ugyanakkor tényleg ellentmond a bibliának.
Nyilván, ebből sokan lehetnek nem gyakorló keresztények. (Olyan meg nincs, hogy valaki ok nélkül, szimplán "annak mondja magát").
"A másik, hogy akkor jól értem, hogy szerinted a többi szent könyv is igaz, vagyis azok által is el lehet érni valamiféle mennyországba?"
Szerintem egy keresztény számára sem lehet haszontalan más vallások szent iratait tanulmányozni - ha másért nem, legalább művelődés szempontjából. Igen, én magam úgy gondolom, hogy a legtöbb vallás ugyanazt próbálja megragadni, és nem gondolom, hogy bárki elkárhozna csak azért, mert egy más kultúrkörbe született bele, ahol nincs komoly hagyománya a kereszténységnek.
Azért persze tudjunk különbséget tenni a viszonylag friss-születű szektácskák "szent könyvei" (mormon könyve, Dianetika :D), és az ősi hitrendszerek iratai között.
"Olyan meg nincs, hogy valaki ok nélkül, szimplán "annak mondja magát""
De, rengeteg ilyen van. Magyarországon a 2011-es népszámlálás során a lakosság több mint 50% mondta magát valamelyik keresztény felekezethez tartozónak. Namost ebből szerinted hányan lehetnek tényleg keresztények? Csak mert nem látom, hogy vasárnaponta becsődülne a város népe a templomba. Akit katolikusnak kereszteltek az jó eséllyel katolikusnak, akit reformátusnak kereszteltek az jó eséllyel reformátusnak stb fogja mondani magát akkor is ha egyébként az égvilágon semmi köze nincs az egyházhoz.
A mondandód második része abszolút üdítő változatosság úgy itt a GYK-n úgy keresztény emberek között!
Persze, hogy volt mar ilyen.
Nem kell ra reagalni semmit. Nem amiatt, hogy nem hisz, hanem a csufolodas miatt.
Ha valaki nem tudja maskepp feldolgozni azt, hogy valakinek mas a vilagnezete, csak ugy ha kicsufolja, annak az emberi kommunikacioval kapcsolatban van meg tanulnivaloja.
Raadasul sokszor csak az eloiteletekbol indulnak ki, mint az 1-es is, rogton jott a vizenjarassal, pedig te abban nem is hiszel.
Ne mondj ra semmit, ne probald magyarazni, vedeni magad, ugyis csak olaj a tuzre.
18.
Nem kért rá senki, de köszönjük hogy bejelentetted. De látom lepontozni jólesett. Elég szánalmas vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!