Bocsáss meg, nem buddhista vagyok, és szerintem itt nem is nagyon találsz buddhista felhasználót :(
Viszont ajánlani tudom a következő olvasmányokat:
Andrew Skilton: A buddhizmus rövid története
Rába Géza: Isten tudja (ebben kontrasztban jelenik meg a többi valláshoz képest, nagyon érdekes)
Szuzuki: Bevezetés a zen buddhizmusba
Szerintem az elsőnél jobbat nem találsz kezdésnek.
Huha, nem ilyenre lettem volna kivancsi 2. valaszolo.
Hanem Buddhista emberek valaszara
"Olvastam a buddhizmusról is, elolvastam például a vallásalapító halálát is."
Ejha, az már valami :) Akkor te már nyilván az egész buddhista filozófiát behatóan ismered, és nem csak egy(!) legendát a vallásalapító haláláról.
Nemeshegyi Péter SJ, Hans Küng írásait ajánlanám azért figyelmedbe, mielőtt ilyen vehemensen ítélkezel. ŐK veled ellentétben ismerték/ismerik a buddhizmust, jószívvel ajánlom figyelmedbe a véleményüket.
Köszönöm a lepontozást, igazán keresztényi volt.
A buddhizmus lenyegerol nagykepu lenne par mondatban irogatni, de szerintem azzal lenne erdemes kezdeni, amivel Buddha is elkezdte a tanitast: a Negy Nemes Igazsaggal, es a Nemes Nyolcas Osvennyel.
Az elet szenvedesteli (a pali nyelvu dukkha szo eredeti jeentese: tokeletlen, mulando). A szenvedesnek oka van. A szenvedest lehetseges megszuntetni. A szenvedes megszuntetesehez vezeto ut a Nemes Nyolcas Osveny.
Ez utobbi sorra veszi a helyes viselkedes, helyes gyakorlat es helyes gondolkodas reszleteit, melyek a megvilagosodashoz vezetnek.
A megvilagosodas nem valami elvont vallasos elmeny, hanem a szenvedes megszunese.
A letezes a halallal nem er veget, hanem az ujraszuletes folyamata altal kezdet es veg nelkul folytatodik. Itt azt lenyegesnek tartom elmondani, hogy a mas vallasokban emlegetett lelekvandorlassal ellentetben itt nem egy valtozatlan es orok "lelek" vandorol testbol testbe.
Buddhista barki lehet, ehhez semmi formalis fogadalom nem tartozik, bar a buddhizmusnak sok megjelenesi formaja es szektaja van, amelyek eloirhatnak ilyesmit. Ha valaki Buddhat koveti, a tanitasa szerint el, akkor buddhistanak tekintheti magat.
Buddha a vilagiaknak ot eloirast adott, melyeket betartva bizonyos, hogy jo ujraszuletesben lehet reszunk (a kovetkezo eletben):
Ne vegyel el eletet,
Ne vedd el, amit nem adtak kifejezetten neked,
Ne mondj olyat, ami nem igaz,
Ne fogyassz bodito hatasu szereket,
Ne mutass helytelen szexualis magatartast.
A szerzeteseknek ezeknel termeszetesen sokkal reszletesebb szabalyokat adott.
A fentiek egy rovid osszefoglalo. Ajanlom a kovetkezo oldalt a tovabbi olvasgatashoz: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!