A boltban vett húsban benne van a vér? A levágott állatoknak a fejét vágják le, a nyakukat vágják el, vagy vérrel együtt kerül a boltba?
"a másik meg hogy nyersen ne fogyassz húst mert abban van vér"
Ha megsütöd a húst, abban is lesz vér, legfeljebb sült/főtt állapotban. Akkor sült vért is lehet enni?
Sziasztok!
A vértől való tartózkodás lényege egyrészt, hogy a vér Isten szemében szent, mint az élet jelképe, másrészt pedig Krisztus a vére által váltott meg minket. E két dolgot kell tiszteletben tartanunk, amikor a vér felhasználásban döntünk. Ezt nem tekintheted szimplán egy "tápláléknak" a test számára, mint egy szelet vajaskenyeret. Ki kell fejezni a vérrel szemben, hogy tudjuk, hogyan gondolkodik róla Isten. Ugyanakkor Isten is nyilvánvalóan jól tudja (Ő tudja a legjobban), hogy 100%-ban nem tudod mentesíteni a vértől a húst, mert a rostjai közt ott marad valamennyi, akármeddig áztatod-mosod. Ha megteszed, amit tudsz, pl direktben nem eszel mondjuk sült vért(ami bizonyos tájakon szokás a disznóvágáskor, vagy csirke levágásakor) , és konkrétan vért tartalmazó ételeket, pl véreshurkát, vagy ki nem véreztetett állat húsát (pl amit megfojtottak) , akkor Isten látja a tiszta indítékot és a törekvésedet.(ApCsel 21:25 )
Pál írt erről a I.Korintusz 8:8-ban, hogy nem maga az étel lesz, ami közelebb visz Istenhez, vagy épp eltávolít tőle. Isten a szívedet fogja nézni, hogy milyen idítékkal teszel, vagy nem teszel valamit.
A kóser vágásnál a vér harmada marad ott az állatban.
A többi fajta vágásnál több.
Először is attól függ, hogy milyen boltban veszel és milyen húst. A nem kóser hústermékek valószínűleg tartalmaznak vért, mivel szempont a kivéreztetésük, lásd véres hurka és barátai hungarikumok.
A kóser vágás lényege, hogy az állat minél kevesebbet szenvedjen, mint amikor megvágod az ujjad és nem is érzed egy darabig, és ráadásul a csontot nem is szabad átvágni, nagyon komoly szabályai vannak a kóser vágásnak, amelyek pont arra épülnek, hogy azzal a legkevesebb fájdalommal járó vágással a szív még pumpál és kipumpálja a vért az állatból. Mivel ez a legfontosabb, hogy minél több vér távozzon és minél kevesebb fájdalommal az állatnak, szemben azzal, hogy disznóvágáskor áramütés éri a malacot, amely lebénítja az állatot, és bár a malac fájdalmáról nem tudunk :) , de kérdés, hogy ha áram állítja le a szivét, az pumpálja-e még tovább annyira a vérét, hogy ki is folyassák, amit ki is folyatnak, de mivel ez nem elsődleges szempont a disznóvágásnál, hogy minden vér távozzon, ezért jobb a torok elvágása.
A kóser vágás után is marad még az állatban vér, amit kifolyatnak és kisóznak, az a minimális, ami meg még így is maradt benne, az meg megengedett, mert amúgy sem lehet maximálisan kitisztítani. Tudtommal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!