Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Anyám megtudta, hogy felvettem...

Anyám megtudta, hogy felvettem a református hitet, azóta haragszik rám, bolondnak titulál. Mit tegyek?17l

Figyelt kérdés

Igazából a családban szinte mindenki reformátusnak van megkereszelve, de senki sem hívő. Engem pont ezért nem kereszteltettek meg annó.

Amikor anyám rájött pár hete, hogy "megtértem" már egy jó ideje, na ő nagyon kiakadt. Ő ellenzi az összes vallást, mivel szerinte tök mindegy milyen hitű az ember ilyen téren, akinek ilyen meggyőződései vannak az csak egy agymosott szektás barom lehet. Szóval amióta tudja rólam a dolgot, folyamatosan mondogatja, hogy megbolondultam, kimosták az agyamat és hogy olyan vagyok, mint a többi nyomulósan térítgető Jehova tanúja.(ami kicsit nonszensz mert úgymond nem közéjük tartozom) És egyébként senkinek nem beszéltem egy szót sem a hitemről, nem hogy téríteni bárkit is... Csak onnan tudja, hogy szerintem beleolvasott a naplóba.

2020. máj. 20. 09:49
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
88%

21. század és még MINDIG itt tartunk... ép ésszel fel nem foghatom...

Írd bele a naplóddba, hogy mégsem tértél meg, csak elment az eszed. Ha ezt meglátja, lenyugszik. Vagy türelemmel ülsz a fenekeden, amíg 18 nem leszel, és lelépsz.

2020. máj. 20. 09:56
 2/11 anonim ***** válasza:
11%
Anyádnak igaza van. Szomorú, hogy a 21. században még mindig vannak vallások.
2020. máj. 20. 10:04
 3/11 anonim válasza:
73%

Majd bele nyugszik, a naplódat meg tedd olyan helyre, ahol nem találja meg többé senki. Anno nekem is volt konfliktusom, anyával mikor megtértem. Bár ennyire nem volt kiélezett. Az ima ilyenkor sokat segít, Isten rendezni fogja a dolgokat. De ebbe a történetbe leginkább az a gond hogy bele olvasott a privát naplódba. Áldást kivánok neked a döntésedhez, jól döntöttél a 21. században is. :)

"Vegyétek az én tanításomat, és nem a pénzt; és a tudományt inkább, mint a választott aranyat.

jobb a bölcseség a drágagyöngyöknél; és semmi gyönyörűségek ehhez egyenlők nem lehetnek." Péld 8:10-11

2020. máj. 20. 10:19
 4/11 anonim ***** válasza:
75%
És mégis mit jelent nálad az hogy "felvetted a hitet"? Mert ugye kiskorúként szülői beleegyezés nélkül nem keresztelhettek meg, a gyülekezetbe nyilván nem tudtál eljárni, a szüleid nem konfirmáltak, nem vettek részt legalább hat egymást követő Istentiszteleten a gyülekezetben, tehát a gyerekesüket nem is lehet megkeresztelni...
2020. máj. 20. 10:23
 5/11 anonim ***** válasza:
22%

10:23: "betöltekezett Szentlélekkel", hogy Menyhárt Jenőt idézzem.

Az általad felsoroltak nem szükségesek ahhoz, hogy valaki megtérjen. Elég, ha magában úgy gondolja, képzeletbeli barátokra van szüksége az egekben, mert egyedül nem tud megbírkózni az élet kihívásaival.

2020. máj. 20. 10:26
 6/11 anonim ***** válasza:
68%
Keresztény hitnél nem is értem mi az hogy felvenni a hitet, főleg ezért ha valaki megharagszik, nem olyan mint mikor valaki a zsidó hitbe tér be, az sokkal, sokkal hosszadalmasabb és nagyobb elköteleződés. Ez meg mivel jár a hétköznapokban? szinte semmivel.
2020. máj. 20. 10:34
 7/11 anonim ***** válasza:
63%

Ha tényleg a hitről van szó, akkor nem kell reklámozni. A naplódnak sem. Neki meg nem kellene a naplódat olvasgatnia.

Fura család vagytok.

2020. máj. 20. 10:44
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
7 Hadd írjon már a npalójába amit ő szeretne...
2020. máj. 20. 11:01
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Átérzem a helyzeted. :( Esetleg próbáld meg meggyőzni, hogy nem vagy olyan bolond, mint amilyennek ő hisz minden vallásost. Ha nyugodt vagy és józan ésszel gondolkodsz és ezt mutatod a külvilág felé, akkor az ő baja lesz, ha elitél téged. 18f
2020. máj. 20. 12:43
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Megertelek. Azzal kezdem, hogy a naploba beleolvasas gyakori anyai technika, ami erosen vitathato: az olvasgato anyak konnyen megindokoljak azzal, hogy tudnia kell, ha valami komoly bajod van. Sajnos altalaban odavezet, hogy a kamasz dugdosni kezdi, es az anyaval valo bizalom sulyosabban megrendul tole, mint az anya hiszi.

(Amugy a maganelethez valo emberi jog a gyermekekre is vonatkozik - ahogy nem olvashatja el a maganleveleidet, emailjeidet, ugy papiron a naplodat sem.)

Ami a vallast illeti: ha anyukad nem hisz es nem gyakorolja a vallast, akkor a hivokrol a sajtobol ertesul, az extrem esetekrol, fiatal felnotteket a szuloktol elszakito szektakrol, hitbe belegargyultakrol, esetleg a munkahelyen, rokonok kozt talalkozik olyanokkal, akik allandoan errol beszelnek es masokra ra akarjak eroltetni. Azt nem tudja, hogy azok, akik koze Te jarsz, az a teljesen normalis tobbseg, mert ilyeneket nem ismer - ezert nagyon felt a szelsosegesse valastol. Szuloi feladatanak erzi, hogy meg idoben lebeszeljen errol, csak egyreszt rossz modszerekkel teszi, masreszt egy 17 evesnek a vilagnezete mar a sajatja, es nem lehet vele ugymond "abbahagyatni". Kulonben egy 17 eves lany anyukaja sokszor gyerekebbnek erzi a lanyat, mint amilyen, es azt hiszi, magatol nem hozhatott ilyen, a csalad ertekrendjetol ennyire eltero dontest, tehat "valaki biztos atmosta az agyat" (ez mas dolgokra is vonatkozik, palyavalasztasi, parvalasztasi konfliktusok, szabadido eltoltese stb), ezert meg kell teged "menteni". Vegyuk ehhez hozza, hogy egy 17 eves lany es az anya kozotti kapcsolat tankonyv szerint nehez, tulajdonkeppen az egeszseges levalashoz es felnotte valashoz szukseges nehez idoszak.

Hogy mit tudsz tenni: hat, mondjuk kibekkeled, vegighallgatod, es bizol benne, hogy idovel vagy abbahagyja vagy elkoltozol otthonrol. Varhato, hogy bizonyos fokig ez az ellentet felnottkorodban is vegig megmarad, hosszabb tavon nem nagyon marad mas, minthogy ezt a temat diplomatikusan kerulni kell majd. Vannak ateistak, akiket soha nem lehet kimozditani abbol az eloiteletbol, hogy az istenhivok bolondok, ez az o dolguk tulajdonkeppen.

De kulonben ha lehet anyukaddal beszelni, akkor egy jobb pillanatban megprobalhatod megnyugtatni. Ulj le vele, es mondd el, hogy megerted, hogy felt, hogy tenyleg sok agymosott hulye van, azokat te sem szereted es nem ertesz veluk egyet, de higgye el, te egy normalis reformatus vagy, aki hisz Istenben, ebbol sok lelkierot meritesz, de nem traktalod masra, mindenkinek maganugyenek tekinted. Ha nagyon nyitott, el is hivhatod egy istentiszteletre, hogy lassa, itt aztan tenyleg semmi riaszto nem tortenik. Vagy mutass neki egy istentiszteletet a YT-on, aztan vagy belenez vagy nem. Egy szamara valoszinuleg kisse unalmas eloadast fog hallani ("egyet beszel-egyet enekel-egyet beszel-egyet enekel :-D ), amit teljesen feleslegesnek, de artalmatlannak lat majd.

De ha olyan tipusu, hogy vagy olyan vagy, ahogy o elkepzel, vagy itt a vilagvege, akkor sokat nem tudsz tenni. Ennek ki kell jonni valahogy, es hat ez most a vilagnezeten csattant.

2020. máj. 20. 21:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!