El kéne törölni?

Nem, azért hozták létre, hogy a papok ne élhessenek világias, kicsapongó életét. De emlékeim szerint töriből tanítják is legalább érintőlegesen.
Az pedig ökörség, hogy egyházi földet lehetne örökíteni. A görög katolikus papok között sok a nős, szerinted az egyházi birtokot a gyerekei örökölték? A református lelkészek között is sok a nős, szerinted az ottani egyházi földeket is örökölték a gyerekek? Ne legyünk már ennyire buták (mármint nyilván nem én vagyok az).
Basszus egyáltalán hogy lehetne bármit örökíteni ami nem a tiéd? Ha elmegyek dolgozni egy állami hivatalba, akkor az állami birtokokat is örökíthetem a gyerekeimre?

1. Amikor a cölibátust behozták, görög katolikusok még sehol nem voltak.
Részben ez volt az egyik ok.

"El kéne törölni?
Szerintetek el kéne törölni a cölibátust?"
Rám nincs hatással, így nem ütöm az orrom mások dolgába

Nem tudom, kit nevezel te kisfiamnak, de nagyon el vagy tévedve. Le kellene szállni a magas lóról, és tanulni egy kis történelmet.
Senkit nem érdekelt a középkorban a plébános 1-2 holdas privát földje, viszont a hűbérúr német-római választóérsekek, angol-francia püspökök magánbirtokai már annál inkább. Na ezt nem akarta az Egyház, hogy továbbörökítsék családon belül...

3: Az 1059-es lateráni zsinat a nős papokat az egyházi tevékenység gyakorlási jogának megvonásával fenyegette meg, s a híveknek megtiltotta a miséjükön való részvételt. A II. Lateráni zsinat (1139) pedig meghatározta, hogy "a felső klerikusoknak a házasság nem csak tilos, hanem érvénytelen is. Korábban, egy pap vagy diakónus házasságkötése noha súlyos bűn volt, azonban mégis érvényes."
Tehát az egyházszakadáskor lett ez kimondva, amikor ketté vált a keleti és nyugati katolicizmus. Így nem igaz az, hogy az ortodox egyház sehol sem volt, amikor ez parancs lett.

Most te egy katolikus pap vagy? Netán egyéb érdekeid fűződnek hozzá?
Egyébként miért tartozna rád?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!