Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Valaki elmagyarázná ezt...

Napsugár-18 kérdése:

Valaki elmagyarázná ezt normálisan? Miért van menny és pokol?

Figyelt kérdés

Nemrég olvastam pár dolgot vallásokkal kapcsolatban és volt egy mondat ami elgondolkodtatott és nem igazán tudom hova tenni. Egy bibliából kiragadott mondat volt ami így szól:

„a bűnért járó fizetség a halál” és: „mert aki meghalt, megszabadult a bűntől”.

Az én értelmezésem szerint ez azt jelenti hogy a halál feloldoz a bűneink alól. Akkor nem igazán értem a pokol milyen célt szolgál ha a halálunkkal "megszabadulunk" a bűneinktől. (Hozzá tenném, hogy ateista vagyok nem igazán értem ezeket a dolgokat csupán érdekel)

2020. ápr. 11. 21:08
1 2
 11/13 pelgrim ***** válasza:

Menny és pokol a szó szoros értelmében mint földrajzi helyek nem léteznek, de léteznek az ön-tudat vagy amit a vallások léleknek neveznek szélsőséges állapotai, a lelkiállapot. Ezekből már a jelen életünkben kaphatunk némi kóstolót.

A halál nem oldoz fel a bűn alól. A halál az ember létében, egy nagyon kíméletlen változás, ami majdnem mindent tönkretesz kivéve a lelket vagy az ön-tudatot. A lélek magával visz az élményekben, a tapasztalatokban szerzett belátásokat, az érzelmeket, az emlékezetet, a bűntudatot. Mivel az ön-tudat vagy lélek folytonos, a halál nem szabadít meg a bűntudattól.

Az első idézet ha jól tudom Pál apostol leveléből származik, aki szerintem buzgóságában néha helytelen dolgokat állított.

Szerintem mégis van benne némi igazság elrejtve, amit megtalálunk, ha elfogadjuk a reinkarnáció elméletét, miszerint az ember addig testesül meg újra és újra, míg eléri az ön-tudat állapotát vagy lelkiállapotot, amikor már továbbá nem kényszerül ismét ujászületni. A bűn pedig hátráltatja a lélek vagy ön-tudat fejlődését.

2020. ápr. 12. 12:02
 12/13 anonim ***** válasza:

Fontos dolog, hogy aki a bibliát betű szerint értelmezi, bele fog őrülni, annyi ellentmondást talál. Az ellentmondás kétféle lehet. Valódi (két különböző helyen két állítás, ami minden értelmezés szerint ellentétes), ebből esz kevesebb. A sok a félreértésből adódik. Gyakori itt, hogy valakik elolvasnak egy tudományos írást és veszettül próbálják megmagyarázni, hogy az hülyeség, és senki nem tudja lebeszélni őket erről. Az ok, nem értették a szakzsargont, adtak az olvasottaknak egy általuk ismert jelentést, ami azonban téves volt. A biblia gyakran operál példákkal egy konkrét dolog magyarázatára. A dolognak sok tulajdonsága van, ezért sok példa van róla a bibliában. Csakhogy mind azért más, mert a dolog egy másfajta tulajdonságát magyarázzák. Aki ezt nem tudja, merő zagyvaságnak érzi.

A bűnért járó fizetség azért halál, mert a biblia szerint isten bűntelennek és halhatatlannak teremtette az embert, ám próbára tette. Az ember elkövette az eredendő bűnt (Éva és az alma), ezért istenbüntetése halhatatlanság elvétele volt. Így lett a bűnért a fizetség a halál (nem pedig amit KZitus kiolvasott belőle). Aki meghalt, nem szó szerint szabadult meg korábbi bűnétől, másutt ez világosan kiderül. Hanem aki él, követ le bűnt, aki meghalt, többé nem. A bűnelkövetés lehetőségétől szabadult meg.

A biblia istent jóságosnak és igazságosnak írja le (ez megfelel az ember azon igényének, hogy ne bántsa a környezete - szélesebb értelemben, igényli, hogy addig éljen, amíg csak lehetséges). Az ember azonban esendő. Erre van kitalálva a gyónás és feloldozás. Mindösszesen e szempontból háromféle ember létezik. 1. a jószándékú esendő ember, ki megbánja bűneit életében. 2. az az ember, akinek erre nem volt módja (pl. öngyilkos lett, ami ugya bűn), hirtelen halt, vagy nem egyértelmű az élete. 3. Megátalkodott bűnös, aki tudatosan nem akar megszabadulni bűneitől (milyen érdekes, az ember mindent így kategorizál: egyik szélsőség, másik irányú szélsőség és ami közte van). Na most a biblia előrevetíti isten végső ítéletét, miszerint, az első csoportba kerülők jutalmat érdemelnek, a nagyszerű mennybe kerülnek. A második csoport tagjai nem ránézésre megállapítható esetek, esetek, egyenként kell vizsgálni őket. Erre az időre tisztítótűzbe kerülnek, ami alig különbözik a pokoltól, egy fontos eltérés, hogy az ideiglenes. Aki megbánta bűneit, jónak bizonyul, csatlakozhat a mennyhez, a többi megy a pokolba (ebből következik, bár nincs leírva, a tisztítótűz előbb utóbb kiürül, fölöslegessé lesz). A harmadik csoport nem javítható még isten által sem, továbbá eredendően ígéretet kapott Lucifer bizonyos kárpótlásra, így ezek mennek a pokolra, az ördögök játékának kénye kedvére. Hogy mi ez a játék, arra a biblia utalásokat ad csak, de lehetővé teszi a szabad képzeletet. Ezért ha különböző korok bibliáit elolvasnád, a pokol leírásának rendkívül gazdag tárházára lelnél. Fantázia kérdése, kik hogyan képzelik el ma is.

Összefoglalva, a halál az eredendő bűn fizetsége, aki meghal, többé nem követhet el bűnt, és a végső ítélet eldönti, ki hová kerül. Van egy átmeneti állapot a zavaros esetek tisztázására, de alapvetően vagy feloldozást nyersz bűneid alól és jutalmat érdemelsz, vagy nem lehetséges a feloldozás (bűnbocsánat), mert bűneid sokan vannak, súlyosak és nem akarod megbánni őket. Ezért pedig fizetned kell. A behajtás a pokol személyzetének dolga.

2020. ápr. 12. 18:25
 13/13 világvége1 ***** válasza:
Senki nem szabadul a bűneitől soha. Minden bűnnek szenvedés a következménye a pokolban, de bűntudat addig is van, és nem lehet kellemes. A halál csak átmenet a mennybe vagy a pokolba.
2020. máj. 25. 15:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!