Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A bibliai Teremtés történet...

A bibliai Teremtés történet hogyan hozható összefüggésbe a naprendszerünkkel?

Figyelt kérdés

Megkérdeztem erről egy agapé-felekezetű pásztort, azt mondta, hogy a Teremtés történet nem egy tudományos mű.

Következő kérdésem az volt hozzá, hogy azért nem tudományos mert az Írás emberi értelemből származna? A Szentléleknek értelmetlen/áltudományos kijelentései lennének?

Erre már nemigazán tudott mit válaszolni.

-----

Lapos földesként teszem fel a kérdést, kíváncsi vagyok, hogy ti, hogyan válaszolnátok meg ezt a kényelmetlen kérdést keresztényekként.

Véleményem szerint mindent szó szerint lehet értelmezni, mert másképp nem lehet.

1. kezdetben ég és föld lett teremtve

2. nincs nap, nincs gravitáció

3. nincsenek csillagok, így nyilván galaxisok sincsenek

4. a teremtés központja a föld (geo-centrikus világ)

5. a nap, a hold, és a csillagok csak a 4-ik napon lettek megteremtve

6. az égitestek egy bizonyos mennyezeten BELÜL lettek megteremtve, mert kívül vizek sokaságával borította be Isten a boltozatot.

-----

Kérdésem, hogy hogyan lett ebből az egészből egy helio-centrikus világ?

A biblia nem tesz említést a föld mozgásába hozásáról, hogyan kezdett el mégis forogni/keringeni? (érdekes módon a Biblia későbbi részei is nyiltan állítják, hogy a föld NEM mozog)

2020. febr. 4. 13:52
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudtam elolvasni csak a.kerdesed es h az illeto pasztor mit mondott.

Hulyesseget mondott.

Isten nagyon is logikus es bolcs osszefuggessel alkotott mindent.

O alkotta a naprebdszert, az osszes.bolygot, csillagokat, Ö az Unverzum Nagy Kiralya, az alkoto, teremto es.sorolhatnam. O az Isten mindenek felett.

Milyen osszefuggesre vagy kivancsi?

A naprendszert is.Isten alkotta. Azt nem irja le hogy hogyan , de nem ez a lenyeg. Azt o alkotta es en.hiszem. Nekem ilyen hatalmas Istenem van , de a tied es bárkié is lehet aki akarja.

2020. febr. 5. 09:55
 22/30 anonim ***** válasza:
64%

"Megkérdeztem erről egy agapé-felekezetű pásztort, azt mondta, hogy a Teremtés történet nem egy tudományos mű.

Következő kérdésem az volt hozzá, hogy azért nem tudományos mert az Írás emberi értelemből származna? A Szentléleknek értelmetlen/áltudományos kijelentései lennének?

Erre már nemigazán tudott mit válaszolni."

Mert szegénykém nem hallott még a kreacionizmusról és a baraminológiáról. Az evolúció már rég cáfolva van, a természettudósok körében is, a kreacionisták meg már évtizedek óta megválaszolták az összes kérdésedet.

Ha valóban sokat foglalkoztál volna a kérdéssel, már bőven megtaláltad volna a kreacionista tudományos értekezéseket

"Kérdésem, hogy hogyan lett ebből az egészből egy helio-centrikus világ?"

A Biblia nem ezt állítja, így a kérdésnek nincs értelme

" (érdekes módon a Biblia későbbi részei is nyiltan állítják, hogy a föld NEM mozog)"

Érdekes módon a Biblia ezt nem állítja, hacsak nem a földi rendszer a megfigyelő rendszere, akkor viszont ezzel semmi probléma nincs, hiszen ezt a tudomány is alkalmazza. Olvass egy kis relativitáselméletet, mondjuk a vonatos példákat, és egyből megérted, amit mondani akarok.

Amikor a vonat a megfigyelő rendszer, és azt írják, hogy az állomás indul el hátrafelé, akkor is mindenki tudja, hogy valójában a vonat mozog...

"4. a teremtés központja a föld (geo-centrikus világ)"

Ezt sem írja a Biblia, csak azt, hogy kezdetben a Föld lett teremtve és az

ég, de azt nem írja sehol, hogy a Föld az univerzum központja. A szellemi "központ" a Föld és az ember, nem a fizikai ...

"Lapos földesként teszem fel a kérdést, kíváncsi vagyok, hogy ti, hogyan válaszolnátok meg ezt a kényelmetlen kérdést keresztényekként."

Egyáltalán nem kényelmetlenek a kérdések, de ezeket már kismilliószor megbeszáltük itt a GYAK-on

Olvasgass:

[link]

[link]

[link]

Mutasd meg annak a pásztornak is, hátha nem beszél többet marhaságokat és megtér!

2020. febr. 5. 09:56
 23/30 anonim válasza:
55%

A Bibliában soha nem a hogyan a lényeg hanem miért, ezt mindig is mondtam. Vannak olyan elvetemültek akik szó szerint értelmezik, egyes vallás ágazatokban is, azok szerintem nem normálisak/hülyék. Egyébként van egy olyan vicc, hogy hogyan teremtette isten a lábát? Minden tollát egyenként színeszte ki, meg más színes madaraknál is? A buta emberek fejébe nem öntött akkora tudást vagy mi? (Vagy Ádám fejébe többet öntött Évajéba kevesebbet, vagy egyenlően osztotta el?) :D

Sokszor mondják hogy a tudomány nem fér össze a vallással, pedig szerintem nagyon is összefér, mint régen is összegért mikor azt hitték lapos a főld. Sőt a Biblia arra is tanít hogy tanuljunk, nincs benne hogy nem szabad, egyedül az hogy ne higyjél másban, más vallasban és Istenben, de nem is jó keverni, fanatikusan hinni a tudományban sem jó!

2020. febr. 5. 20:15
 24/30 anonim válasza:
Pávát***
2020. febr. 5. 20:18
 25/30 anonim ***** válasza:
5%
Na várjunk! Akkor most a föld oszlopokon álló lapossàg, mint az asztal?
2020. febr. 5. 21:23
 26/30 anonim ***** válasza:
55%
Amúgy meg mié ír valaki könyvet törvényekkel úgy, hogy aztat nemakarja , hogy mink szòszerintvegyük? Ha még így is van akkor mié nem ad hozzá leírást hogy az egyszerubbek is erthessék. Énnekem ezzel van a gondom. Itt a faluba a paptol kérdeztem már , de csak nevetett és asztmondta , majd O segít nekem elmagyarázni ha nem értem ..... Hát én abba sem vagyok biztos hogy akik fordították vagy àtt att írták hogy tudták miről szól. A jóisten meg azért igazán lehetett volna annyira előrelátó , hogy gondoljon a jövőre és teremthetett volna kotablak helyett egy videomagnot azt felmondhatta volna rá a bibliát meg a törvényeit. És akkor nem kéne templomba járnunk meg mindenki megértené
2020. febr. 5. 21:32
 27/30 anonim ***** válasza:
100%
Neked meg nem ártana megtanulnod írni xD Gondolom az olvasás is hasonlóan megy remekül, így nem csodálom, ha te nem érted :D
2020. febr. 6. 12:33
 28/30 anonim ***** válasza:
62%

Sehogy ezt szimbolikusan kell érteni.

Kezdetben csak Isten létezett, vagyis csak a szellemi világ (akarat, értelem, érzelem, én tudat).

Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet.

Vagyis létrehozta a lelkivilágot, vagy asztrál síkot (eget) és az anyagi világot (földet). Mert mi test, lélek, szellem hármasság vagyunk és egyszerre létezünk e 3 világban. Az lelkivilág egy adathalmaz egy szimbólumrendszer. Szerepe, hogy a szellemi világot formává anyagi világgá konvertálja.

Akkor ezt mondta Isten: Legyen világosság! És lett világosság. Látta Isten, hogy a világosság jó, elválasztotta tehát Isten a világosságot a sötétségtől. És elnevezte Isten a világosságot nappalnak, a sötétséget pedig éjszakának nevezte el. Így lett este, és lett reggel: első nap.

Vagyis létrejött az idő, a mulandóság fogalma (a nap) a kezdet, születés (reggel) és a vég, halál (este). Tehát ami elkezdődik az egyszer véget is ér, ami lehetőséget ad valami új kibontakozásának.

Azután ezt mondta Isten: Legyen boltozat a vizek között, hogy elválassza egymástól a vizeket! Megalkotta tehát Isten a boltozatot, és elválasztotta a boltozat alatt levő vizeket a boltozat felett levő vizektől. És úgy történt. Azután elnevezte Isten a boltozatot égnek. Így lett este, és lett reggel: második nap.

Vagyis új gondolkodásmódot vezetett be (boltozat) különválasztotta az álmokat, vágyakat, fantáziát (boltozat feletti vizek) a valóságtól (boltozat alatti vizek), ez a szellemi világban egy, vagyis nem válik külön.

Azután ezt mondta Isten: Gyűljenek össze az ég alatt levő vizek egy helyre, hogy láthatóvá váljék a szárazföld! És úgy történt. Azután elnevezte Isten a szárazföldet földnek, az összegyűlt vizeket pedig tengernek nevezte el. És látta Isten, hogy ez jó. Azután ezt mondta Isten: Növesszen a föld növényeket: füveket, amelyek magvakat hoznak, és különféle gyümölcsfákat, amelyek gyümölcsöt teremnek, és majd abban magvuk lesz a földön. És úgy történt. Hajtott tehát a föld növényeket: különféle füveket, amelyek magvakat hoznak, és különféle gyümölcstermő fákat, amelyeknek magvuk van. És látta Isten, hogy ez jó. Így lett este, és lett reggel: harmadik nap.

Vagyis meghatározta, hogy az élet ne csak a küzdelemről szóljon (tenger), hanem lehetőség legyen a pihenésre, letelepedésre, a biztonságra is (szárazföld). Hogy ez alapot adjon a termékeny, alkotó munkának (füvek), új ötleteknek (magok). Gyökeret verhessünk és megteremtsük a saját életkörülményeinket (fák), életünk termése (gyümölcs), új kapcsolatok, életkörülmények alapja (magvuk van).

Azután ezt mondta Isten: Legyenek világító testek az égbolton, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és jelezzék az ünnepeket, a napokat és az esztendőket, és legyenek világító testekként az égbolton, hogy világítsanak a földre! És úgy történt. Megalkotta Isten a két nagy világító testet - a nagyobbik világító testet, hogy uralkodjék nappal, és a kisebbik világító testet, hogy uralkodjék éjszaka - és a csillagokat. Az égboltra helyezte őket Isten, hogy világítsanak a földre, és uralkodjanak a nappalon és az éjszakán, és válasszák el a világosságot a sötétségtől. És látta Isten, hogy ez jó. Így lett este, és lett reggel: negyedik nap.

Legyen társasági élet (világító testek) melyek eltérő korúak és felfogásúak, ezek mutassanak irányt. De a legfontosabb az önmegvalósítás (nap) és a saját megérzéseink (hold), vagyis az éntudat.

Azután ezt mondta Isten: Pezsdüljenek a vizek élőlények nyüzsgésétől, és repdessenek madarak a föld felett, az égbolt alatt! És megteremtette Isten a nagy víziállatokat, a vizekben nyüzsgő különféle úszó élőlényeket és a különféle madarakat. És látta Isten, hogy ez jó. Azután megáldotta őket Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, és töltsétek be a tenger vizét; a madarak is sokasodjanak a földön! Így lett este, és lett reggel: ötödik nap.

Legyen tudatalatti világunk, késztetések (vízi állatok), szabad gondolkodás, az élet élvezése (madarak).

Azután ezt mondta Isten: Hozzon elő a föld különféle élőlényeket: különféle jószágokat, csúszómászókat és vadállatokat! És úgy történt. Megalkotta Isten a különféle vadállatokat, a különféle jószágokat és a különféle csúszómászókat. És látta Isten, hogy ez jó.

Ez a világ legyen önszabályozó, önfenntartó. Biológiai körforgás. Legyen az ember játszótere, tanítója. Míg az állatok, növények biológiai gépezetek, addig az ember tudatos teremtő (Isten képmása).

Így készült el az ég és a föld és azok minden serege. A hetedik napra elkészült Isten a maga alkotó munkájával, és megpihent a hetedik napon egész alkotó munkája után. Azután megáldotta Isten a hetedik napot, és megszentelte azt, mert azon pihent meg Isten egész teremtő és alkotó munkája után. Ez az ég és a föld teremtésének története.

Fontos továbbá, hogy a saját lelkünkkel is foglalkozzunk. Befelé fordulás, meditáció.

2020. febr. 16. 09:47
 29/30 anonim ***** válasza:

A teremtést más világrészeken, más vallások másképp mesélik. Melyiket kellene elhinni?

A szcientológusok még alieneket meg űrhajókat is beleszőnek a történetbe, mintha egy hollywoodi forgatókönyvet olvasnál. És még azt is sokan elhiszik.

2023. aug. 7. 21:26
 30/30 anonim ***** válasza:
Vannak gondok úgy látom. Keress egy vidámabb vallást.
2023. aug. 26. 18:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!