Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha én Istennek tetsző módon...

Ha én Istennek tetsző módon szeretnék élni megtehetem-e, hogy nem gyülekezeteknek "adakozom" csak a kisebb részét?

Figyelt kérdés

Hívő vagyok, jelenleg nem járok gyülibe, de Biblikus cselekedet-e, hogy az adományt nem a gyülinek adnak, hanem karitatív szervezetek részére, rászorulók támogatására?

Máté 25:35‭-‬36

Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam, és innom adtatok; jövevény voltam, és befogadtatok engem; Mezítelen voltam, és megruháztatok; beteg voltam, és meglátogattatok; fogoly voltam, és eljöttetek hozzám.

2020. jan. 24. 18:57
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Szépen demonstráltad azt a lelkületet, amiről Jézus beszélt:

"templomi ajándék az, amivel megsegíthetlek"

Akkor most mi is a fontosabb, a templomi ajándék, vagy pedig a másik megsegítése?

"Nem olvastátok-é, mit cselekedett Dávid, mikor megéhezett vala ő és akik vele valának? Hogyan ment be az Isten házába, és ette meg a szentelt kenyereket, amelyeket nem vala szabad megennie néki, sem azoknak, akik ő vele valának, hanem csak a papoknak?"

Dávid és a csapata 'csupán' megéhezett, és még Isten törvényét is megszegte emiatt! Mert ismerte az Urat, és tisztában volt a prioritással.

Az Újszövetségben egyetlen helyen sem olvasunk olyat, hogy gyülekezeti épületre, annak fenntartására, vagy hasonló célokra gyűjtöttek volna a hívők (mivel házanként gyűltek össze, erre nem is volt szükség). Olyat viszont nem egy helyen olvasunk, hogy a szegények részére gyűjtöttek.

Jakab is, amikor a hitünk valódiságáról beszélt, ezt hozta fel példaként:

"Mi a haszna, atyámfiai, ha valaki azt mondja, hogy hite van, cselekedetei pedig nincsenek? Avagy megtarthatja-é őt a hit? Ha pedig az atyafiak, férfiak vagy nők, mezítelenek, és szűkölködnek mindennapi eledel nélkül, És azt mondja nékik valaki ti közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg és lakjatok jól; de nem adjátok meg nékik, amikre szüksége van a testnek; mi annak a haszna? Azonképpen a hit is, ha cselekedetei nincsenek, megholt ő magában."

2020. jan. 26. 13:44
 12/16 imakommandós ***** válasza:
51%
Szia én veled erről nem nyitok vitát, csak helyretettem a dolgokat. Majd mindenki számot ad magáról Istennek.
2020. jan. 26. 14:34
 13/16 imakommandós ***** válasza:
51%

Mégis rávilágitok azért valamire.

Hogy fejezte be Jézus ezt a beszédét a farizeusok ellen amivel példálózol? "Ezeket kellene cselekedni és amazokat sem elhagyni" Ott siklassz félre, hogy szembeállitod a templomi ajándékot az irgalmaskodással. Ez a szélsőséges extrémitás. De gondolom ez sem győz meg úgyhogy a gyülekezeti levelekből kérsz példát. Akkor olvasgasd a Galata levél 6:6-ot, vagy az I. Timoteus 5:17-18-at.

Szóval fölöslegből kell támogatni az egyházat csak olyan másodlagosan apróval vagy akár el is lehet hagyni?

Persze ha nem vagy tekintély alatt és gyülekezetbe se jársz akkor tényleg igazad van. Kihúzhatod a palettádról a templomi ajándékot. :)

2020. jan. 26. 15:18
 14/16 anonim ***** válasza:
71%

Elolvastam az általad idézett verseket:

Az egyik előtt ez áll:

"Ha valamely hívő férfinak vagy nőnek vannak özvegyei, segítse azokat, és ne terheltessék meg a gyülekezet; hogy azokat segíthesse, akik valóban özvegyek."

Ebből is látszik, hogy a gyülekezet gondot viselt a köztük levő rászorulókról.

A másik pedig egy olyan szövegkörnyezetben van, ahol előtte az egymás terhének hordozásáról van szó, utána pedig ezt mondja:

"A jótéteményben pedig meg ne restüljünk, mert a maga idejében aratunk, ha el nem lankadunk. Annakokáért míg időnk van, cselekedjünk jót mindenekkel, kiváltképpen pedig a mi hitünknek cselédeivel."

Én a prioritásról beszéltem, és ez Jézus szavaiból nagyon világos. Ahol a tized és az adakozás mögé kerül a szükségben levő testvérek támogatása, az egy nagyon aljas, gonosz tanítás következménye. Ennyi, nem akarom tovább ragozni. Akinek van rá füle, az meghallja.

2020. jan. 26. 18:50
 15/16 imakommandós ***** válasza:

"Én a prioritásról beszéltem, és ez Jézus szavaiból nagyon világos. Ahol a tized és az adakozás mögé kerül a szükségben levő testvérek támogatása, az egy nagyon aljas, gonosz tanítás"

Szemléltetem mennyire aljas gonosz tanitásról beszéltem:

Adakozás vagy "templomi adó" :

Márk 12:29 Jézus pedig felele neki: Minden parancsolatok között az első: Halljad Izrael: Az Úr, a mi Istenünk egy Úr.

Márk 12:30 Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, és teljes elmédből és teljes erődből. Ez az első parancsolat.

Alamizsna:

Márk 12:31 A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Nincs más ezeknél nagyobb parancsolat.

Hazug gonosz prioritásról beszéltem még mindig szerinted?

2020. jan. 29. 16:37
 16/16 anonim ***** válasza:

Most bele akarsz valamit magyarázni Jézus szavaiba, ami nincs benne. Ezzel szemben itt van a farizeusoknak egy konkrét tanítása, ami ellen Jézus felemelte a szavát:

"Azután megkérdék őt a farizeusok és az írástudók: Mi az oka, hogy a te tanítványaid nem járnak a régiek rendelése szerint, hanem mosdatlan kézzel esznek kenyeret? Ő pedig felelvén, monda nékik: Igazán jövendölt felőletek, képmutatók felől Ésaiás próféta, amint meg van írva: Ez a nép ajkaival tisztel engem, a szívök pedig távol van tőlem. Pedig hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat tanítanak, amelyek embereknek parancsolatai. Mert az Isten parancsolatját elhagyva, az emberek rendelését tartjátok meg, korsóknak és poharaknak mosását; és sok egyéb efféléket is cselekesztek. És monda nékik: Az Isten parancsolatját szépen félre teszitek, azért, hogy a magatok rendelését tartsátok meg. Mert Mózes azt mondotta: Tiszteld atyádat és anyádat. És: Aki atyját vagy anyját szidalmazza, halállal haljon meg. Ti pedig azt mondjátok: Ha valaki ezt mondja atyjának vagy anyjának: Korbán (azaz: templomi ajándék) az, amivel megsegíthetnélek: Úgy már nem engeditek, hogy az atyjával vagy anyjával valami jót tegyen, Eltörölvén az Isten beszédét a ti rendelésetekkel, amelyet rendeltetek; és sok effélét is cselekesztek."

Mit tanítottak a farizeusok? Azt, hogy a templomi ajándék nem fordítható arra a célra, hogy az ember a saját szülein segítsen! Mit mondott Jézus róluk? "Ez a nép ajkaival tisztel engem, a szívük pedig távol van tőlem".

A "szeresd az Urat, a te Istenedet" nem választható szét a második parancsolattól.

"mert aki nem szereti a maga atyjafiát, akit lát, hogyan szeretheti az Istent, akit nem lát?"

Olvasd el, mit írt János az atyafiak szeretetéről:

"Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az életbe, mert szeretjük a mi atyánkfiait. Aki nem szereti az ő atyjafiát, a halálban marad. Aki gyűlöli az ő atyjafiát, mind embergyilkos az: és tudjátok, hogy egy embergyilkosnak sincs örök élete, ami megmaradhatna ő benne. Arról ismertük meg a szeretetet, hogy Ő az ő életét adta érettünk: mi is kötelesek vagyunk odaadni életünket a mi atyánkfiaiért. Akinek pedig van miből élnie e világon, és elnézi, hogy az ő atyjafia szükségben van, és elzárja attól az ő szívét, miképpen marad meg abban az Isten szeretete? Fiacskáim, ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal."

Lehet nem egyetérteni velem, de szerintem az első 3 helyen ez a prioritás, minden más csak ezután jön:

1. Saját szükségletek, és a család fenntartása

2. Szülők támogatása (amennyiben rászorulnak)

3. Szükségben levő atyafiak támogatása

2020. jan. 31. 00:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!