Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha én Istennek tetsző módon...

Ha én Istennek tetsző módon szeretnék élni megtehetem-e, hogy nem gyülekezeteknek "adakozom" csak a kisebb részét?

Figyelt kérdés

Hívő vagyok, jelenleg nem járok gyülibe, de Biblikus cselekedet-e, hogy az adományt nem a gyülinek adnak, hanem karitatív szervezetek részére, rászorulók támogatására?

Máté 25:35‭-‬36

Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam, és innom adtatok; jövevény voltam, és befogadtatok engem; Mezítelen voltam, és megruháztatok; beteg voltam, és meglátogattatok; fogoly voltam, és eljöttetek hozzám.

2020. jan. 24. 18:57
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
89%
Teljesen okés és egyben jó ötlet is!)
2020. jan. 24. 19:09
 2/16 A kérdező kommentje:
adnak) *adnám
2020. jan. 24. 19:26
 3/16 KZitus ***** válasza:
25%

Szia

Ha tovább olvassuk:

Máté 25:35–40

"Mert éhes voltam, és ennem adtatok, szomjas voltam, és innom adtatok. Idegen voltam, és vendégszeretettel fogadtatok, meztelen voltam, és ruhát adtatok nekem. Megbetegedtem, és gondot viseltetek rám. Börtönben voltam, és meglátogattatok.« Erre az igazságosak ezt kérdezik majd tőle: »Uram, mikor volt az, hogy éhes voltál, és enned adtunk, vagy szomjas voltál, és innod adtunk? Mikor volt az, hogy idegen voltál, és vendégszeretettel fogadtunk, vagy meztelen voltál, és ruhát adtunk neked? Mikor volt az, hogy beteg voltál vagy börtönben voltál, és meglátogattunk?« A király így felel nekik: »Higgyétek el, amit megtettetek e testvéreim legkisebbjeinek egyikével, azt velem tettétek meg.«

Ha Istennek tetsző életet szeretnénk élni, ezt kell tenni. Hogyan? Ahogyan azt más helyeken a Biblia elmondja:

Példabeszédek 19:17 "Aki jóindulattal bánik a szegénnyel, Jehovának ad kölcsön, és ő megjutalmazza a tettéért."

Máté 10:40 "Aki szívesen fogad titeket, engem is szívesen fogad, és aki engem szívesen fogad, azt is szívesen fogadja, aki elküldött engem."

Márk 9:41 "És aki egy pohár vizet ad nektek azért, mert Krisztus követői vagytok, higgyétek el, mindenképpen megkapja a jutalmát."

Héberek 6:10 " Mert Isten nem igazságtalan, hogy elfelejtkezzen a munkátokról és a szeretetről, amelyet a neve iránt tanúsítottatok azzal, hogy a szenteknek szolgáltatok, és továbbra is szolgáltok."

2020. jan. 24. 19:28
 4/16 anonim ***** válasza:
30%

Ne olyan gyülekezetet válassz, ahol a pénzedre hajtanak és a fizetésed 10%-át kérik.

De az se helyes, ha a helyi közösséget nem támogatod egy forinttal sem, mert kell fizetni fűtést, villanyt, stb...

Ha picit jobban megnézed a Bibliát, akkor az apostolokat is a hívek tartották el.

2020. jan. 24. 19:37
 5/16 anonim ***** válasza:
86%
Törekedj a keresztény nagykorúságra.Ez a legfontosabb.)
2020. jan. 24. 19:43
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Persze, teljesen rendben van. A gyülekezetek segítsége nem is jut el mindenhova, ahova kellene, ehhez az emberi erőforrások is korlátozottak.

Nézz körül, nézd meg, hol mutatkozik a legnagyobb szükség segítségre, és tegyél jót.

2020. jan. 24. 20:26
 7/16 anonim ***** válasza:
Ha jó szándékkal csinálsz valamit, akkor semmiképpen sem cselekszel helytelenül. Ott van az a Bibliai történet, amikor Jézus fejére olajat önt egy nő és Júdás kérdőre vonja, hogy mért nem a szegényeknek adják. Jézus válaszol, hogy "hagyd békén, jót tett".
2020. jan. 24. 20:43
 8/16 george1113 ***** válasza:
Igen, ez a lényeg.
2020. jan. 24. 21:41
 9/16 anonim ***** válasza:
87%

Szia!

Mi évekig jártunk olyan gyülekezetekbe, ahol ugyan elméletileg nem volt kimondva, hogy kötelező a tized, de úgymond elvárás volt. Emellett ott volt a gyülekezet részére történő adakozás, majd a legutolsó helyre került a szegények, rászorulók segítése.

Emlékszem rá, hogy volt egy istentiszteleti alkalom, amikor egy bajba került, többgyermekes családnak tartottunk gyűjtést. A rendes istentiszteleti adakozás után lett mindez kihirdetve! Ennek megfelelően, mivel mindenki odaadta már azt az összeget, amit akkor adakozásra szánt, elég nevetséges összeg gyűlt össze.

Egy másik alkalommal egy másik gyülekezetben szintén egy bajba került család részére gyűjtöttünk. Ekkor korrekt módon, a rendes adakozásnál két külön kosár ment körbe, az egyik a gyülinek, a másik nekik. Én pont ezen az alkalmon terveztem odaadni a tizedünket a gyülekezetnek - ezt szó nélkül bedobtam akkor az ő kosarukba. Nem is volt több ilyen gyűjtés a részükre, pedig azt mondták, hogy rendszeresen fogunk nekik ily módon segíteni.

Ekkor már kezdett felnyílni a szemem. Korábban a tized mellett lényegében csak a gyülekezet részére adakoztunk körülbelül plusz tíz százalékot, majd Isten hozott elénk olyan családokat, akiken elkezdtünk segíteni. Annak a plusz 10%-nak egyre nagyobb részét elkezdtük ilyen célra fordítani, és nem bántuk meg. Nem egy olyan családon tudtunk így segíteni, akik a gyülekezetek vezetőitől nem kaptak támogatást. És ezt nem dicsekedésként mondom (úgyis anonim az oldal), hanem egy súlyos problémára szeretném csak felhívni a figyelmet.

"A jókedvű adakozót szereti az Isten" - Pálnak ez a mondata szinte minden adakozás előtt ez elhangzott. De érdemes elolvasni ennek a szövegkörnyezetét, egyáltalán nem a gyülekezet részére történő adakozásról, hanem a szegények részére történő gyűjtésről van szó!!! A tized meg az adakozás mindig előrébb kerül az egymáson való segítségnél, a "templomi ajándék az, amivel megsegíthetlek" (ez fontos, ezen gondolkozz el!!!) mentalitás ma is jellemző.

Ma már nem adjuk a tizedünket és adakozásunkat egyetlen egyháznak sem. Csak manipulálnak a Bibliával. A tizedről szóló prédikációkból ezek a részek valahogy mindig kimaradnak:

"A harmadik esztendő végén vidd ki annak az esztendő termésének minden tizedét, és rakd le a te kapuidba. És eljön a lévita (akinek nincsen része és öröksége te veled), és a jövevény, árva és özvegy, akik a te kapuidon belől vannak, és esznek és megelégesznek, hogy megáldjon téged az Úr, a te Istened a te kezednek minden munkájában, amelyet végzesz."

"Esztendőről esztendőre tizedet végy a te magodnak minden terméséből, amely a te meződön terem. És egyed az Úrnak, a te Istenednek színe előtt azon a helyen, amelyet kiválaszt, hogy ott lakozzék az ő neve, gabonádnak, mustodnak, olajodnak tizedét, a te barmaidnak és juhaidnak első fajzását; hogy tanuljad félni az Urat, a te Istenedet minden időben."

Nyugodtan add a rászorulóknak az adakozásodat!

"Arról ismertük meg a szeretetet, hogy Ő az ő életét adta érettünk: mi is kötelesek vagyunk odaadni életünket a mi atyánkfiaiért. Akinek pedig van miből élnie e világon, és elnézi, hogy az ő atyjafia szükségben van, és elzárja attól az ő szívét, miképpen marad meg abban az Isten szeretete? Fiacskáim, ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal."

Annyit tanácsolok még, hogy ne szervezeteket támogass, és hagyd ki a közvetítőket. Sokkal jobb személyesen, akkor könnyebben meg tudsz győződni arról, hogy jó helyre megy a támogatásod. Ha pedig éppen nincs kinek adnod, nyugodtam tedd félre az erre szánt pénzedet későbbre. Úgy nagyobb összeggel tudsz majd segíteni a következő adandó alkalommal.

Isten áldjon és vezessen!

2020. jan. 25. 00:27
 10/16 imakommandós ***** válasza:
51%

Nagyon szelleminek tűnik az előző, de aki a gyülekezetnek ad, az is az Úrnak ad ajándékot. Keveritek a szezont a fazonnal. Az adakozás és az irgalmaskodás két kategória. Mindkettő jócselekedet de nem véletlenül van benne az evangéliumban, hogy Jézus figyelte, hogy ki mennyit dob be a Templom perselybe, és az sem, hogy a tanitványainak azt a példát emlitette meg amikor a szegény özvegy minden vagyonát bedobta. Nem tizedet meg aprót adott, nem a fölöslegéből adott ahogy irgalmaskodni szoktak, hanem mindenét odaadta. Ehhez már kicsit nagyobb hit kell, mint hogy kicsit jótékonykodjatok.

Az, hogy Isten munkájának földi céljaira adjunk sokkal fontosabb minden másnál. Mert az irgalmaskodás ugyan ér valamit ebben az életben, de az, hogy az evangélium eljusson minden nemzethez és az emberek üdvözüljenek, sokkal fontosabb. A helyi gyülekezetek cserben hagyására is felhivja a figyelmet a Zsidó levél ha már a biblikuskodásról beszélünk. A legfontosabb a helyi gyülekezet céljainak és kezdeményezéseinek támogatása és csak másodlagos, de szintén fontos az egyéb szolgálatok anyagi támogatása, pl szeretet-szolgálat, stb.

2020. jan. 26. 09:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!