Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem temetik el a katolik...

Miért nem temetik el a katolikus papok az öngyilkosokat?

Figyelt kérdés
Egyszer régen hallottam ezt, hogy a katolikus papoknak nem szabad eltemetniük az öngyilkosokat. Mi az az ok, ami miatt nem temethetik el őket?

2020. jan. 5. 19:17
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

A magyarázat erre az, hogy az öngyilkos halálos bűnt követ el (gyilkosság) és mivel halálos bűnben meg is halt, így nem üdvözülhet. Vagyis egész pontosan ez sem igaz, mert zsinat előtti dokumentumokban is olvasni, hogy nem biztos, hogy elkárhoznak ők és az egyházi temetés hiánya nem jelenti, hogy az Egyház biztos abban, hogy elkárhoznak.

Hozzáteszem, hogy ekkor nem csak az öngyilkosoktól tagadták meg (papíron) a temetést, hanem az aposztatáktól, eretnekektől szintén.

És ahogy írták, mivel ma a pszichológia arra a következtetésre jutott, hogy az öngyilkosok tettük elkövetésekor nem beszámíthatók, így részesülhetnek egyházi temetésben. Én is több anyakönyvet kutattam, és még a zsinat előtt is eltemették őket (valószínűleg csendesebb formában) a gyakorlatban tekintettel a család érzéseire is, mondván, hogy nem volt magánál vagy inkább volt baleset, mint öngyilkosság.

2020. jan. 6. 09:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!