Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A reformátusok szerint hova...

A reformátusok szerint hova kerülünk halálunk után?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Az érdekelne, hogy a különféle keresztény egyházak halál utáni életről alkotott elképzelései közt milyen különbségek vannak.

Akárhogy olvasgatom a különféle egyházak írásait, hol ezt látom, hol azt ugyanazon felekezete tanításában, így mostanra eltévedtem, ki mit tanít.

Valaki össze tudná foglalni egy-két mondatban, melyik keresztény egyház mit vél a halál utáni sorsról?

2020. jan. 5. 10:44
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

#7-es vagyok: A "halálalvás" kifejezést én sem emlékszem,hogy hallottam volna tőlük.A menny és pokol természetesen szerepel,ahogyan a Bibliában is,de várják vissza Jézus Krisztust,szintén igei alapon.Soha nem teszik a halottak feltámadását a második eljövetel elé.A kettő közötti állapotot valóban nem szokták "halálalvásnak" nevezni.

Én az itteni református gyülekezetben ezt tapasztalom,a többiből keveset hallottan még.

2020. jan. 5. 23:38
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

A te ref. gyülekezeted szerint addig mi van az emberi lélekkel?

2020. jan. 6. 09:48
 13/20 A kérdező kommentje:

Én a keleti filozófia szerint gondolkodok (Buddhizmus, Hinduizmus, Jóga-filozófia), és ezekben a rendszerekben nagyon részletesen kidolgozott elméletek vannak.

Mikor elkezdtem a kereszténységgel foglalkozni, nagyon arcul csapott, hogy ilyen kevés a forrás, amiből az egyházakat felépítik, és hogy még ugyanazon a felekezeten belül is mindenki mást mond.

Például kérdeztem valakit, hogy amíg Jézus nem jött el, addig hova került az ember a halál után.

-"Hát, azt nem tudjuk pontosan."

De akkor hogyan higgyen valaki a kereszténységben, hogyha a legalapvetőbb kérdésekre se tud határozottan válaszolni?

2020. jan. 6. 18:46
 14/20 Alex Fly ***** válasza:
100%

@12: aki halott, az eltávozott ebből a világból. Ami nekünk itt a Földön X év/évszázad/évezred a halála és az ítélet között, az számára nem létezik -hiszen az időn kívül tartózkodik.

Aki meghalb az a saját ideje azerint azonnal az ítéletre kerül; csak itt aföldön telik el közben hosszú idő...

2020. jan. 6. 19:56
 15/20 anonim ***** válasza:

"Például kérdeztem valakit, hogy amíg Jézus nem jött el, addig hova került az ember a halál után.

-"Hát, azt nem tudjuk pontosan."

De akkor hogyan higgyen valaki a kereszténységben, hogyha a legalapvetőbb kérdésekre se tud határozottan válaszolni?"

Na de abból, hogy egy bizonyos ember akkor és ott nem tud válaszolni, még nem következik, hogy az egész kereszténységnek nincs válasza az adott kérdésre.

2020. jan. 6. 20:00
 16/20 A kérdező kommentje:
#15-ös, ez igaz, de ezt egy teológiahallgatótól kérdeztem.
2020. jan. 6. 20:34
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Mindenki erre hivatkozik, hogy "de hát ő teológiahallgató", vagy "de hát ő pap", vagy "de hát ő minden héten jár templomba", "de hát ő keresztet hord a nyakában"... :) Egyik sem jelenti azt, hogy az illető bármikor bármire azonnal és tökéletesen jól el tudja mondani az adekvát választ. Úgyhogy akit valóban érdekel a válasz, az nem éri be annyival, hogy megkérdezte egy pl. teológiahallgatótól, hanem... hát református ügyekben nem igazán tudom, hiszen ezek szerint ott akár a szomszédos templomban már más lehet a nézet... de mondjuk katolikus ügyekben a KEK-ben keresi a választ, nem X papot kérdezi (csak).
2020. jan. 6. 20:47
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Én is hasonlóan látom, de a 60% hozzászóló válaszából valahogy nem így érzem. Ezért is voltam kíváncsi, hogy ő miként látja, hogy tanították neki. Mert a katolikus teológia is hasonlóan tanítja, mint te írtad. Viszont az említett hozzászólás nekem az adventista teológiát idézi.

2020. jan. 6. 21:36
 19/20 anonim ***** válasza:
A #11-es vagyok:Nem nagyon téma,hogy a kettő között mi van,de egyszer hallottam azt,hogy jelenleg a "holtak hazájá"-ban van,vagy hasonló kifejezést.Lehet,hogy nem jól emléksgem.Szerintem a bibliai Seol-ra gondolhattak.Én úgy látom,hogy azért itt is inkább abban hisznek,hogy a feltámadásig is "tudatos" a lélek.Használják a menny és pokol kifejezést is,de Krisztus visszatérése is említve van elég gyakran,ha sokszor csak érintőlegesen is.
2020. jan. 7. 02:15
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

A katolikus egyház teologiája szerint amikor meghalsz derül ki hogy hova kerülsz a pokolba, a tisztító tűzbe vagy a menyországba. Ez azon múlik hogy milyen életet éltél, tettél e jót másokkal stb.

A református hit a predesztinációban hisz(az egyházszakadás eggyik oka) ami azt jelenti hogy születésedkor dől el hogy a mennybe vagy a pokolba jutsz a halálod után, ezért életedben nem kell különösebb jócselekedeteket tenned vagy segítened másokon.

Egyébként youtubon van fent egy beszélgetés amiben Hodász András atya és egy református lelkész bővebben kifejtik a két egyház közötti különbségeket, köztük ezt is.

2020. jan. 29. 23:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!