Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Álláspontok a Szentlélek...

Álláspontok a Szentlélek származásáról?

Figyelt kérdés

Az világos, hogy a Katolikus Egyház szerint az Atyától és Fiútól származik. Az ortodoxok szerint csak az Atyától. Tudtommal az evangélikusok, reformátusok elfogadják a katolikus álláspontot.

De mi a helyzet a hitgyüli és más hasonló resztoránus szektákkal? Ők köztudottan gyűlölik a katolikusokat és a Katolikus Egyházat egyaránt. Ebben a kérdésben elismerik a katolikus teológiát, vagy inkább az ortodox álláspontot fogadják el, esetleg teljesen új nézetük van?

Természetesen azon szekták érdekelnek, akik elfogadják a Szentháromságot, szóval most nem a jehovás térítő hozzászólásokra vagyok kíváncsi.

2020. jan. 1. 11:40
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Ismerem ezt a részt is a Szentírásból, de ez nem kapcsolódik a kérdésemhez.

2020. jan. 1. 18:08
 12/16 anonim ***** válasza:
27%

A #4 és #5 válaszokból nem tudom eldönteni, hogy ki mire reagált. A kérdező a Hitgyülisekről mondta hogy gyűlölik a katolikusokat, nem a JT-ről. Most akkor a #4 melyik? 

Ja kérdező, egyébként szerintem sem szép tőled, hogy ilyeneket írsz akárkikről is. Nem kell utálnia senkinek senkit. Ha utálja, az nem a vallásából ered, hanem a saját személyéből. Lehetne hívő, nem hívő, akármi.

Az én álláspontom meg az, hogy katolikus vagyok, mert ezt a vallást ismertem meg először, és mert más vallásban sem találtam annyira nagyon más mondanivalót, ezért ki tudom mondani, hogy hiszek egy Istenben, Jézusban, és a Szentlélekben, mert értem mit jelent, de azt is tudom, hogy annyira értem amennyire képes vagyok rá, és úgy értem ahogy én személy szerint érteni tudom. Megszoktuk, hogy tudatosak vagyunk, hogy elméletben képesek vagyunk levezetni gyakorlatban sosem látott dolgokat, és ez nem baj, de azt gondolom vannak dolgok amik ezen az úton nem megismerhetőek, és Isten is ilyen. Nem feladatunk vázlatrajzot készíteni a működéséről, és nem is tudnánk. Nem kell egységesíteni, összesíteni, közös nevezőre hozni, leképezni és sokszorosítani mindenki felé. Szerintem ránk nézve, a hitünkre, az Istennel való kapcsolatukra ennek nem igazán van jelentősége. Annak még talán, hogy Jézus mennyire Isten és mennyire ember, de hogy Isten hogyan van mindenkor és mindenhol, az az ő dolga, nem a mienk.

A kérdésedre a válasz:  [link]

2020. jan. 1. 21:17
 13/16 A kérdező kommentje:

Valóban korrektebb lett volna úgy írnom, hogy az itteni hitgyülisek. Mert például 24%-os gyülis szájából csak a gyűlölet ömlik és a manipulatív hazugság.

Azzal nem értek egyet, hogy csak egyes személyekkel van probléma, mert a szekták jellemzően megváltoztatják az embert.

Akinek reagáltam, egyébként jehovás, ezért írtam azt, amit.

De legalább a linkeden találtam valami érdemi választ a kérdésemre. Ezek szerint a hitgyülisek is elfogadják a katolikus dogmát ebben a kérdésben.

2020. jan. 1. 21:47
 14/16 imakommandós ***** válasza:
58%

Egyetértek előzővel.

Ugyanazt valljuk mint a niceai hitvallás. (Katolikus)

[link]

A Szentírás az ami változhatatlan, tévedhetetlen és Istentől van. Annak a felfogása, hogy mit jelent egy-egy dologban, nem zárja ki a sokszínűséget. Egy hívő személyes kapcsolata (szerintem) egyáltalán nem lesz ettől jobb vagy rosszabb Istennel. Ebben a vitában legalábbis. Jól látható, hogy Katolikusoknál fejlődhetett a teológia, és (helyesen) később kiegészitették a II. niceai hitvallást. (... és a Fiútól)

Megvan ehhez a bibliai alap sok ige hellyel. A Róma levél 8. Fejezete 19-szer említi a Szentlelket, és egy versen belül is felcseréli. Isten Lelkével és Krisztus Lelkével is azonosítja (Róma 8:9) Vagy Péter apostol az Apcsel 5. Fejezetben felcseréli a Szentlelket az Úrnak lelkével. (Apcsel 5:3 és 5:9) Ugyanígy beszél róla Jézus is: "Az enyémből vesz". Pünkösdkor az Atya és a Fiú is elküldte. Természetesen minden az Atyától származik, de a Fiú is, mint aki a hatalom jobbján ül (nem alatta hanem mellette) rendelkezik ugyanazzal mint az Atya. (János 20:22)

A jelenlegi Pápát tényleg nem hogy helytartónak de sekrestyésnek se tartanám alkalmasnak, ezen kívül azért mert van néha egy kis vita az csak a különbözőségekből fakad és nem gyülöletből. Vagy ha úgy érzi valamelyik Katolikus, hogy megbántottam a véleményemmel akkor bocsánatot kérek. Az én meggyőződésemet sem befolyásolja abszolút, hogy szektáznak-e. Mai keresztényekből minden negyedik pünkösdi karizmatikus úgy, hogy 100 éve még nem létezett ilyen irányzat.

2020. jan. 1. 21:55
 15/16 anonim ***** válasza:
25%

A jelenlegi Pápát tényleg nem hogy helytartónak de sekrestyésnek se tartanám alkalmasnak

:D

Ez nagyon jó!!

2020. jan. 1. 22:18
 16/16 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
77%

"hitgyüli és más hasonló resztoránus szektákkal"

Kerdes kifejtesben ez all

valaszaim szinten mindenkihez szolnak megha a JT-ket bele is vettem

foleg azert mert rengeteg ilyen kerdes van Gyakori-n, senki osszegyujteni sem tudna mind, ahol allando vita targya a SzetnHaromsag, es ha mas nem (mas hatasa nincs) az allasfoglalasok osszegezve vannak abban amit linkeltem

igy jobban atlathato lehet es megertheto, ahogy barmilyen keresztenynek vagy hozza kapcsolodoaknak

2020. jan. 4. 11:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!