Elsősorban hívőktől kérdezem: ha őszintén képes vagyok azonosulni mindazzal, amit Jézus hirdetett, és úgy en bloc szimpatizálok az evangélikus kereszténységgel, viszont agnosztikus vagyok, akkor hiba lenne megkeresztelkednem?
Már önmagában a keresztséghez is hit kell, hiszen a Biblia Istenhez szóló imaként is említi. Ráadásul a keresztség egy szentség, tehát nem csak egy jelképes cselekedet. A keresztség vízzel és Szentlélekkel történik, ami eltörli minden addigi bűnödet és általa Isten gyermeke leszel.
Ezt azért mérlegeld.
De ettől függetlenül jelentkezhetsz katekumennek, s amikor már úgy érzed, meg tudsz keresztelkedni.
Kedves kérdező, az pozitív, ha Jézust szimpatikusnak tartod, és az értékrendje miatt akarod követni. Viszont Jézus nem csupán egy erkölcsi tanító volt. Lehetetlen követni őt, ha pusztán a tanításait akarod beépíteni magadba. A lényege, hogy Ő ma is él, hisz tanítványitól így búcsúzott:
„Én kaptam minden hatalmat égen és földön. 19Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére,
20és tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek. S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.”
A megkeresztelkedés felnőtt fejjel, annak a jele, hogy elfogadtad őt Megváltódnak és Uradnak. Jézus azért jött a földre, hogy élete legyen annak aki benne hisz (szó szerint idéztem tőle). Kereszthalálával a bűneidet eltörölte, és eltörölte a halált is. Örök életet ad híveinek.
Ezt olvashatjuk, már az Újszövetség első oldalán is:
„1,21 Szűl pedig fiat, és nevezd annak nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből.”
A keresztény vallás lényege, hogy nem a jó cselekedeteid szabadítanak meg, hanem maga Isten. Isten legfontosabb tulajdonsága, hogy Ő maga a SZABADÍTÓ. Szabadítóként lépett fel Izrael életében, amikor megszabadította őket a 430 éves egyiptomi fogságból, csodákkal kísérve. Ez a zsidó nép legfőbb Istenélménye, benne is van a 10 parancsolatukban!
" 5,6 Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptomnak földéből, a szolgálatnak házából.
5,7 Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem."
... Jézus nem egy nagy erkölcsi tantó, akit lehetne úgy követni, mint pl. Szókratészt. Csak a Vele és az Atyával való élő kapcsolattal lehet követni őt. És nem hőstetteket vár el. Hisz Ő maga a szabadító, nekünk csak együttműködő magatartást kell tanúsítani :)
A Messiás szó jelentése: Felkent, görögül: Krisztus. Jézus jelentése: „Isten a szabadító”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!