Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hatalmas kérdések és belső...

Hatalmas kérdések és belső viták alakulnak ki bennem néha a vallással kapcsolatban. Más is van így ezzel a mai világban?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Előre leszegezném, hogy hiszek, de nem vagyok vallásos ember, bárkinek bármit is jelentsen. Hiszek, imádkozom és igyekszem jó ember módján élni. De sokat gondolkozom ezekről - főleg mert bekerültem egy vallásos közegbe és belelátok bizonyos dolgokba - és sook kérdés megfogalmazódik bennem..

Az egyik ismerősöm beteg lett. Imádkozunk érte. Egy végtelenül jó ember, aranyos és fiatal még nagyon. Anno hittan óránkon volt erről egy vita, hogy miért történhetnek meg rossz dolgok, borzalmas(!) dolgok a világban - nem részletezném 1x nézz végig a Tényeket nem alszol - ha Isten velünk van. Azt a választ kaptuk, hogy ő már nincs konkrétan velünk, nincs hatása a világ történéseire, de nekünk hinnünk kell. Jó, tegyük fel így van. De akkor ha valamit jót szeretnénk kérni, a segítségét stb, akkor miért is imádkozunk..? Ha nincs hatással az itt történtekre? Miért is kell ártatlan embereknek ááh mindegy hagyjuk.. Erre tudna bárki is magyarázatot adni? Mert én tényeg hiszek és akarok hinni, csak azt nem akarom elhinni, hogy ezekhez Neki bármi köze van. Azokhoz, ami itt zajlik nálunk.

De ott vannak például a parancsolatok is, amikben sok a kérdőjel szerintem. Ahány lelkész/pap, annyi vélemény. Keresztény ismerőseim nagy része SE tartja már az összes "előírást" én sem, nem álszentkedem, tudom hogy vannak hibáim kész. Ott van pl. a ne paráználkodj. Na most kinek mit jelent, ugye? Mert manapság az emberek döntő többsége házasság előtt él nemi életet a szerelmével(!). Nyilván, ha valaki boldog-boldogtalannal együtt van aáírom az nem egy kifizetendő dolog. Nekem egy lelkész egyszer azt mondta, mai értelemben véve, ez a megcsalást szimbolizálja, valamint oyan tartalmak használatát (ha értitek) ami hát nem túl egészséges, se az egyénre, se a párkapcsolatra tekintve. Tehát igen, az emberek java házasság előtt már együtt volt választott párjával.

Régen ebben szerintem több volt a rizikófaktor - nem mintha ez a szerencsétlen nőket óvta volna bármitő - de tegyük fel, érthető dolog volt. Azonban én nem tudok valakit elítélni manapség, ha ő együtt van szerelmével. Ismerőseim, barátaim, családtagjaim több mint 90%-a élt házasság előtti nemi életet. Kérdem én: akkor ők mind elkárhoznak? Tekintettel arra, hogy végtelenül kedves, jóindulatú, megbízható emberek akik a légynek se ártanának? Oda minden jótett? Tehát ezt így nem igazán.. És úgy hogy csak 1 embernek adják magukat egész életükben? Én ezt egyzerűen nem tudom egy lapon venni a gyilkossággal, hazudozással, lopással, önzőséggel..

És még sorolhatnám a gondolatmenetem, mindennél elő tudok állni ész érvekkel. Van hogy már hagyom is rajta az agyalást, mert csak negatív érzéseim támadnak az egésztől. Valószínűleg leszarnám magasról, ha ateista lennék, de azért nem vallom magam annak. Érdekelne az is, ha valakinek hasonló kérdések vannak a fejében, meg magyarázatok is igazából bármi ami a témával kapcsolatos.

Két kérésem lenne, elnézést bocsánat nem akarok én bántani senkit se tényleg, azt csinálsz amit akarsz örülök neked meg minden, de a bigottak kíméljenek könyörgöm, mert nem akarok vitatkozni ha rám akarja erőltetni az szélsőséges nézeteit (nem 1 tapasztalat alapján beszélek..) én egy egyszerű lélek vagyok, világi ember, akiben megfogalmazódnak kérdések ennyi.

Tényleg minden tiszteletem minden válaszoló felé, de kérem ez maradjon kölcsönös! Köszönöm!

2019. dec. 14. 11:33
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

"Mert ezen az oldalon is meg lettek ezek válaszolva, de ti szándékosan nem akarjátok érteni"

én még nem láttam ezeket a válaszokat, elég új vagyok ebben a témakörben. de komolyan érdekelnek

2019. dec. 14. 21:30
 22/29 anonim ***** válasza:

Akárcsak a saját gondolataim... Ugyanígy vagyok kérdező, kb 2-3 éve.

Tele vagyok kérdésekkel, elmélkedek és agyalok Istenről és mindenféléről és amiben hittem, az változott, de a lényeg nem, mert Istenben ugyanúgy hiszek, de a vallás ,a közösség ahová tartoztam, nagyon sok csalódást okozott.

2019. dec. 14. 22:20
 23/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tartalmas válaszokat mindenkitől és a jóindulatot!

Eddig a 12-es megfogalmazása hatott rám talán a leginkább, lehet vele így tudok azonosulni, ahogy leírja a dolgokat. Lehet hogy tényleg az én saját nézeteimhez kellene visszatérnem és nem mások vallásgyakorlásának megfelelnem..

2019. dec. 14. 22:58
 24/29 anonim ***** válasza:
0%

# 19

Hát nem is a vallásosság határozza meg a kapcsolataink minőségét, hanem az a hit vagy világnézet, ami szerint élünk, amihez hűek vagyunk. A világban nagyrészt azért történnek borzalmas dolgok, mert élnek köztünk bűnben lubickoló emberek, akik olyan lelki sebeket hordoznak, amikért a szüleik áldatlan kapcsolata a felelős. A család szentségén múlik az egész világ sorsa. Mert onnan indul ki az élet. A paráznaság az egyik legnagyobb ellensége egy áldott család létrejöttének és fennmaradásának.

2019. dec. 15. 14:19
 25/29 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó, érdekes gondolataid vannak, a Bibliában miért volt többnejűség és ami még inkább kérdés, Isten miért nem szólt soha ellene, miért nem is büntette az ilyen parázna férfiakat, mint pl. Salamont? ebből nekem inkább az jön le, hogy Isten nem annyira fafejű, mint te.
2019. dec. 16. 09:53
 26/29 A kérdező kommentje:

#25 na ez is egy nagyon érdekes pont..

Ezért is értek egyet a 12-essel. Ő is írt a paráznaságról, de lehet nem úgy értendő, ahogy azt sokan elképzelik ezek szerint. Szerintem sokak addig jutnak ezzel, hogy házasság előtti együttlét,megcsalás, szexualitás mikor valójában egészen másról, mélyebb dologról lehet itt szó.

2019. dec. 16. 16:57
 27/29 anonim ***** válasza:
54%

A poligámia nem egyenlő ám a manapság közkedvelt felelőtlen partner váltogatással. A többnejű férfiak annak idején szépen gondoskodtak a feleségeikről, és nem hazudoztak nekik. A Biblia nem tiltja a többnejűséget, de nem ajánlja. Ugyanúgy, ahogy a nőtlenséget sem.

2019. dec. 16. 19:50
 28/29 anonim ***** válasza:
Utolsó, a te gondolatmeneted alapján elég, ha valaki őszinte. Szerinted teljesen oké a szwingerezés, párcsere, gruppen, miért is ne? Meg akár 3-asban is leht, ha valakinek van elég pénze, és nem várja el ingyen. Számodra csak a pénz számít, meg az őszinteség, ha a párod mást szeret és abban is őszinte, az neked jó. Gratulálok!
2019. dec. 17. 08:40
 29/29 anonim ***** válasza:

# 28

Ez nem az én gondolatmenetem, hanem a Biblia szellemisége. A hazugság és az őszinteség igazából itt nem megfelelő szavak. Hazudni lehet valaki érdekében, és valakinek a sérelmére is. A túlzott őszinteség pedig nagyon bántó tud lenni, ha önös érdeket szolgál, és nincs tekintettel a másik ember érzéselmeire. A felelősségteljes és elkötelezett szeretet az, aminek egy kapcsolatot vezérelnie kell. Ha kettő vagy több felelőtlen ember teljes egyetértésben kapcsolatot tart fenn egymással, az a kapcsolat hosszútávon nem lesz fenntartható. Ha eleve úgy gondolják, hogy utána majd úgyis keresnek egy ideiglenesen örömteli kapcsolatot, egy idő után ki fognak érzelmileg égni. Ezt mindenki jól tudja, aki több szakítást megtapaszt.

2019. dec. 17. 09:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!