Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hatalmas kérdések és belső...

Hatalmas kérdések és belső viták alakulnak ki bennem néha a vallással kapcsolatban. Más is van így ezzel a mai világban?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Előre leszegezném, hogy hiszek, de nem vagyok vallásos ember, bárkinek bármit is jelentsen. Hiszek, imádkozom és igyekszem jó ember módján élni. De sokat gondolkozom ezekről - főleg mert bekerültem egy vallásos közegbe és belelátok bizonyos dolgokba - és sook kérdés megfogalmazódik bennem..

Az egyik ismerősöm beteg lett. Imádkozunk érte. Egy végtelenül jó ember, aranyos és fiatal még nagyon. Anno hittan óránkon volt erről egy vita, hogy miért történhetnek meg rossz dolgok, borzalmas(!) dolgok a világban - nem részletezném 1x nézz végig a Tényeket nem alszol - ha Isten velünk van. Azt a választ kaptuk, hogy ő már nincs konkrétan velünk, nincs hatása a világ történéseire, de nekünk hinnünk kell. Jó, tegyük fel így van. De akkor ha valamit jót szeretnénk kérni, a segítségét stb, akkor miért is imádkozunk..? Ha nincs hatással az itt történtekre? Miért is kell ártatlan embereknek ááh mindegy hagyjuk.. Erre tudna bárki is magyarázatot adni? Mert én tényeg hiszek és akarok hinni, csak azt nem akarom elhinni, hogy ezekhez Neki bármi köze van. Azokhoz, ami itt zajlik nálunk.

De ott vannak például a parancsolatok is, amikben sok a kérdőjel szerintem. Ahány lelkész/pap, annyi vélemény. Keresztény ismerőseim nagy része SE tartja már az összes "előírást" én sem, nem álszentkedem, tudom hogy vannak hibáim kész. Ott van pl. a ne paráználkodj. Na most kinek mit jelent, ugye? Mert manapság az emberek döntő többsége házasság előtt él nemi életet a szerelmével(!). Nyilván, ha valaki boldog-boldogtalannal együtt van aáírom az nem egy kifizetendő dolog. Nekem egy lelkész egyszer azt mondta, mai értelemben véve, ez a megcsalást szimbolizálja, valamint oyan tartalmak használatát (ha értitek) ami hát nem túl egészséges, se az egyénre, se a párkapcsolatra tekintve. Tehát igen, az emberek java házasság előtt már együtt volt választott párjával.

Régen ebben szerintem több volt a rizikófaktor - nem mintha ez a szerencsétlen nőket óvta volna bármitő - de tegyük fel, érthető dolog volt. Azonban én nem tudok valakit elítélni manapség, ha ő együtt van szerelmével. Ismerőseim, barátaim, családtagjaim több mint 90%-a élt házasság előtti nemi életet. Kérdem én: akkor ők mind elkárhoznak? Tekintettel arra, hogy végtelenül kedves, jóindulatú, megbízható emberek akik a légynek se ártanának? Oda minden jótett? Tehát ezt így nem igazán.. És úgy hogy csak 1 embernek adják magukat egész életükben? Én ezt egyzerűen nem tudom egy lapon venni a gyilkossággal, hazudozással, lopással, önzőséggel..

És még sorolhatnám a gondolatmenetem, mindennél elő tudok állni ész érvekkel. Van hogy már hagyom is rajta az agyalást, mert csak negatív érzéseim támadnak az egésztől. Valószínűleg leszarnám magasról, ha ateista lennék, de azért nem vallom magam annak. Érdekelne az is, ha valakinek hasonló kérdések vannak a fejében, meg magyarázatok is igazából bármi ami a témával kapcsolatos.

Két kérésem lenne, elnézést bocsánat nem akarok én bántani senkit se tényleg, azt csinálsz amit akarsz örülök neked meg minden, de a bigottak kíméljenek könyörgöm, mert nem akarok vitatkozni ha rám akarja erőltetni az szélsőséges nézeteit (nem 1 tapasztalat alapján beszélek..) én egy egyszerű lélek vagyok, világi ember, akiben megfogalmazódnak kérdések ennyi.

Tényleg minden tiszteletem minden válaszoló felé, de kérem ez maradjon kölcsönös! Köszönöm!

2019. dec. 14. 11:33
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
81%

"5# a válaszok egyszerűek, de nem hiszem, hogy én fogom elmondani. És tudod miért nem?"

Azért nem akarod elmondani, mert te ks tudod, hogy a "válaszok" egy szkeptikusnak nem kielégítőek. Ezért, hogy meg ne rendüljön a hited, inkább jön a ködösítés, az elzárkózás.

Ez van mindig, amikor bizonyítékot kellene letenni az asztalra. Kb. 2000 éve megy a magyarázkodás, mellébeszélés.

2019. dec. 14. 15:01
 12/29 anonim ***** válasza:
77%

A vallás általános értelme, amit látsz. Az eredeti értelme onnan alakult ki, hogy "én vallom", avagy a "vallásom szerint.." azt jelentette, hogy az egyén belső működése milyen. Milyen a morálja, filozófiája, gondolkodása; szintjei és formái sok dologban.

Rengeteg bölcsesség van benned, mindjárt mutatom is.

Igaz is, és nem is, hogy nincs konkrétan velünk. Nagyon is itt van, megtöltve mindent, éppen azért, mert ő minden, az abszolut relativitás, mindenre nagyon magas módon hat. Minden húzódik a jó felé. Hiába alakulnak ki betegségek, mint a harag, féltékenység, stb, minden halad a jobb felé. Rengeteg szintben vannak bölcs testvéreink, akik felsőbb létsíkokból sehítenek, hogy pontosan azt kapjuk, amkt kell kapnunk. Ez a renefteg szőrnyűség amit tapasztalsz, a legkisebb rosszal járó út. Ez a legjobb a mindenre nézve. Minden, ami bárhogy is kapcsolódhat bármilyen rosszhoz, a legjobb út e létformai szintre, ahol mi vagyunk, vagy ami éppen az adott élőlény szintje.

Másrészt ha ez így is lenne, akkor is azért kéne imádkozni, mert a benned lécő potenviál szintjén vagy kéoes pozitív energiát teremteni, sőt ez nem csak energiateremtés, de egy szabad akaratú döntés, amire reagál a mindenség, és akár felsőbb segítők is dönthetnek emiatt máshogy. Szóval érdemes, mert még én se tudhatom, hogy kiért mikor érdemes, s mikor nem.

"Ártatlan embereknek.."

Mindenki máshogy éli meg a létezését, és más kell neki az abszolút szemszögből a legjobb létezéshez.

Minden a tökéletes rendszerbenbtörténik. Mindenhol ez van, különböző szinteken. Mi itt alacsonyan vagyunk, de a legnagyobb szempontból így a legjobb. Gyorsabb fejlődés, kevesebb kín, stb.

Ahogy írtam, ez egy önmanifesztáció. A vallás. A papok s lelkészek személyes vallásukban így gondolják, amire azt hiszik, hogy kollektív kereszténység, közbe csak az övék.

Van más szintű értelmezése is ezeknek, ahol már minden a tökéletességre hajt, és tudja hogyan kell, speciálisan a konkrét helyzetben, vagy témában tökéleteset elhozni. Ha van gondolatod a bibliából, szívesen értelmezem privátban, a fény nyelvére, érthető formában.

A papok is próbálják azt mondani, amit megfelelő morális szintnek éa formának gondol, és a másik be tud fogadni.

A paráználkodásnak kevés köze magához a szexualitáshoz. Főleg az önmaga kierőltetését jelenti olyan közegben, ahol ez másokra nézve negatív. Általános helyzetekben a magamutogató, ész nélkül szexelő, stb.

Te is mondod, hogy a megcsalás. Az is lehetne, de a megcsalás általában nem parázna, szóval nem is tartalmaz. Ha egy ribi azt mondja h legyen kapcsoalt s nem bír a vérével, az házasságtörés és parázna.

Az elkárhozást a jelenben és a jövőbwn keresd, ne halál után. Nézz rájuk. Pokolban vannak? Na szóval mivel látod, h rendes életet élnek, ez nem igazán játszott közre.

Az elkárhozás azoké, akik egészségtelenségbe hajszolódnak. A házasság pedig isteni kapcsolati forma, nem az, amit az állam, vagy egyház megnevez. Ez is egy beteg út, mint az, ha önző vagy, lopsz más kárára, nem érdekel más, öldökélsz, mert az üresség, önismerethiány, szenvedés felé tól.

A barátaidnak nem ez van. Az ítélet folyamatos, ők teremtik, a barátaidnak innen már egyenes út a megváltás. Lassú, de egyenes.

Ha továbbiakban úgy érzed, tudnék segítséget nyújtani, akkor privátban írj, kérlek.

2019. dec. 14. 15:56
 13/29 A kérdező kommentje:

#9 köszönöm a cikket nagyon hasznos információkat tartalmaz! Szerintem tökéletes példákat ír pl. az erdőben eltévedős rész tipikus életérzés nálam is.. És abban is nagyon nagyon igaza van, hogy gyakran az vezet ide, ha megpróbálnak téged mások/valami más jobban ,megtéríteni. Mint írtam, belekerültem egy nagyon vallásos közegbe, ami engem már kissé mgijesztett és ezért jöttek fel a kérdések. Régebben semmi bajom nem volt ezzel az egésszel, éltem a hitemet ahogy én akartam, de aztán közbeszóltak hogy a-aaa ez nem így meg úgy van ám. Én meg álltam és pilláztam, hogy nem úgy vagyok Istennel, ahogyan én szeretnék? Nem úgy láthatom, ahogyan én akarom? Mert úgy kell ahogy parancsolják (??) és ez a kis hitemen roppantotta egyre össze..

De én nem akarnám elhagyni

2019. dec. 14. 15:58
 14/29 anonim ***** válasza:
0%

Nehéz minderre így röviden välaszolni, de próbälok. Isten rendkívül jó, szerető és igazságos, a jó dolgok Tőle vannak az életünkben, ezzel együtt Ő a Saját törvényeit betartja (és be is kell tartania, nem is tudja megszegni, hiszen Ő igazságos, és ezek a törvények az élet fennmaradásához szükségesek). Tehát bármennyire szívesen is segítene valakinek Isten egy adott helyzetben, csak úgy és olyan mértékben tud segíteni, ahogy ezt a saját törvényeinek keretrendszere lehetővé teszi.

A bűn elválaszt Istentől, és Isten a bűnös embereket alapból nem vagy csak kevésbé tudja mwghallgatni, attól függően, mennyire súlyosak a bűneik - ez az egyik ilyen törvényszerűség. Ám megsem felesleges imádkozniuk, ha bocsánatot kérnek a bűneikért és elkezdenek odaszántan imádkozni, akkor Isten meg tud bocsátani és minél többet imádkoznak (böjtölnek), jókat tesznek, annál jobban meg tudja őket hallgatni, és annál több jót tud tenni az életükben. Isten örömmel tesz jót az emberekkel, hiszen szereti őket, de ehhez fontos, hogy lehetőleg minél bűntelebbül éljenek és fontos a minél több ima - Isten ezek függvényében tudja megtenni a jókat az emberekkel és tud segíteni.

A bűnök emellett megnyitják a kaput az ördögi erők előtt, és lehetővé teszik, hogy különböző rossz dolgok történjenek az ember életében - egyes hittanítók átoknak is nevezik ezt a dolgot. Átok nemcsak az ember saját bűnei miatt kerülhet az életére, hanem a (főként közelebbi) felmenői bűnei miatt is. Tehát egy ártatlan fiatal életén is lehetnek szerencsétlenségek, csapások, betegségek kudarcok pl. a felmenői súlyos bűneiből származó átkok miatt. Ezzel párhuzamosan természetesen evilági természetes folyamatok és faktorok is ugyanúgy hatnak és léteznek, léteznek természeti katasztrófák, vannak balesetek, vanbak öröklődő, fertőzéssel terjedő stb. betegségek, egészségügyi, orvosi tényezők stb. Léteznek az ördögi oldal által indított negatív természetes folyamatok is, pl. háborúk, bűncselekmények, maffia, emberek közötti ellenségeskedések, kábítószer, alapból inkorrekt devizahitelezés, függőségek stb., stb. - rengeteg ilyen van, és rengeteg ember ilyeneknek esik áldozatul. Tehát több összetevője is van annak, hogy miért hal meg valaki fiatalon, de Isten biztos, hogy nem hibás. Isten jó és jót akar, de ha az Ő segitő bevatkozására számítunk, akkor először is az a kérdés, mennyit imádkoztunk. Vajon az imáinkkal elértük-e azt a küszöbértéket, ahol Isten be tudott volna avatkozni? A Bibliában volt pl. egy kananeus asszony akinek rosszul volt a lánya. Mikor először kérte Jézus Krisztust, hogy segítsen, nem történt semmi. Mikor harmadszor kérte, akkor viszont Jézus azonnal segített ezen a lányon. Miért? Mert a harmadik imára lett meg a menny beavatkozásához szükséges imafedezet.

2019. dec. 14. 17:05
 15/29 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
"imafedezet" #14 aranyos :)
2019. dec. 14. 17:26
 16/29 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

kielegitethetetlent hogy elegitesz ki?

- ez hitetlen szemszogbol lehetseges csak a hivoknel nem lehet ellentmondas?

bizonyitek? mire?

- ujabb ellentmondas? (tudomanyos bizonyitek a tudomanyfelettire)

oke! nalad a labda

2019. dec. 14. 17:35
 17/29 anonim ***** válasza:
0%

Ismertem egy ateista hölgyet, akinek az egész élete szolgálatból állt, senkinek nem ártott, mindenkivel kedves, szerény, önzetlen volt, de szomorú lett a sorsa. Rokonai lenézték, férje nem értékelte, a fia kihasználta. Lassan teljesen megkeseredett, lebetegedett, és hamarosan meghalt.

Az a véleményem, hogy egy ateista embernek nem éri meg ennyire önzetlenül élni. Ha ez a hölgy ugyanezzel a természettel hívő lett volna, és hívő párt választ, teljesen máshogy alakulhatott volna a sorsa. Az ember sorsát az emberi kapcsolatainak minősége határozza meg, azokat pedig a világnézete. Ateista is lehet ugyanolyan jó ember, mint egy hívő, csak ő a saját világában vesztesnek érzi magát, míg a hívő ugyanazzal a szolgálatkészséggel, odaadással győztesnek.

2019. dec. 14. 18:31
 18/29 anonim ***** válasza:

5: az első kettőre nincs értelmes válasz, a másik kettővel önmagában véve semmi.

A többi duma.

2019. dec. 14. 18:48
 19/29 A kérdező kommentje:
#17 ne haragudj,de ez azért kicsit erős kijelentés szerintem.. Szerintem nagyon nem a vallásosság határozza ezt meg. Ez egy nagyon durva általánosítás 1 tapasztalat alapján, aki jó ember az jó ember és szeretve lesz. Lehet ő mégsem volt olyan jó ember..
2019. dec. 14. 19:01
 20/29 KZitus ***** válasza:
90%

Szia

Csak gyorsan átfutottam én is a kérdésed alatti részt. Azért vannak benned a kérdések, mert innen onnan hallasz, tapasztalsz valamit a vallásssal kapcsolatosan, és ez öszezavar, mert nem egyezik a benned kialakult képpel. Ezt látom az írásodból.

Aztán mindannyiunkban benne van, ne már más mondja meg nekem a tutit!! És ez, eddig rendjén is van.

Viszont a kommentedben írod: "

"És abban is nagyon nagyon igaza van, hogy gyakran az vezet ide, ha megpróbálnak téged mások/valami más jobban ,megtéríteni."

Hát lehet, hogy megpróbálnak, de nem kell hagyni! Viszont ezt csak akkor tudod megtenni, ha neked PONTOS ismereted van Istenről, a gondolkodásáról, a természetéről, az érzéseiről, és arról, miért gondol valamit úgy ahogyan gondolja. Ha ezeket tudod, akkor soha senki nem bosszanthat azzal, hogy meg akar téríteni :-) Pontosan ebből a célból íratta le Isten neked is a Bibliát! Miért akarnád azt, hogy más mondja meg neked ami ABBAn van írva a SZÁMODRA? Nem akarhatod azt, hogy mások gondolkodjanak helyetted ezen a téren. Nem lehet olyan kérdésed az életről, amire ott nem találnád meg a választ. Az összesre, amit az írásodban fölvetettél.

"Mint írtam, belekerültem egy nagyon vallásos közegbe, ami engem már kissé mgijesztett és ezért jöttek fel a kérdések. Régebben semmi bajom nem volt ezzel az egésszel, éltem a hitemet ahogy én akartam, de aztán közbeszóltak hogy a-aaa ez nem így meg úgy van ám." - Isten tanításától soha nem fogsz megijjedni, de találkozhatol ott olyan tanítással, ami nem egyezik majd a jelenlegi életviteleddel. Isten kedvéért hajlandó leszel változtatni? Nem azért, mintha ettől Istennek lenne jobb, inkább azért, mert így tudja számodra biztosítani a minőségesebb, jobb, békésebb, boldogabb életet. Igen, gyakran találkozol majd a Bibliában azzal, hogy ezt vagy azt így többé ne tedd!

A másik: "Én meg álltam és pilláztam, hogy nem úgy vagyok Istennel, ahogyan én szeretnék? Nem úgy láthatom, ahogyan én akarom?" - hát a helyzet tényleg úgy áll: nekünk kell megfelelnünk a Teremtő elvárásainak, és nem fordítva! Úgy kell látnod Istent, ahogyan Ő bemutatkozik neked, szerénységból, alázatból, szelidségból nekünk kell megfelelnünk Neki, és nem fordítva. Akkor lehetsz boldog és elégedett.

Hogyan látod? Meg akartalak téríteni tégedet? Őszintén, nem ez volt a szándékom, pedig tanú vagyok. Egyetlen célom volt, arra ösztönözni, hogy ismerd meg a Teremtődet, mert teljesen másként látod(megérted) akkor az életedet, az értelmét, és visszanyered a belső békédet.

Elóre is köszönöm a válaszodat.

2019. dec. 14. 21:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!