Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztyének, akik nem veszik...

Keresztyének, akik nem veszik szó szerint a Biblia minden Ószövetségi történetét (pl. teremtés, Noé bárkája), az Újszövetséget szó szerint veszitek?

Figyelt kérdés
Teszem azt valóban megtörtént esemény-e szerintetek az, hogy Jézus kiűzte a démonokat egy emberből, akik megszálltam 2000 disznót, akik ezután egyből a tengerbe rohantak, és megfulladtak?
2019. dec. 2. 20:15
1 2
 11/18 szp72 ***** válasza:
83%
Minden bibliai iratot a maga műfaja szerint kell értelmezni. Az evangéliumok műfaja lényegében visszaemlékezés, tehát hogy mit tett és tanított Jézus. Mivel egy visszaemlékezésben nem feltétlenül pontos minden apró részlet, így az evangéliumokban is lehetnek lényegtelen ellentmondások. Könnyen lehet, hogy 2000 disznó sem pontos adat, de a történetet alapvetően valóságosnak tartom.
2019. dec. 2. 23:00
 12/18 anonim ***** válasza:
50%

Ha igent vagy nemet vársz, én azt tudom mondani, hogy elfogadom, hogy akik lejegyezték, ezt látták abból ami történt. Ha pl. szegény légiós emberünk disszociatív személyiségzavarban szenvedett, és Jézus valahogyan (természetfelwtti képességek nélkül) ezt tudta gyógyítani, az emberek számára ezt akkor is "kézzelfoghatóvá" kellett tenni, hogy mindenki biztosra vegye, az a sok "rossz szellem" valóban megszűnik, nem bóklásznak tovább és nem szállnak meg másokat. Erre mondjuk adott körülmények között jól jöhettek a disznók.

Én is tudok mesélni tök igaz dolgokat, amik csodának tűnnek. Voltam egy olyan házban, ahol akkora kád volt a fürdőszobában, mint egy kisebb tó, és annak tetején órás buborékokba szorult emberek kapálóztak, mégsem tudták kipukkasztani. Nem tudom, most akkor ezt veheted szó szerint? Vagy akkor nem ezt láttam?

2019. dec. 2. 23:03
 13/18 anonim ***** válasza:
0%

"Míg pl. a Teremtés könyvének célja az, hogy okokat keressen a világ működésére"

Semmiféle okkeresés nincs benne, de még egy kérdés sem. Sima történeti leírás.

Én szó szerint veszem, amit szó szerint kell, és példázatnak, ami példázat. Nem olyan bonyolult

"Teszem azt valóban megtörtént esemény-e szerintetek az, hogy Jézus kiűzte a démonokat egy emberből, akik megszálltam 2000 disznót, akik ezután egyből a tengerbe rohantak, és megfulladtak?"

Szerintem igen

2019. dec. 3. 15:24
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

"feltámadása sem egy megtörtént esemény?4 "

Ezt hogy sakkoztad ki a #2-ből?

Visszatérve a példához - Ady sem Góg és Magóg fia volt eseménytörténetileg - mégis igazabb, mit ír, mintha befotózta volna a születési anyakönyvi kivonatát.

2019. dec. 3. 15:31
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Az Újszövetséget se kell szó szerint venni. Jézus pl. egy alkalommal úgy beszélt, hogy aki őt akarja követni, annak gyűlölnie kell szüleit és testvéreit.

Valójában nem arról van szó , hogy tényleg gyűlölni kell őket, hanem arról, hogy az ő követésének érdekében hátat kell fordítani szülőknek, családnak, mindennek, amit az ember eddig csinál, vagy ami eddig hozzá tartozott. (Ne feledjük, ő is szerette az édesanyját.)

Vagy itt van, hogy szeresd ellenségedet! Ez se azt jelenti, hogy ajnározni, ölelni kell azt, aki téged bánt vagy ócsárol, hanem azt jelenti, hogy ne csinálj, ne kívánj senkinek se olyat, amit magadnak nem szeretnél. Hiszen az ellenséged is ember, neki is lehet családja, barátai, stb.

"Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel." Ha sz szerint értelmeznénk, akkor mindenkinek cipelnie kéne a kosarában a kenyeret, és várni, ki dobja meg kővel. Valójában azt jelenti, hogy ha van pl. egy parázs vita, igyekezz megnyugtatni a másikat, minthogy te is fölöslegesen tépd a szádat.

Szóval az Újszövetségi részben is vannak olyan dolgok, amiket nem szó szerint kell értelmezni.

Lehetséges az is, hogy az a 2000 disznó is csak jelkép, hiszen a zsidóknál a disznó tisztátalan jószág volt, és a tenger mint víz, a tisztaságot szimbolizálja. Lehet, hogy Jézus elbeszélgetett az ördögtől megszállottal, és lélekben megtisztulva , immáron gyógyultan távozott.

2019. dec. 11. 14:27
 16/18 szp72 ***** válasza:
83%

@ "Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel."

Ilyen mondat nincs a Bibliában.

2019. dec. 12. 08:00
 17/18 anonim ***** válasza:
Aki másnak verset ás...ez is bibliai,ha megvoltak kővel...ezek a régi mondás nagyrészt mind a bibkiábol vagy abból a korszellemből származik.példabeszéd könyve,katolikus bölcsesség beszéde,a nem hívőnek vagy követnek is ad iránymutató erkölcsi tanítást tanulságot.
2020. márc. 8. 13:31
 18/18 anonim ***** válasza:
Bocs a helytelen írásért.nagy férfi ujjak,kis kínai női billentyűzet gomb...
2020. márc. 8. 13:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!