A lakhelytől eltérő városban elfogadott-e egy idegen közösséghez misére menni vasárnap? (római katolikus)
A barátom (kb két hónapja vagyunk együtt, de fél éve ismerjük egymást) lejönne Pécsre szalagavatóra a hétvégén. Korábban beszéltünk arról, hogy ő szombat reggel/ este vagy vasárnap reggel/ este szokott misére járni, hetente egyszer. Viszont emiatt a program miatt későn érne haza Pestre, így hacsak nem megy más időpontban, akkor nem tud elmenni a szokásos templomba/ közösséghez. Abban kérnék tanácsot, hogy ajánljam-e fel neki, hogy szombat reggel Pécsen menjen el ( egyáltalán ilyenkor melyik templomba kellene mennie? Ő római katolikus), vagy nem szokás más városban elmenni, biztos, hogy előtte fog még Pesten misére menni?
És ha mégis elmegy 'nálam' , Pécsen, akkor kísérjem-e el, vagy ilyenkor egyedül szokás menni? (Én ateista vagyok, és ő ezt már a megismerkedésünk után tudta.)
Lehet, hogy buta kérdés, de nem találtam rá választ önerőből az interneten, és nincs vallásos ismerősöm, aki tudna segíteni. Előre is köszönöm mindenki válaszát! Tényleg szeretnék kicsit felkészültebb lenni a témában, és támogatni őt, mivel ő is elfogadott olyannak, amilyen vagyok.
Hol írja a kérdező, hogy paráználkodnak? Kicsit kevesebb előítéletet és ítélkezést hitgyülis hozzászóló... Tudom, hogy ez rendkívül nehéz számotokra, mert ezt tanuljátok a gyüliben.
Inkább örülni kéne, hogy egy ateista lány ennyire elfogadja egy keresztény fiú hitét és segíti is ebben.
#9-10, valószínűleg csak együtt járnak, abban nincs semmi rossz. A katolikus egyház engedélyezi katolikusok és más vallásúak házasságát (ateistákét és más keresztényekét is biztosan, lehet, hogy van olyan vallás, amire nem).
Kérdező, még egy apróság, amit nem írt le senki: a letérdelős résznél, ha te nem akarsz letérdelni, akkor az a szokás, hogy felállsz. Ehhez célszerűen valahova a szélre üljetek, hogy ne takarj zavaróan senkinek.
Teljesen egyetértek, de szerintem itt már mindenki jól ismeri jelenleg 29%-os "jóindulatát". Ha egy katolikus emberről van szó, akkor az a hitgyülisek szerint csak valami démonizált, parázna bűnös ember lehet, sőt rosszabb, mint a sátán.
Egyébként furcsak, hogy ezt írod:
"Értem, tehát az "együtt járnak" az szerintetek azt jelenti..."
Gondolom magatokból indulsz ki, s ezek szerint ha két hitgyülis fiatal együtt jár, csak azt jelentheti, hogy kipróbálják a paráznaság minden formáját.
"Tehát van egy katolikus fiú, aki szorgalmasan, hetente jár misére, közben egy ateista lánnyal szexuális kapcsolatot létesít. Katolikus olvasók, ez nem bűn?"
Sehol nem írta a kérdező, hogy szexuálisan vannak együtt. Ezt csak te képzelted bele. Lehet, hogy szerinted a katolikusok nem ismerik a Bibliát (ahogy egy másik kérdésnél hangoztattad), viszont a tiedből úgy látom, hogy ez kimaradt:
"Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el." (Lk 6,37)
Nem kell szabadkoznod, ez egyébként is egyedül rátok tartozna, senkinek semmi köze hozzá. Csak van néhány rendkívül rosszindulatú, magát kereszténynek valló személy, akik jobban ítélkeznek, mint a Jézust halálra ítélő farizeusok. Ha pedig katolikus emberről van szó, akkor ez a magatartásuk hatványozódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!