Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miert van annyi templom?

Miert van annyi templom?

Figyelt kérdés
Biblaban azt irja "ne emelj nekem hazat".Es miert van annyi kep pl.a katolikus templomokban?"Ne keszits, faragj szobrot" stb.Vagy a teologian ezt a reszt atugorjak?
2010. júl. 18. 19:08
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Az Isten törvénye nem azt mondja, hogy faragott képet ne csináljunk, hanem: faragott képet ne csináljunk abból a célból, hogy azt imádjuk. Jellemző példája ez a Szentírás önkényes és megcsonkított értelmezésének, ami különben állandó jelenség a katolikusellenes hitvitákban. Hajánál fogva kirántanak valahonnan egy szentírási idézetet, kiemelik az összefüggésből, elhallgatják a helyes értelmezéshez szükséges körülményeket, vagy a tételükkel ellentétben álló egyéb, világosabb szentírási helyeket - s ezzel kész az érvelésük. Így csakugyan mindent be lehet "bizonyítani" a Szentírásból.

A különbség bálványozás és keresztény képtisztelet között ott van, hogy a bálványimádó imádja az istenszobrot vagy a fétist, vagyis: istennek tartja s isteni erőkkel ruházza fel; a keresztény katolikus ember viszont a szentképeket, szobrokat s a feszületet semmiképp sem imádja, nem tekinti isteni lényeknek, hanem csak mint Istenre s az Ő szentjeire emlékeztető jelet, becsben tartja azokat. Ha letérdelünk a feszület előtt, nem a fa vagy a kő az, amit tisztelünk, hanem az, akit az a feszület ábrázol: Jézus Krisztus. Ezt nálunk minden gyermek tudja s tudják a protestánsok is, de azért ügyes, túlbuzgó embereik váltig felmelegítik ezt a rosszhiszemű mesebeszédet.

Egyébként keresztet, szobrot, szentképet a lutheránusok templomaiban is találunk: hogyan van akkor, hogy ez ellen a kálvinisták sohasem dörögnek, csak a katolikusoknál botránkoznak meg rajta szörnyen? Világos jele tehát ez annak, hogy itt nem a józan ész vagy a vallásos buzgóság beszél, hanem a szenvedély és gyűlölködés.

Vajon, ha valaki szobájában a meghalt édesanyja képét, hivatalában az államfő képét tisztelete jeléül kifüggeszti, ezzel bálványimádást követ el?

2010. júl. 18. 21:02
 12/19 anonim ***** válasza:
Na jó, én sem így értettem, hogy Magát a tárgyat kell imádni, de abban egyetértünk, hogy a Reform keresztényi felekezeteknek szegényesebb a díszítése, mint egy katolikusé, pláne egy Görög katolikusé.
2010. júl. 18. 22:21
 13/19 anonim ***** válasza:

Ennek több oka is van.

1- Az Államalapitó (Szent István király) elrendelte, hogy minden 10 település épitsen egy templomot.

2.A magyar nép - mint minden más nép - nyitott a transzcendensre - ezért épültek a templomok.

3. A jelenleg érvényben lévő alkotmány is biztositja a vallásszabadsághoz való jogot.Van aki a Las Vegas kaszinóban rulettezi el a pénzét, van aki hitéleti célokra forditja. Magánűgy. Senkinek semmi köze hozzá.

4. Akinek nem tetszenek a templomok ne menjen be.

Vagy települjön le Izraelben.(ha allergiás a templomokra) Ott Kr. u. 70-ben a rómaiak lerombolták a Templomot. Azóta nincs Templom. Csak zsinagóga.

5."?"Ne keszits, faragj szobrot"

Ennek megértéséhez teológiai tudás is szükségeltetik.

Isten mindent tud. Jehova tanúi mindent jobban tudnak?

A medikusokat kioktatják a vérátömlesztés tilalmának helyességéről,a rabbikat kioktatják arról, hogy a kóser vágásnak nincs bibliai alapja, a teológusokat kioktatják a Szentírás helyes értelmezéséről,noha nem ismerik a bibliai nyelveket(héber,arámi,görög)

2010. júl. 19. 15:15
 14/19 anonim ***** válasza:
2010. júl. 19. 15:19
 15/19 anonim ***** válasza:
82%

Sziasztok!

Nos a Bibliában pontosan így hangzik a második parancsolat (katolikusoknál első parancsolat második része):

"Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak.

Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, akik engem gyűlölnek. De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, akik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják."

Úgy gondolom ez alapján valóban nincs helye szobroknak az Istentisztelet helyén! Ennek a parancsolatnak a lényege, hogy szorgalmasan törekedjék az ember Isten hiteles megismerésére az ő kinyilatkoztatása, a Szentírás alapján. Ennek igéivel helyesbítse mindig az oly könnyen eltorzuló Istenképet. Vigyázzon arra, hogy minden eszköz, amivel őt bemutatja (szó, kép, zene) az ő szent és tökéletes lényét hitelesen kifejező legyen. Bűn Istenről önkényes képet alkotni látható formában a saját elképzeléseink, eszméink által. Bűn szétválasztani, szembeállítani Isten igazságosságát és szeretetét, jobban hangsúlyozva az egyiket vagy a másikat, eltorzítva azt, hogy Ő "féltőn szerető Isten", vagyis hogy igazságos szeretete nem tűri meg a bűnt az életünkben.

Üdv. Péter

2010. júl. 19. 16:30
 16/19 anonim ***** válasza:

Az Isten(ek) a Földön nem házban laktak és még csak a "talajra" sem ereszkedtek le. Mózes mikor felment Istenhez akkor a forgószél és füst felrepítette az "isteni házba".

No akkor gondolkodjunk!

Az én hitem azt mondja: látták az Isten házát és onnantól kezdeve "leutánozták", várva, hogy beleköltözik. Nem így történt. Van egy tornyú, két tornyú - kerek, szögletes és még nagyon sok féle.

Mikor megláttam az amerikai űrsiklót, akkor lőtt az agyam. A templom hasonlít rá, öleg, amikor a kerekein gurul - hát ez lehetet az Isten "háza". Van katamarán szerű sikló is - ez a kéttornyú templom.

Arituálék gyakorlására - a szaporodással - a hely kicsinek bizonyult ezér a "hajót" nagyobbra kellett építeni. És vajon miért a hajó elnevezés, honnan jött.

Az Ó-testamentumban Isten járt-kelt az emberek között, most hol van - valószínű a "házával" elrepült és majd visszajön, ha Illés megjelenik. Lebegő, repülő székéből tartja a véítéletét.

2010. júl. 19. 19:35
 17/19 A kérdező kommentje:
Szerintem egy nagyon jol jovedelmezo volt(talan most is), a katolikus vallas.A templomok kellettek, hogy odavonzak a sok sotet, irastudatlant akik hozzak a profitot.Templomok helyett lehetne az utcan is Isten igejet hirdetni es a penzzel jotekonykodni.
2010. júl. 19. 20:07
 18/19 anonim ***** válasza:

"'Templomok helyett lehetne az utcan is Isten igejet hirdetni es a penzzel jotekonykodni."

Jehovatanúi miért nem segitik embertársaikat? Mt 25,31-46

[link]

Bár szószólóik kijelentik, hogy a többi felekezethez hasonlóan részt vesznek az elesettek javára folytatott karitatív munkákban, a tényeket figyelembe véve ezt nem igazolja semmi. Általában minden ilyen megmozdulás alól kivonják magukat, egyetlen jótékonysági vagy non-profit intézményt sem tartanak fönt a más hitüek, vagy hitetlenek számára. A szeretet, amiröl hasonlóan az alázathoz és bünbánathoz, alig beszélnek, csak egymás között előírás.

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..

2010. júl. 19. 20:32
 19/19 anonim ***** válasza:
10%

A kérdés- ócskajehovás szokás szerint a katolikusokra van kihegyezve, de akkor az evangélikusok is bálványimádók?

"Míg ott tartózkodtam, egy evangélista atyámfiánál szálltam meg Gyulán, aki tizenkét évig ápolta béna feleségét, otthon, egyedül. Azután kórházba kellett vinni, mert szegény asszony egészen elmeszesedett. A férj hetenként háromszor felutazott Gyuláról Pestre, hogy meglátogassa az egyik budapesti ideggyógyintézetben. Jóval túl a hatvanon.

Megkérdeztem: - Barátom, hogy bírtad ezt? - Az ágy fölött függő keresztre mutatott és azt felelte: - Úgy bírtam, hogy minden reggel ott kezdtem a kereszt alatt, térdre borulva. Így bírtam."

[link]

Néhai Gyökössy Bandi bácsi a református lelkipásztor és lelkigondozó - aki egyébként tudásban és kereszténységben is kenterbe veri az örtörony bálványszervezet összes követőjét és az ütödött White szektájának (adventisták) követöit is - bálványímádó?

A deviancia és a szektaalapitás között van összefüggés?

Pl az adventizmus alapitója ütödött volt(9 éves korában fejsérülést szenvedett),többek között felelevenitette az ószövetségi étkezési tilalmakat, amelyeket az Újdszövetség eltörölt.(Amit Isten tisztává tett azt te ne tartsd tisztátalannak),az Örtorony társulat alapitója házasságtörő pedofil volt aki a 13 éves cselédlánnyal paráználkodott, szintén a"vértilalomról szóló ószövetségi tilalmat elevenitette fel

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..

2010. júl. 19. 20:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!