A Siratófal most része a II. Szentélynek, vagy "csak" egy "támfal a templomhegy oldalában"?
Van, aki mondja, hogy 70-ben biztos "ügyelniük" kellett a rómaiaknak, hogy a Jeruzsálem lerombolásakor a fontosabb épületekből semmit se hagyjanak állva, így a Templomot, a Szentélyt sem (Jézus is: itt kő köbön nem marad)!
A Zsido*pont*com-on pedig ez olvasható "... Ha valaki Jeruzsálemben jár, akkor egy helyet biztosan meg fog látogatni: a Siratófalat, azaz a Szentély keleti falának a maradványát."
Akkor most a Siratófal egy "támfal maradványa", vagy a Szentély "keleti falának" fent maradt része?
Most hogy feltetted ezt a kérdést, én is utána olvastam. 1. Nem tudom miért írják, hogy keleti fal, én azt látom, hogy mindenhol nyugati falnak nevezik.
2. Nem volt a templom rész, azt teljesen lerombolták. A támfal szerepe az volt, hogy az egyenletlen hegyen egy sík kocka alakú teraszt hozzanak létre, amire rá lehet építeni a templomot.
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
Akkor a Siratófal egy támfal maradványa lehet, amit egy terasz kialakításához létesítettek, használtak fel azokban az időkben, és akkor elég visszás lehet a mai alaphelyzet, hogy egy "támfalnak" vallásos jelleget adnak, vallásos cselekedetek (imádkozás) gyűjtőhelye lett!
Rosszul gondolom azt, hogy a legtöbb ember, főleg keresztények, azt gondolják, azt hiszik ma, hogy ez a Fal az ókori Templom, vagy a Szentély fennmaradt fala?! (logikai úton, 70-ben a rómaiak biztos "nagy gondot fordítottak" arra, hogy a töredéke se maradjon meg a Templomból, hogy aztán a "romok" ne válljanak vallásos zarándoklatok helyévé?)
"akkor elég visszás lehet a mai alaphelyzet, hogy egy "támfalnak" vallásos jelleget adnak, vallásos cselekedetek (imádkozás) gyűjtőhelye lett!"
Ez azért van, mert nem nagyon maradt más választásuk. Ez a fal maradt fenn és esik a legközelebb az egykori Szentek szentjéhez. Ennél közelebb nem is igen jöhetnek a régi templomhoz, itt tudják gyászolni a lerombolását, ide tudnak jönni imádkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!