A vallás tényleg azoknak való, akik nem tudnak mit kezdeni a szabadsággal?
Hát ez az: "Korlátaim nekem is vannak,pedig nem vagyok vallásos."
Az emerek általában meguk akarják a szabadságuk korlátait fölállítani. Csak hogy úgy lettünk megteremtve, hogy erre "teljes mértékben" nem vagyunk képesek. A szabadság első "korlátát" akkor lépte át az ember, amikor azt tette amire Isten azt mondta "nem teheted". Az a fa jelképes volt abban az értelemben, hogy vajon engedelmeskedik-e az emeber a Teremtőjének? Nem tette! Ma sem teszi. Mindenki a saját "korlátrendszere" szerint él. Ez, hiszen Isten elég sok téren megadta a választás lehetőségét éppen azért, hogy kreatív alkotóképpes lehessen az ember, olykor jó, de olykor rengeteg fájdalommal jár az egyén számára. A sok sok fájdalomtól szerette volna megkímélni Isten az embert, és attól, hogy ne öregedjen, betegedjen és haljon meg.
Isten szabadság korlátai MINDIG az embert védik, hogyan egy anya is védi a gyermekét, amikor szabályokat, korlátokt állít fel, hogy védje, óvja őt.
Csak egyetlen példa a "szabadságunk" helytelen, illetve rossz használatára: az egész világon emberek milliói védik a védtelen állatokat, amelyeket sajnos kínoz, bánt, megöl az ember. Ez helyén való, és dícséretes!
De ez a ló túlsó oldala: [link]
Az ember fontosabb kellene legyen.....ezért tényleg igaz: "Valami nincs rendben ebben a világban"
" A szabadság első "korlátát" akkor lépte át az ember, amikor azt tette amire Isten azt mondta "nem teheted" "
De azt viszont szabadon döntötte el,hogy ő így szeretne élni. Ők döntöttek úgy,hogy nem maguk állítják fel a korlátaikat. Ez addig a pontig nem kell,hogy izgasson,ameddig nem kérnek engem is erre.
Nah,akkor újraértelmezem:
" Az emerek általában meguk akarják a szabadságuk korlátait fölállítani. Csak hogy úgy lettünk megteremtve, hogy erre "teljes mértékben" nem vagyunk képesek. "
Miért ne? Ha a teremtésről beszélünk,persze,hogy nem tudtunk magunk korlátokat felállítani,mikor elvileg bűn se volt még akkor. De amint bejött a bűn,egy kicsit is értelmes ember tudja magától,hogy ölni,lopni,mástól elszeretni a párját,rossz dolog. Tehát,a teremtés utáni kis időszakról ilyen értelemben felesleges beszélni,mert nem volt,ami ellen korlátokat kellett volna felállítani.
" Az a fa jelképes volt abban az értelemben, hogy vajon engedelmeskedik-e az emeber a Teremtőjének? Nem tette! Ma sem teszi. Mindenki a saját "korlátrendszere" szerint él. Ez, hiszen Isten elég sok téren megadta a választás lehetőségét éppen azért, hogy kreatív alkotóképpes lehessen az ember, olykor jó, de olykor rengeteg fájdalommal jár az egyén számára. "
Na pont erről beszéltem. Az ember olyan dolgokkal kapcsolatban állít fel korlátokat,amik egyértelműen rosszak. Honnan kellett volna tudnia egy szerencsétlen embernek,hogy egy gyümölcsöt leszakítani bűn? Oké,Isten elmondta,de ez korántsem akkora fajsúlyú dolog,mint mondjuk megölni valakit,amit -mint említettem volt- egy kicsit épeszű ember egy isten nélkül is felfogja,hogy bűn. Ezt még persze ki lehet vágni azzal,hogy ott Isten maga mondta. De akkor nézzünk egy mai példát,ha már úgyis arról beszélünk,hogy az ember kikerült isten kormányzása alól.
Ha odajön hozzám egy tanú,és azt mondja,hogy szülinapot ünnepelni bűn,mivel ezt nemhogy isten személyesen nem mondta,de még utalás sincs rá,ezért nem fogom bemondásra elhinni és lekorlátozni magam ebben. Én így értettem a saját magam által felállított korlátozást.
RachelWarner
" A szabadság első "korlátát" akkor lépte át az ember, amikor azt tette amire Isten azt mondta "nem teheted" "
"De azt viszont szabadon döntötte el,hogy ő így szeretne élni. Ők döntöttek úgy,hogy nem maguk állítják fel a korlátaikat. Ez addig a pontig nem kell,hogy izgasson,ameddig nem kérnek engem is erre."
Ha ezt Ádámra és Évával kapcsolatban írtad, no hát éppen az a legnagyobb problémma az ő döntésükkel, hogy a "levét", azt mi isszuk sajnos.
Nem választhatunk most már, nem léphetünk vissza a tőlük kapott "örökségből"! Ezért volt szükség egy tökéletes emberre Kriszusra, hogy "kivásároljon" minket az Ádámtól örökölt halálból. De eről már korábban írtam.
Egyébként eggyetlen keresztény ember sem tudja tökéletesen használni a szabad akaratát az örökölt bűn miatt, de nem is ezt várja el az embertől Isten.(Jajj lenne nekünk ha tökéletességet várna el tőlünk!)
Amit elvár, az a Máté 22:37-ben van leírva. Persze figyelembe veszi a tökéletlenségünket és a bűnre való hajlamunkat is.
" Ha ezt Ádámra és Évával kapcsolatban írtad, no hát éppen az a legnagyobb problémma az ő döntésükkel, hogy a "levét", azt mi isszuk sajnos.
Nem választhatunk most már, nem léphetünk vissza a tőlük kapott "örökségből"! Ezért volt szükség egy tökéletes emberre Kriszusra, hogy "kivásároljon" minket az Ádámtól örökölt halálból. De eről már korábban írtam. "
De miért? Ha nem lenne ránk kenve az,amit Ádámék csináltak,akkor nem lenne miből kivásárolni. És ez Isten törvénye,bármikor gond nélkül módosíthatja,minek ez a hatalmas macera meg kitérő Jézussal? Egy csettintéssel megoldhatná,hogy ne legyen bűnös az ember,főleg,hogy olyan dologért ragadt rá a jelző,amit el se követett. Ha Ádámék hibája volt,akkor az elsőszülött embertől megtisztíthatta volna az emberiséget. Ha pl egy szülő egy örökletes betegségben meghal,akkor az orvos csak azért ne kezelje a gyerekét,mert hát "anyád is beteg volt,átörökölted,most már akkor hadd menjen végig az összes generáción". Ez komolyan így megy?
Mert ez így nem igaz.
Egyrészt a hívőknek való... micsoda meglepetés...
másrészt az önállótlan embereknek.
Az ésszel nincsen közvetlen kapcsolatban, csak laza korreláció van.
Mondjuk érdekes, hogy ha én jelölöm meg egy fundamentalista hazug állítását, azt ugyan nem törlik soha...
RachelWarner:
Tudod, van a világunk.
Valahogyan meg kell magyarázni, hogy egy végtelen istennel miért nem a Kánaánban élünk.
Így sikerült. 2000 éve ez még elment, szódával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!