Miért fontos a szentmise egy keresztény ember életében?
Ha bő kifejtés érdekel, akkor olvass el egy ilyen témájú teológiai értekezést, de röviden szívesen válaszolok rá.
Ahogy a szentmise két fő részből áll; ige- és áldozat liturgiája, úgy a szentmisén való részvételnek is két lényegi oka van. Talán a legfontosabb az Eukarisztiában való részvétel, hogy Krisztussal valóságosan találkozhatunk az Oltáriszentségben. A másik pedig az a fajta lelki táplálák, amit Isten igéjének hallgatása és az ezen való elmélkedés jelent (pont a mai vasárnap ünnepeltük a Szentírást).
…hát tegnap voltam OMÉK-on, ott például nem találkoztam vele egyik standnál sem.
Ellenben Krisztus maga mondja:
"A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital. Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, az bennem marad, én meg benne."
Illetve ezt is mondja:
"Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük."
Egy szentmisén mind a kettő teljesül.
Itt van egy 12 részes sorozat a szentmiséről, nem hívőknek és újaknak is. Csak ajánlani tudom:
"Hát elég nagy baj lenne, ha egy liturgikában lehetne csak találkozni Krisztussal..."
Senki nem állította, hogy CSAK ott lehet találkozni vele. Nyilván Istent és a kegyelmét nem korlátozzák az emberi események.
Viszont nem értem, hogy miért támadsz egyből? Miért kell lenézni minket?
A kérdésre válaszolva: a szentmise Krisztus keresztáldozatának a megjelenítése. Nem "új áldozat", és nem is Krisztus halálának a "megismétlése", hanem megváltásunk megjelenítése a szentségi színek alatt. Az egyház 2000 év óta ezt cselekszi Krisztus emlékezetére, ahogy Ő kérte. Az Eucharisztia a keresztény élet csúcsa és forrása. (ahogy a Lumen Gentium fogalmaz) - ugyanis Krisztus maga ez testében és vérében.
Nem fontos. Én sosem járok, mert sok az istenkáromló, álszent, istentelen, negatív, agymosott, szeretethiányos, morálisan éhező ember.
Találkozoó, meditáció, beszélgetés, vagy époen isten dicsőítése a barátaimmal sokkal inkább istenszolgálat, mint ilyen helyre menni, ahol a papnak sincs semmi fogalma a bibliáról és az értelmezéséről.
Ez tartja egyben a közösséget.
Azért ez elég fontos, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!