Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A kisegyházak miért olyan...

A kisegyházak miért olyan különbözőek, miért más-más az Istenképük, más a teológiájuk, soknál nincs is leírt hittételeik, mindegyik mást mond?

Figyelt kérdés
Értem, hogy van protestantizmus amely ellentmond a Katolicizmusnak, hittételeiben, gyakorlatában, de miért olyan sokan, miért annyi félék, érdekes csak egyvalamiben egyeznek: a Katolikus ellenességükben
2019. szept. 25. 13:36
 1/10 anonim ***** válasza:
44%
Azért, mert a hitben semmit nem lehet ellenőrizni, ezért aztán mindenki azt hisz, amit akar és amit el tud képzelni.
2019. szept. 25. 13:40
 2/10 anonim ***** válasza:
33%
Kizárt dolognak tartom, hogy az összes protestáns egyház összes Istentiszteletén ott voltál, vagy és leszel. Könyvekben elérhetőek bizonyos emberek tanításai, de azok egyetlen eh, ember szubjektív véleményei, nem pedig az összes hívőé. A katolikusok se semmik, tudatlanságukban annyira rühellnek minket, hogy azt sem tudják milyen hazugságokat találjanak ki.
2019. szept. 25. 13:48
 3/10 anonim ***** válasza:
38%
Általános hiba az, hogy az ószövetséget és az evangéliumokat saját maguk akarják magyarázni. Pedig ezt Pál apostol teszi a leveleiben. Ezt szépen félreteszik, és a saját "prófétájuk" teológiáját fogadják el.
2019. szept. 25. 14:12
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Én voltam katolikus miséken, hit gyülekezetében, anglikán templomban, mostani gyülekezetem is karizmatikus, és azt mondom nincs sok különbség. Teológiai boncolgatásokba sosem megyünk bele, hisz nem az Istentisztelethez tartozik. Az emberek mások, de ez helyfüggõ nem felekezet függõ. Számomra aki elfogadja a Szentháromságot épp azon az úton jár, amin én, és nincs értelme megkülönböztetést tenni.
2019. szept. 25. 14:34
 5/10 anonim ***** válasza:
72%

"Számomra aki elfogadja a Szentháromságot épp azon az úton jár, amin én, és nincs értelme megkülönböztetést tenni."

Adventisták is elfogadják, mégis senkinek sem javaslom, hogy a szombattatrtás alapján akarjon elfogadható lenni Isten előtt. Ők pl. ezen az úton járnak

2019. szept. 25. 15:09
 6/10 anonim ***** válasza:
17%
Egyetértek (már megint) az ötös válaszolóval.
2019. szept. 25. 15:48
 7/10 anonim ***** válasza:
36%

"Egyetértek (már megint) az ötös válaszolóval."

Zavarba hozol, Testvér! :)

2019. szept. 25. 16:19
 8/10 anonim ***** válasza:
95%

Azért, mert sok protestáns felekezet egy adott vezető köré épül, ez hatványozottan igaz a neoprotestáns és resztoránus gyülekezetekre. Mivel mi emberek különfélék vagyunk, így ezek bibliaértelmezése is eltérő, mert egy-egy adott emberen (vagy néha kisebb vezetői csoporton) alapulnak.

Egyébként nem minden tartja ellenségének a katolikusokat, ez inkább csak a szektákra jellemző. Például egy evangélikust sem hallottam, hogy a katolikus ellenségek lennének.

2019. szept. 25. 19:07
 9/10 Alex Fly ***** válasza:
100%

Azonos az istenképük, a teológiájuk.

Kisebb eltérések inkább csak az üdvösség szempontjából lényegtelen mellékes tanításokban vannak -legalábbis a keresztyén gyülekezetek esetében.

Ami számít, az már jó régen nem kérdés: a Nicea-Konstantinápolyi hitvallásban minden benne van, ami lényeges és amit mindenb magát kereszténynek tartó felekezet vall.

2019. szept. 25. 23:37
 10/10 anonim ***** válasza:
73%

Szia,

A válasz nagyon egyszerű: ahogyan az emberek egyre jobban megismerték a Biblia tanításait egyre több mindent reformáltak meg. Például Luther - az evangélikus felekezet megalapítója - azelőtt buzgó katolikus volt, így nem szakított olyan radikálisan a római istentiszteleti formákkal, mint a legtöbb később reformátor, például Kálvin, aki a református egyház megalapítója volt. A baptisták bevezették a felnőtt keresztséget, a metodisták sokat változtattak a hétköznapi életükön, az adventisták visszatértek a szombatünnepléshez...stb.

Azzal pedig egyáltalán nem értek egyet, hogy ezek a felekezetek katolikus ellenesek lennének, nyilván a hittételekben és gyakorlatban változtattak, de ettől a katolikus embereket is és egymást is keresztény testvéreknek tekintik és vannak olyan szolgálatok amikben közösséget is vállalnak egymással, ilyen például a Szentírás fordítása, kiadása és terjesztése, vagy a karitatív megmozdulások.

Üdv. Péter

2019. szept. 26. 09:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!