Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az, hogy "kik a...

Mit jelent az, hogy "kik a kerubokat titkosan ábrázoljuk"?

Figyelt kérdés
Görögkatolikus misén hallottam, ha ez segít. Azt tudom, hogy a kerubok az angyalok, akik az Édenkertet őrizték. De hogyan ábrázolom őket titkosan, vagy mit jelent ez?
2019. szept. 19. 12:12
 1/6 anonim ***** válasza:
87%
Aranyszájú Szent János Liturgiájában szerepel ez a kifejezés. Amit találtam erről, hogy a profánból való kilépést jelképezi.
2019. szept. 19. 12:20
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! És hogyan jelenti ezt?
2019. szept. 19. 12:24
 3/6 anonim ***** válasza:
83%

Mint írtam, ez nem az én meghatározásom, hanem találtam. De azért megpróbálom kicsit kifejteni, hogy miként lehet.

Ezek a legősibb keresztény liturgiák, azóta pedig a nyelv rengeteget változott. Elképzelhető, hogy a 4. században (ekkor írták) egy adott kifejezés mást, vagy mást is jelentett, mint most. A titok szónak van egy szakrálisabb felhangja is, ez jelzi azt, hogy felül emelkedik a profán hétköznapokon. Az ábrázolás azt jelenti, hogy megjelenítünk valamit, együtt imádjuk Istent a kerubokkal.

Ne feledd, hogy keleten sokkal nagyobb szerepe volt és van a miszticizmusnak (ugye ennek is szótöve magyarra fordítva a titkos).

2019. szept. 19. 12:37
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Van a 777 blogon egy sorozat: A Pap(p) válaszol. Itt egy görögkatolikus atya válaszol a kérdésekre, lehet neki írni.

[link] - alul van, ahová be lehet írni a kérdést.

Én valahogy úgy értelmezném ezt a sort, hogy ugye ami/aki égi, alapvetően szellemi lény (Isten, angyalok, kerubok), róluk itt a földön pontos képi ábrázolást nem tudunk adni, ugyanis nincs testük. Nem tudjuk a kerubokat lerajzolni, mert ez csak a mi fantáziánk, hogy hogyan ábrázoljuk. Azért így fogalmaz, hogy titkosan. Nem tudjuk őket teljes valójukban ábrázolni, hanem tisztában vagyunk azzal, hogy a képi ábrázolás mögött van egy "titkos" értelem is, ami szemmel nem látható, sőt igazán a földi eszünkkel sem fogjuk fel.

De ez csak az én gondolatom. Lehet, hogy egy görögkatolikus teológus jobban el tudja ezt magyarázni.

2019. szept. 19. 12:58
 5/6 jonwick ***** válasza:
0%
Szerintem inkább a pogányokra, a régi hitet vallókra vonatkozik. A kerubok eredetileg nem is angyalok voltak hanem elég furcsa másvilági lények,Ezékiel próféta látomásában négy szárnyú, négy arcú (ember, oroszlán, bika, sas) lényekként tűnnek fel Mezopotámiában a szó egyébként másodrangú istenséget jelölt. Asszíriában a lamassu emberarcú, oroszlán- v. bikatestű szárnyas kolosszus, s tp-ok és paloták bejáratát őrzi. A "karibi"(kerub) alárendelt istenek, védőszellemek, akik a főistenséghez vezetik az embert. Eredetileg ember alakban ábrázolták őket, a valódi istenektől csak egy embléma különböztette meg alakjukat. Később szárnyas oroszlán v. bika, ill. sas formát kaptak. Gyakran láthatók az asszír és újbabilóniai építményeken, nemegyszer az élet fájával.Valószínű az idézeted azokat a pogányokat jelöli akik még hitték a kereszténység előtti régi Isteneket a Közel-keleten és őrizték annak a hitnem a rítusait, beavatásait, őshagyományait.
2019. szept. 20. 00:02
 6/6 anonim válasza:
100%
A kérdéses rész az adományok átvitele alatt énekeljük. Ez az ének nagyjából a római rítus "felajánlási énekének" felel meg, de szövege kötött (a Kerub-ének). Az "ábrázoljuk" szó régiesen értendő, "megjeleníteni" értelemben: A kerubokat a hívek titkosan (a nem látható kerubok mintegy élő ikonjaiként) jelenítik meg a liturgián. Ahogy a Mindenek Királyát láthatlanul környezik a mennyei rendek (amint az ének később hangzik) a mennyei liturgián, melynek a földi liturgia egyfajta elővételezése, úgy hasonlóan a hívek is körülállják az Eukharisztiában majd jelenvalóvá váló Krisztust. Az ének vége az összeszedettségre és az ünneplésre szólít fel.
2021. okt. 22. 16:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!