Ha olyan kormány alakulna, ami betiltaná a templomba vagy gyülekezetbe járást, akkor te járnál továbbra is oda?
- Titokban járnál és sikátorokban találkoznátok?
- Feláldoznád magad, akár halálodig harcolnál a hatalommal?
- Elbújnál, eltűnnél, vagy csak letagadnád hogy ki voltál?
- Netán akívan átállnál az ellenséghez, talán még a többieket is elárulnád?
Szerinted ki a nagyobb szent? Aki megtagadja Istent és ezzel kórházakat, bölcsödket ment meg. Vagy aki nem tagadja meg és miatta milliók halnak meg?
A kereszténység első évszázadai erről szóltak, üldözték mindezen embereket, s ők mégis jártak, sőt a kereszténység egyre inkább elterjedt. Kínában és Észak-Koreában is hasonló a helyzet, főleg utóbbiban.
Szokták mondani, hogy nincs új a nap alatt.
Szerintem ez olyan, mint egy közúti baleset. Hiába tanultad meg hogyan mit kell tenni, hiába te tudtad a legjobban újraéleszteni a bábut, és hiába gondolod magadról, hogy életet tudnál menteni. Élesben dől el, hogy ki hogyan viselkedik vészhelyzetben. És a legtöbb ilyenért még csak nem is hibáztathatod az embert. A félelem megbéníthat, és ezt hatalommal is el lehet érni. Azokat lehet irányítani, akiknek van vesztenivalójuk. A kis megalkuvásból nagy beletörődés lehet. Vannak viszont alap erkölcsi szabályok, amiket egy hívő nem léphet át, mert a hitét is elveszti ezzel. A legtöbb esetben el kell fogadni egy ország törvényeit, ameddig azokon változtatni nem lehet. Ilyenkor szoktak elmenni máshova, vagy megpróbálják megdönteni a hatalmat. Árulók is vannak, nem tudom kit mi vihet rá erre, és ameddig nem tudom, nem is ítèlkeznék felettük. Én ha tehetném valószínűleg lelépnék, pedig inkább szeretnék olyan lenni, aki a végsőkig harcol egy ilyen rendszer ellen.
Az utolsó két kérdésedben nem látok összefüggést. Hogyan lehetne megmenteni vagy halálra ítélni másokat azzal hogy ki mit vállal fel?
Persze, járnék. Sőt, általában az ilyen intézkedések kontraproduktívak. Valószínűleg olyanok is elkezdenének járni templomba, akik annyira nem vallásosak, de ez egyfajta lázadás a rendszer ellen.
"Szerinted ki a nagyobb szent?"
Na, ez már összetettebb kérdés. Lásd Magyarország története a kommunista hatalomátvételkor. Ki a nagyobb szent (itt főleg egyházi vezetőkre gondolok): aki kompromisszumok nélkül szembeszállt ezzel a nyíltan keresztényellenes ideológiával vállalva a börtönt és akár halált is, vagy az olyan főpásztor, aki megpróbált kihozni a helyzetből azt, amit lehetett és próbált valamiféle megállapodást kötni, hogy hátha ezzel az embereknek jó lesz hosszútávon.
Nem, nincs értelme az életemet adni egyetlen dolog kedvéért, az élet fontosabb. Viszont valószínűleg nem sokáig maradnék egy olyan országban, ahol ilyen szinten korlátozzák a szabadságomat.
Sőt, már most is érik a költözés, Orbán sikeresen leépítette a demokráciát és nem akarom megvárni, hogy még rosszabb legyen :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!