Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Megkeresztelt katolikus...

Megkeresztelt katolikus vagyok de sose gyakoroltam a vallást. Hogy kell imádkozni?

Figyelt kérdés
Érdemes? Segít a lelki állapotomon? Még nem tudom, hiszek e egyáltalán bármiben.

2019. aug. 19. 00:53
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Érzéketlen vagyok.. de nem gátlástalan. Sosem lopnék el semmit, mert könnyen le lehet bukni vele.
2019. aug. 20. 13:24
 12/23 anonim ***** válasza:
70%

Mégis mit is kellene megbánnod? Amikor döntést hozol, az addigi tapasztalataid alapján a legjobb döntést próbálod meghozni. Ha valakire nézve ez hátrányos következményekkel jár, akkor erről vagy nem tudtál előre, vagy akkor még úgy gondoltad, hogy neki ez jár (mivel nyilvánvalóan nem tudsz azonosulni az ő nézeteivel, nem érzed át a tapasztalatait). A tapasztalataidat külső forrásból kapod egész életed során, amiért nem vagy felelős. Ha kannibálnak születtél, akkor teljes mértékben természetes, hogy embert eszel. Nem foglalkozol a lelkével, sőt, a saját lelked sem szól közbe, hogy "hoppá, ezt nem kellene"!

Szóval ha hibázól, azt tudatlanságból teszed, amiért végső soron nem vagy felelősségre vonható. Persze ha mondjuk fittyet hánysz az emberi törvényekre, amikhez bármikor hozzáférhetsz, és az adott életközösségben érvényesek rád, akkor nyilván "bűnös" leszel, és el is ítélnek, tévedés ide vagy oda. De ezek a törvények egzaktak és egy olyan társadalomban szocializálódsz, amely elfogadja ezt.

Viszont az isteni "törvények" nem egzaktak. Ahány vallás annyi féle. Az, hogy melyik vallás befolyása alá kerülsz, nagyban függ attól, hogy hová születsz. Nem vagy felelős érte. (megjegyzés: az isteni törvényeknek bár nem vagy tudatában, de nem tudsz ellenük tenni, mivel egy mindenható akaratát csak egy másik mindenható tudná megváltoztatni)

Ha Isten mindenható, akkor az idő felett áll és már a teremtésed pillanatában tudja (sőt, igazából már előtte), hogy mire fogsz jutni "idővel". Szóval szándékosan azért teremt meg, hogy az általa teremtett lehetőségek közül egy (vagy több!) bizonyos életutat végigjárj.

Olyan ez, mint a dominó, ügyesen össze van rakva az egész történet előre. Az adott dominó, ami éppen eldől, azt hiszi, hogy szabad akaratábóül döntött, holott már az első dominóvan eldőlt, hogy neki is el kell dőlnie. De mivel a többi dominót nem ismeri (nem látja a teljes képet), ő a szabadság illúziója által képes szabadon megtapasztalni azt, hogy beteljesíti a célját.

A lelki állapotodon az segít, ha elfogadod magadat és a hibáidat úgy ahogy vannak. Ha megpróbálsz a hibáidon változtatni, az még jobb.

Nem kell hinned semmiben, senki nem fog ezért felelősségre vonni. Tiéd a szabad megtapasztalás ajándéka, ami pont azért ajándék, mert nem egy próbatétel/teszt, amelynek során elbukhatsz és ha így történik, az örök kínszenvedés lesz a jussod. Hiszed vagy sem, ez az igazság. Dióhéjban.

2019. aug. 20. 18:18
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

"Sosem lopnék el semmit, mert könnyen le lehet bukni vele."

Ezt a tízparancsolatra is mondhatnád: sosem szegném meg egyiket sem, mert könnyen (sőt, biztosan) le lehet (le is fogok) bukni vele (ha máshogyan nem, Isten előtt). És akkor meg is van oldva: nem szeged meg egyiket sem, akkor nem kell megbánni. :)

2019. aug. 20. 19:29
 14/23 A kérdező kommentje:
Nekem nincs lelkiismeretem senki nem érti? Soha nem érzek bűntudatot. A törvényeket nem szegem meg mert következménye van de ennyi. Minden más OK nálam
2019. aug. 21. 02:22
 15/23 anonim ***** válasza:
70%
ha nem szeged meg a torvenyeket - a tizparancsolatot is ideertve, hiszen azok is torvenyek -, miert kellene, hogy buntudatod legyen?
2019. aug. 21. 05:58
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok,

A kérdező kommentje: "Nekem nincs lelkiismeretem senki nem érti? Soha nem érzek bűntudatot. A törvényeket nem szegem meg mert következménye van de ennyi. Minden más OK nálam"

Erre hadd válaszoljak egy evangéliumi történettel:

"Amikor útnak indult, odafutott hozzá egy ember, és térdre borulva előtte azt kérdezte tőle: Jó Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet? Jézus így szólt hozzá: Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó az egy Istenen kívül. Tudod a parancsolatokat: „Ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, ne károsíts meg senkit, tiszteld apádat és anyádat.” Ő pedig ezt mondta neki: Mester, mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva. Jézus rátekintett, megkedvelte őt, és ezt mondta neki: Egy hiányosságod van még: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem! A válasz miatt elborult az ember arca, és szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt. Jézus ekkor körülnézett, és így szólt tanítványaihoz: Milyen nehezen mennek be Isten országába a gazdagok! A tanítványok megdöbbentek szavain, Jézus azonban ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: Gyermekeim, milyen nehéz az Isten országába bejutni! Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni. Ők pedig még jobban megrökönyödtek, és ezt kérdezgették egymás között: Akkor ki üdvözülhet? Jézus rájuk tekintett, és ezt mondta: Az embereknek lehetetlen, de Istennek nem, mert Istennek minden lehetséges." (Márk 10:17-27)

Üdv. Péter

2019. aug. 21. 08:32
 17/23 anonim ***** válasza:
100%
szerintem egyelore nem a vagyona a gond, hanem az, hogy azt se tudja, hogyan kell imadkozni, az, hogy sose gyakorolta a vallasat - szerintem emiatt is van, hogy azt hiszi, minden torvenyt megtart... - es hogy azt se tudja, hogy hisz-e valamiben
2019. aug. 21. 09:22
 18/23 A kérdező kommentje:
A magyar törvényeket. A tíz parancsolatot nem is tudom fejből.
2019. aug. 21. 10:49
 19/23 A kérdező kommentje:
Nem szegek törvényt, mert sittre vágnak. Sima logika. De a manipuláció, meg a számtalan hazugság..azt ugye ki nem szrja le, hiszen nincs következmény. Azt nem veszik észre, vagy ha mégis, akkor akár el is áshatom magam mert elcsesztem. Nekem nincs bűntudatom ezek miatt, se semmi másért..csak nem kerülök összeütközésbe a törvénnyel, erre az egyre figyelek
2019. aug. 21. 10:56
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

akkor tehat nem hiszel istenben...

viszont valami megsem kerek igy, hiszen azt keresed, hogy mi segithetne a lelkiallapotodon

akkor erdemes lenne megprobalni a tizparancsolat jegyeben elkezdeni elni

2019. aug. 21. 18:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!