A mai modern liftek hogyan működnek és mi a helyes etikett a használatukkor?
Ne nézzetek hülyének, de nagyon ritkán szoktam irodaépületekbe járni, panelben élő ismerősöm pedig nincs. Tegyük fel, hogy beszállok én, Pisti és Eszti a 20 emeletes liftbe a földszinten. Pisti az 5.-nél, Eszti a 13.-nál én pedig a 19.-nél akarok kiszállni. Ebben az esetben mindenki megnyomja a saját gombját és megáll a lift mindegyik szinten és utána visszamegy a földszintre vagy oda, ahol legelőször hívták meg? Jól mondom? De például ilyenkor honnan érzékeli a lift, hogy valaki kiszállt már belőle vagy sem illetve mehet-e tovább és nem maradt bent valaki aki ki akart szállni? Mert már jártam úgy, hogy egy másik emberrel szálltam be együtt, ő hamarabb szállt ki, ergo nem nyomtam gombot, mert azt gondoltam, hogyha majd áll a lift, akkor nyomom meg a saját szintem számát és majd visz tovább felfele, de ehelyett visszavitt a földszintre utána pedig gyors zongorázás után (talán csak kívülről) tudtam csak ismét felmenni, mert amúgy nem reagált belülről a szintválasztó gombra. Szóval ezt valaki elmagyarázhatná, hogy mire kell figyelni és eleve hogy működik ez az egész, mert nagyon kínosnak érzem magam.
Ja meg egy fontos kérdés még ezzel kapcsolatosan:
* Egyszer felmentem lifttel az x. szintre, nyitva maradt az ajtó és gyorsan futott oda egy emberke azzal a kiáltással, hogy "Várjon egy pillanatot!". Gondolom sietnie kellett, mert ilyenkor ismét visszamenne a lift ha alulról hívja valaki, de melyik gombot kellett volna megnyomnom, hogy még ne menjen vissza?
Amikor a liftet meg hasonló közlekedési módszereket kell használni (parkolóházaktól/meg beléptetőrendszerektől is iszonyodom) mindig bénázom, pedig sztem nem vagyok technofób, mert a számítógépen mindent meg tudok csinálni.
Helyes etikett? Hm... A munkahelyemen ezt nem sokan ismerik. Nyomkodnak mindent össze vissza, mintha zongora lenne és csodálkoznak, hogy ellenkező irányba megy a lift. Meg beszállnak a 4.-en, hogy az 5.-re menjenek (persze a lift lefelé megy) és én nem férek be miattuk az 1.-n.
(Na ez kijött belőlem. Napi minimum 40X kell lifteznem. :D)
Na a dolog nagyon egyszerű.
Megnyomod a hívógombot az utazási irányodnak megfelelően.
Ha megérkezik a lift és az ajtó nyitva, a nyíl arra fele mutat amerre utazni kívánsz (vagy már nem világit a hívógomb) , akkor beszállsz.
A liftben megnyomod a gombot, amelyik szintre utazni akarsz és ha megérkezel kiszállsz.
" De például ilyenkor honnan érzékeli a lift, hogy valaki kiszállt már belőle vagy sem"
Sehonnan. A liftet nem érdekli, hogy kiszálltál e vagy nem. Ajtó zárás után megy tovább a dolgára. :)
" ergo nem nyomtam gombot, mert azt gondoltam, hogyha majd áll a lift, akkor nyomom meg a saját szintem számát és majd visz tovább felfele, "
Akkor nyomd meg mindig, mikor beszállsz. Különben más is elhívhatja.
"Gondolom sietnie kellett, mert ilyenkor ismét visszamenne a lift ha alulról hívja valaki, de melyik gombot kellett volna megnyomnom, hogy még ne menjen vissza?"
Vagy a hívógombot, vagy egyszerűen az ajtóban megállsz és nem tud becsukódni. (Ezt a tartsa kérem dolgot is rühellem. Főleg ha 1-2 perc mire az ajtóhoz ér. Más is sietne és annyi idő alatt a lift is megfordul)
Hagyjuk már ezt a hülyeséget! 21. századba valaki nem ismeri a liftet... Max ha valami borsodi zsákfaluból jössz....
Etikett : ne fingj be!
"21. századba valaki nem ismeri a liftet... Max ha valami borsodi zsákfaluból jössz"
Vagy ha antiszociális, nincsenek barátai és ismerősei (mint nekem) esetleg technofób vagy egyszerűen csak sose megy ki a négy fal közül annyira lusta. Attól, hogy te teljes értékű életet élsz és ezt te természetesnek veszed, attól még hidd el, hogy nem 2 vagy 3 olyan ember van, akinek sok alapvetőnek tartott dolog idegenként hat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!