Miért nem képesek egyesek helyesen leírni néhány kérdést és választ?
Például:
"Annyira elegem van! 17/L vagyok anyám 50 éves későn szült.
az a lényeg hogy minden apróságér azonnal ordít és csak "neki van igaza" mindig ő ezt hiszi ,mikor én tudom jobban, majdnem mindig.
Pl.: ma voltunk a kórházban vérvételen és hívta őt valaki telefonon , felvette de nem szólt senki bele, erre mikor már haza értünk akkor mondom neki hogy hívott engem a keresztanyám miközben a kórházban voltunk(némítva volt akkor a telefonom) a lényeg hogy ő meg rám förmed hogy őt is hívta a kórházban és már mondta is nekem hogy hívta keresztanyám. de mondom ezt nem mondtad anya, hogy k.anya volt erre úgy ordított vagy 10 percig hogy nem tudtam már mit csináljak ,hogy abba hagyja. "
Igen, tudom, hogy ez nem egy kifejezetten kultúroldal, de mégis miért olyan nehéz lenyomni néhány nyamvadt kis billentyűt?
Nem hiszem, hogy túl nagy problémát jelentene alkalmazni a magyar helyesírás szabályait - vagy manapság már ez is gáz? Egy kis vessző ide, egy kevés pont oda, esetleg itt-ott bejegyezni, hogy a mondatok nagybetűvel kezdődnek...
Elvárni azt, hogy tiszteljék az anyanyelvünket, valószínűleg naivság lenne, de hol egy kis alapvető műveltség, értelem, igényesség?
Persze, sokan rá fogják arra, hogy sietnek - na ne legyünk már nevetségesek! Azzal a pár karakterrel nem sok másodpercet spórol meg valaki az életéből. Vagy divat így írni? Lustaság? Tényleg az értelmi szint drasztikus csökkenése?
ezzel itt most mi is a probléma? hogy én is értsem: az a bajod hogy 2x nem kezdett nagy betűvel egy mondatot? :D ez nem egy fogalmazásdolgozat, szerintem ennyi még bőven belefér. csak ilyen ne legyen:
http://www.gyakorikerdesek.hu/ezoteria__agykontroll__949381
meg ne írjon minden mondat végére 5 felkiáltójelet... :-)
Nem az a lényeg benne, hogy egy-két dolgot elüt, hanem hogy ez már tényleg túlzás.
A sietségre fogni - ez hülyeség. Ennyit tisztelet legyen már valakiben a saját anyanyelve iránt...
Ezek az emberek alapvetően hülyének tűnnek, mintha képtelenek lennének értelmes mondatösszerakásra. A szavak összefolynak minden központozás és szabály nélkül... rendben, hogy Afrikában kevés az ivóvíz, de ettől még nem kell feltétlenül az agyatlan játszani.
Nemcsak az zavar, hogy jópáran képtelenek helyesen írni, vagy világosan fogalmazni, hanem, hogy ezeket az embereket a magyartanáruk továbbengedte az általános iskola alsó tagozatából...
Nem értem az első válaszoló gondolatmenetét, amellett, hogy aggódsz a természeti katasztrófák, vagy más nép jóléte miatt, még nyugodtan elsajátíthatnád az alapvető helyesírási szabályokat.
Az utolsó válaszolóval teljesen egyetértek. Hogyan teljesíthetnek nyelvtan órán azon mai fiatalok, akik így írnak? Én speciel a példaszöveget sem értettem mindenütt, csak sokadik átolvasásra. Egyszerűen nehezebb értelmezni az ilyen írást. Komolyan nem nagy kunszt megtanulni (és alkalmazni!) a helyesírási szabályokat, én is képes voltam rá.
Egyszerűen lusták (és igénytelenek) a fiatalok (tisztelet a kivételnek, és én is 23 vagyok). Nem törődnek az iskolával és a szabályokkal, ezt pedig nem kéne olyanra fogni, hogy de hát természeti problémák fontosabbak, mint a nyelvtudás. A kettő megfér egymás mellett.
A helyesíráshoz is érzék kell, mint bármi máshoz, de alapvetően igazat adok a kérdezőnek, lehetne picit figyelni. De a másik véglet meg az, hogy hadd ne keressek már online helyesírás ellenőrzést minden vesszőhibám miatt (én általában azt rontom el.) Természetesen figyelek arra, hogy helyesen fogalmazzam meg a mondanivalóm, lehetőleg jó helyesírással, az elütéseket is igyekszem javítani, amennyiben észreveszem. De ha valaki már más híján abba köt bele, hogy hová tettem vesszőt, az kicsit idegesít.
Egyszóval azon a véleményen vagyok, hogy ami rajtunk múlik, tegyük meg, de mivel emberek vagyunk, és nem gépek, mindenki követhet el hibákat.
Nem, én sem azt mondom, hogy írói vénájú szöveget írjanak ide az emberek, de mint a válaszolók - köszönöm a hozzászólásaitokat -, ez számomra is egyszerűen érthetetlen. Nem tudok más szóval kifejezni: miért olyan nehéz tagolni a kérdést?
Talán az írás szeretete miatt, de én személy szerint szégyellnék írni. Mert ez az önmagammal szembeni igénytelenségem mutatná.
Több helyen találkoztam a Magyarország alját képviselő rétegekkel. Az egyik egy idióta online játék, a másik pedig a munkahelyem, ahol aránylag gyakran kell beszélnem telefonon „kevésbé művelt” ügyfelekkel. (A gyik.hu-t még az átlagba sorolnám.)
Mindkét helyen biztosan sikerült megállapítanom, hogy a magyarok egy jelentős része -- minden túlzás nélkül -- nem tud rendesen magyarul. Az idézett szöveg szerzője valószínűleg nem tudja, hogy ez így nem jó.
Én igazán nem sokat nézek ki az embertársaimból, de mindkét helyen erősen meglepődtem. Hogy ilyen egyáltalán létezik. A fenti szöveg, ahogy mások is mondták, nem is olyan vészes.
Egyébként lehet, hogy csökken az értelmi szint, de amíg nem volt internet „minden lakásban”, addig sokan nem is tudhatták, hogy egyesek nem tudnak magyarul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!