Ennyire tellik a mai társadalomtól?
Ma színházban voltam, és majdnem mögőttünk egy ázsiai egyén a mű második felvonásától folyamatosan szívta a fogát, valamint az orrában lévő cuccot szívta. A mellette ülők közül senki sem szólalt fel, én enyhe rápillantásokkal - amikor csinálta a dolgait - jeleztem felé a nemtetszésemet. Az volt az érdekes, hogy a mellette ülőket (nem ázsiait) egyáltalán nem zavarta a dolog.
Kérdés:
A, Csak nekem van éles fülem?;
B, Mi ilyenkor a helyes teendő: szólni az ázsiainak, hogy nem kellene ezt tennie, vagy hagyni az egészet?;
C, Miért várunk mindig egymásra?
Mi a jelentősége annak, hogy ázsiai? Miért nem úgy írtad, hogy a mögötted ülő ember?
Ugyanis tele van az utca magyar egyénekkel akik ugyanígy szívják a taknyukat, csámcsognak, cuppognak, pállott szagú a leheletük és nem, ők sem veszik észre magukat.
Én rászóltam a minap egy kollégámra a takonyszívás miatt, a 2. szippantás után nem bírtam cérnával. Ennyi erővel büföghetne meg finghatna is a publikum előtt.
"Mi a jelentősége annak, hogy ázsiai?"
Nagyon is nagy jelentősége van, ugyanis Kelet-Ázsiában a nyilvános orrfújás számít illetlenségnek, az orr szívogatása viszont nem. Tehát a saját illemszabályai szerint ő viselkedett illedelmesen. Az is igaz viszont, hogy ha valaki más kulturális közegbe kerül (akár csak vendégként is), illene az ottani szokásokhoz, illemszabályokhoz alkalmazkodnia.
A rászólással kapcsolatban az az érdekes, hogy például Japánban nagy illetlenségnek számít, ha valaki vét az alapvető viselkedési szabályok ellen, viszont még nagyobb illetlenségnek számít az, ha valaki ezért szót emel. Ilyenkor maximum rosszalló pillantásokat engednek meg maguknak. Nálunk persze nem ilyen indíttatásból nem szóltak, és ez már vitatható, hogy valóban helyes-e. De azért nem árt tudni, hogy egy kelet-ázsiai, ha ilyen szituációban rászólnak, azt sokkal sértőbbnek tartja, mint egy európai.
Az utóbbiakat akartam írni én is, de tényleg mások a szokások. Még a köpködés is belefér utcán.
A nyugat sem mentes az ilyenektől, mert pl régebbi western filmekben láthattunk még a kocsmákban a földön köpőcsészét is, annyira szokásos volt köpködni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!