Melyikünk volt a bunkó?
A lakásunk liftjében összefutottam egy férfival, akinek teljesen szőrtelen, sima, fiatalos, szinte gyerekes arca volt, így lazán egy "szia"-val köszöntem neki, mire flegmán megjegyezte, hogy "41 éves, három gyerekes apa vagyok, nyugodtan magázódhatunk!".
Ez elég rosszul esett, mert semmi rossz szándék nem volt bennem, egyszerűen csak rosszul mértem fel a korát, de valamiért mégis akkor, abban a pillanatban rettenetesen beégtem és szégyelltem magam.
Szerintetek melyikünk viselkedett illetlenül? 21/F.
41 éves az középkorú, már az egyszerű matek szerint, de egy tininek idősebbnek tűnhet. Jó mondjuk ez most mindegy.
Ilyen helyzetben nyugodtan közölheted, hogy ... tévedtél a korát illetően és szerencsés, hogy ilyen fiatalos.
A tegezős forma terjedése nagyon jó, de fel is kell mérni a helyzetet.
38 éves férfi vagyok (még nem családapa, de nem is tervezek házasságot vagy gyereket a következő 120 évben), de általában 30-33 közöttinek szoktak nézni, és erre mindig nagyon büszke vagyok. 30 felett már öröm, ha fiatalabbnak nézik az embert! :)
Nálam fiatalabbakkal tegeződni szeretek, zavarba is jövök a magázástól. Nálam idősebbekkel nem szoktam tegeződést kezdeményezni, de ha ők tegeznek, akkor a 40-es korosztályt már bátran visszategezem, 50-től felfelé viszont mindig bizonytalan vagyok, hogy szabad-e, mert annak idején mást tanítottak otthon és mást az egyetemen. (Szüleim szerint meg kell várni, míg az idősebb felajánlja, de az egyetemen azt tanították, hogy aki tegez, azt tegezzük vissza.)
Szerintem az ember természetes állapota a tegeződés. Bizonyos helyzetekben ma még magázódni szokás, ezeket a helyzeteket ismerem, és olyankor elfogadom, elviselem a magázást, de soha nem várom el senkitől, főleg a nálam fiatalabbaktól nem. Velük mindig kölcsönös tegeződésre törekszem.
Szerintem a ti esetetekben éppen az elvárásokkal van baj. Te nem viselkedtél illetlenül, egyszerűen csak tévedtél. Tévedni nem illetlen, csak kellemetlen. A 41 éves férfi viszont elég illetlen volt, és nem csak a stílusa miatt. Az illemszabályokat a flegma stílussal sértette, ahogyan mondta neked azt a mondatot. De amit mondott, az is kifogásolható. Azért, mert ebben benne van, hogy ő nem csak elviseli, hanem el is várja a magázást. És ha valaki ezt várja el, az sznob. És a sznobizmus súlyos jellemhiba. Ez a legnagyobb baj ebben az esetben köztetek. És egyértelműen a 41 éves férfi követte el a nagyobb hibát. Sznobnak lenni (ami súlyos jellemhiba), és a sznob elvárásokat flegmán (vagyis illetlen módon) közölni sokkal nagyobb hiba, mint egy egyszerű tévedés valaki korával kapcsolatban. Tehát egyértelműen ő volt a bunkó ebben az esetben!
Én alapból a többi férfinak nem köszönök "szia"-val, hanem ha egy korosztály vagyunk, akkor helló, ha nálam idősebb, akkor jó napot, üdvözlöm (tehát magázódás). A gyerekeknek nyilván "szia"-zok, de velük alig találkozok.
Velem egykorú hölgyeknek (21) is szia, idősebbeknek szintén jó napot / jó estét stb.
Én 21 vagyok, de néztek már fiatalabbnak és idősebbnek is, amit nem tudok értelmezni :D mert nem nézhetek ki egyszerre érett felnőttnek vagy tininek :D (ugye hivatalosan fiatal felnőttnek számítok a 21 életévemmel).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!