Honnan lehet tudni, hogy a húsvéti nyúl mezei nyúl és nem üregi vagy házi?
Nyuszi amit kedvencként tartanak az az üregi nyúl háziasított formája.
Talán azért is a mezei nyuszival azonosítják a "húsvéti nyuszit" mert ő nem fordult meg a családoknál olyan gyakran és lehetett neki ilyen misztikus "tojas tojó" kepességet tulajdonítani.
A nyuszi félrefordítás miatt kerülhetett a húsvéti népszokások közé. Szakrális tartalma nincs.
Németeknél ajándékoztak gyöngytyúkot a tojásaival együtt húsvétkor.
A gyögytyúk németül Haselhuhn, röviden hasel. A hase viszont MEZEI nyulat jelent.
Én is mindig mezei nyulat képzeltem el. Kiskoromban mikor kaptam kifestőt stb mind az a típusu nyuszi volt megrajzolva és nem a házi, pláne nem nemes vagy egyéb színekben mint mondjuk a barna (ami a mezeinél jellemző).
Mivel a 17. század óta hagyomány, bár tipp, talán akkor még nem volt annyi tenyésztett házi nyúl. De ezt nem tudom, csak gondolom hogy ezért lett a mezei a szimbólum. De ma már sokszor házinyúllal is illusztrálják a húsvétot. ;)
8-as! Már leírtam, hogyan lett nyúl a gyöngytyúkból.
Hasel=gyöngytyúk
Hase=mezei nyúl
elhallás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!