Üzleti ügyben találkoztam egy férfival, aki letegezve köszönt és beszélt hozzám. Miért sértő neki hogy visszategeztem? (Én 28, ő 52)
Felkérte a munkahelyem a cégét hogy a végezzenek el egy munkát amire nekünk nincs gépünk. Amikor jött megállt mellettem a kocsijával, onnan nyújtotta ki a kezét hogy “szevasz, Feri vagyok” és tegezett.
Szóval tegeztem én is onnantól. A munkatársamnak ugyanezt mondta, ő 30 éves, de ő nem merte visszategezni. Nagyon hülyén jött ki.
Másnap behívott a főnököm hogy bepanaszolt a pasi hogy tiszteletlen voltam vele, nem engedte meg hogy tegezzem és ne lásson meg engem többet. El is vették tőlem a munkát!
Csak szerintem volt óriási bunkó? Attól hogy 52 éves, nem teheti meg hogy hivatalos ügyben letegezzen egy 28-30 évest. Főleg úgy hogy elvárná hogy cserébe magázzuk. A főnököm előadást tartott arról hogy meg kellett volna várni amíg felajánlja a tegezést, addig magázni kellett volna mert ő elért annyit hogy megteheti ezt, mi meg kis senki kezdők vagyunk.
Szerintem egészen furán gondoljátok.
Az, hogy egy idősebb tegez(ne) egy fiatalabbat, azt nem szokás sértésnek venni, sőt. Már persze, ha nem arról van szó, hogy ha a villamoson anyáznak valakit, hanem az ismeretség kezdeti időszakán túl. Volt egy aranyos novella annak idején, amelyben a szerzőnő mesélte el, hogy híres nagybácsikája, aki nagyon bohém volt, és semmi pénze nem volt ajándékra, egyszer ezt adta az unokahuginak karácsonyra, hogy ezentúl tegezi majd (lehet, hogy a részletek így 50 év után már nem pontosak). A történet folytatása egyébként az, hogy az ajándékozott megkérdi, és akkor én is tegezhetem? Mire a válasz: nem, azt majd jövő karácsonyra kapod.
Persze, vissza lehet utasítani, udvarias formában.
Másfelől a munkakapcsolatokban nem szokás az életkort komolyan figyelembe venni, általában ha egyszer eldöntik, akkor úgy döntik el, hogy oda-vissza tegeződnek.
Úgyhogy ez a labda eléggé a felezővonalon van. Ezt az ellentmondást csak a résztvevők oldhatják fel, az egyik jó megoldás a munkatársadé volt, aki megvárta, amíg esetleg felszólítják a visszategezésre.
Neked van igazad. .
Engem általában nem érdekel, hogy tegeznek, tegyék nyugodtan -viszont volt olyan, aki konkrétan lekezelően tegezett (anyukám varrónője -kb 35-37 voltam akkor. ..anyukám meg, hogy mert fiatalabbnak hitt. Azért majdnem 40 évesen csak nem nézett tininek. ..
Szerintem, ha nem tudod eldönteni, hogy tegeződhetsz-e, vagy sem, akkor ha legközelebb ilyen lesz kérdez vissza, hogy akkor most tegeződhettek-e.
Amúgy biztos van rá valami protokol szabály, hogy melyikőtök hibázott, de azt sajna fejből nem tudom, de szerintem ebben az esetben egy G..i-vel volt dolgod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!