Kisvárosi étteremben egy adag sütiért, ami 490 forint, mennyi borravalót illik még adni? Elég-e ha csak 500-zal fizetek?
ha alkalmazott és nem kell átadnia a munkáltatójának a pluszt, miért is ne?
Sajnos, hallottam olyant a felszolgálótól: neki ne adjak pluszt, -se tízet , se kétszázat, mert nem lehet az övé. -no comment.
--
A 10% borravaló a, 70-es évek táján volt divat, amikor a benzinkutas pincér is szinte a borravalóból élt.., mert fizetést nem igen kapott.Erre is utal valahol "Fejér István
Tudni illik, hogy mi illik hogy mi illik" . c. könyvében{1966}, amiről tv műsor-sorozat is készült annak idején.Igaz akkor 2 ft volt egy "csontleves 22 ft a bécsi szelet hasábbal.. a krémes 2-3 ft lehetett, de arra nem igen adtunk borravalót. akkor még áfa sem volt, de kb. 4,50.. -6 forintos órabérek is voltak a "8-forintost" (8,50 ?) 1980-ban vezették be a szolgáltató iparban.Erre az időpontra még pontosan emlékszem.
Egyébként, ma már nem "kötelező a borravaló.Ki-ki maga dönti el ,mit engedhet meg magának, mit nem ...újfent van szervízdíj is ami benne van az árban.régebben a 100 ezer ft alatti borravaló(bizonylat nélkül vélelmezhető, bevallott jövedelem ) is adómentes volt (Antall korszak) Mad később, a 100 napos program keretében (2002)eltörölték a minimálbér adóztatását (foglalkoztatottak részére), majd 2007-ben megszüntették azt is.. [link]
Bár , az utóbbi nem tartozik a kérdéshez, csupán érzékeltetni szerettem volna a "takaró hosszát"- a borravaló okán.
Vendéglátó helyeken bevett szokás, hogy a pincér egy elég alacsony havi bért kap, mondván, hogy úgy is ott a borravaló.
Budapesten 3-5 éve még volt olyan hely ahol ez csak 40.000 Ft volt!!!
Tehát a norravaló nem jár, csak erősen ajánlott, mert senki sem azért talpal 12-16 órát, h havi 100 ezret v annyit se vigyen haza.
Véleményem szerint, egy egészséges borravaló 5-20% között van, értéktől függően...
Én egy 490.- es sütire simán rá tenném a 600.- at, amennyiben ezt nem engedhetem meg magamnak, úgy sütit sem eszek.
De egy 4 fős vacsoránál, ahol a számla pl 18.900.-, ott egy 20.000.- esből nem kérnék vissza.
Nyilván a pincér ahol szervíroz 4x 2 adag ételt, plusz majdnem ennyi italt, ott már legalább 4x, de inkább 5x jön ki az adott asztalhoz.
Persze függ a kiszolgálás minőségétől is.
Ha pl sokat kell várni, az nem a pincér hibája, v sós a leves az szintén nem.
S egy feljebb kommentelő írta, hogy van szervíz díj... sajnos nem mindenhol, pedig egészségesebb lenne.
A szolgáltatás színvonalától függően adok 0-20% jattot. Ha ragadós széken ülve kell elfogyasztanom a süteményemet, miközben a felszolgálók kibeszélik és kiröhögik valamelyik vásárlót, akkor a jatt 0 Ft. Ha keveset fogyasztok de, előzékeny, kedves kiszolgálást kapok egy vendéglátóhelyen, a toalett tündöklően tiszta és ízlett a felszolgált étel vagy ital, akkor 20%-ot adok felfelé kerekítve.
Ha nagyobb fogyasztás van (pl. egy családi ebéd étteremben) akkor 10% körüli jattot adok felfelé kerekítve, ha mindennel elégedettek voltunk. Kisebb hiányosságok esetén is van jatt, csak kevesebb. Ha 0 jattot adok, akkor annak nyomós oka van és néhány évig nem megyünk az adott helyre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!