Miért illik egy kicsi ételt otthagyni a tányéron?
Akkor itt honnan veszik ezt többen is?
https://www.gyakorikerdesek.hu/felnott-parkapcsolatok__egyut..
Nem illemszabály. De dédapáink korában volt szokás otthagyni a tányéron az utolsó falatokat. A legtöbb családban étkezés előtt imádkoztak:
Aki ételt, italt adott, annak neve legyen áldott. Amen.
Az utolsó falat otthagyásával arra kérték az Istent, hogy juttasson az éhezőknek is ételt.
Én rólam, meg higgyék csak azt, hogy dög éhes voltam. Még kérek is egy kis repetát.
Étteremben én fizetek, nekik csak bevétel, vendégségben meg örül a háziasszony, hogy ismét jól sikerült a töltött káposztája.
Rémlik valami olyasmi, hogy őseink az első vagy utolsó falatot/kortyot a túzbe dobták/loccsantották az istenek tiszteletére.
Valahol biztos utána lehet ennek nézni. Ha más nem vállalkozik rá, este, mikor lesz időm, visszajövök.
Őőőőő, nem, ennek abszolút semmi köze a nagyapáinkhoz, meg istenekhez meg hasonlókhoz, totál kézenfekvő a válasz: ha leeszel mindent a tányérról az utolsó morzsáig, azzal azt a látszatot kelted, hogy még mindig éhes vagy. Ha kicsikét hagysz a tányéron, akkor pedig látják, hogy jól laktál.
Egyébként ez egy ezer éves illemszabály, nyugodtan megehetsz mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!