Hogyan lehetne a magyar nyelvben egységes köszönési rendszert létrehozni?
Ha már magától nem alakult ki. A japánoknál például rendesen megoldották.
Magyarul viszont:
Jó napot. (mekkora bunkó vagy, miit jónapotozol?!)ezzel a köszönéssel erre az oldalra is tettem fel kérdést és minden szarnak le voltam hordva
Csókolom/kezét csókolom.(mit csókolomozol, nem vagyok a nagyanyád!)
Üdv.(mi ez a lazázós köszönés?!)
Üdvözlöm.(mi ez a béna fellengzős köszönés, nem bálon vagyunk!)
Szia.(hogy merészelsz tegezni?!)
Helló.(milyen suttyó köszönés ez/nem tudsz magyarul köszönni?!)(erről is tettem fel kérdést, természetesen volt aki bunkónak találta :D)
Ha ez csak néhány ember rigolyája lenne nem lenne gond, de ha sok emberrel találkozunk akkor túl gyakran botlunk ilyenekbe.
Mi lenne a megfelelő köszönési rendszer szerintetek?
A normális emberek közt a napszaknak megfelelö (Jó reggelt/napot/estét KÍVÁNOK!) köszönéssel nincs baj, kivéve, ha lehagyod a végét.
A hello/szia meg fiatalabbak közt teljesen elfogadott, de csak ha privát ismered az illetöt.
A "Csókolom" tényleg ritka hülye köszönés, ideje lenne erröl leszoknia mindenkinek.
"A hello/szia meg fiatalabbak közt teljesen elfogadott, de csak ha privát ismered az illetöt. "
akkor ha nem privát ismerem a fiatalabbat akkor mit köszönjek?(szervusz szintén kilőve)
A fiataloknak tényleg sok gondot okoz ez a kötött köszönési rendszer, de idővel tanulható.
A japán rendszer ennél is bigottabb, én nem kívánnám magamnak azt. Nálunk az a tendencia, hogy oldódnak a szabályok. 2-3 generációval ezelőtt még magázták sokan a nagyapjukat. Valami ilyesmi lenne a japán rendszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!